Sportul romanesc isi asteapta conducatorul

joi, 26 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 Sportul romanesc isi asteapta conducatorul

„Probabil ca vor disparea ceva posturi in minister nu si in organigrama noastra si asa una destul de subtire. Gasesc ca o miscare buna infiintarea acestei agentii, avind in vedere ca acum bugetul alocat va fi indreptat numai pentru sport” – spune Grigore Ursanu, directorul defunctei DTSJ, care apreciaza ca directia va functiona in continuare avind ca structura cele doua compartimente: Serviciul Public Descentralizat (cu organigrama sub necesar in conditiile in care contine postul de director, unul vacant de director adjunct, doi consilieri si contabilul sef, toti functionari publici) si Unitatea de Administrare a Bazelor Sportive (care are 43 de angajati si gestioneaza activitatea pe cele sapte baze din oras respectiv Sala Polivalenta, Stadionul Tineretului, Sala Gradinari, Poligonul de tir, Hotelul Sport, Sala de gimnastica din Gradinari si Baza nautica Dorobanti). Bugetul pe care institutia ieseana la primit pina de curind avea trei directii principale si serveau la plata functionarilor publici, la sustinerea activitatilor sportive (proiecte de promovare a sportului de performanta si proiecte „Sportul pentru toti”) si la achitarea a 52% din salariile angajatilor UABS (restul fiind asigurat din venituri proprii).
„Finantarea nu mi se pare conforma cu activitatea si rezultatele obtinute, comparativ cu alte judete. Din pacate in 2003 vom primi doar 3.2 miliarde dintr-un buget estimat de 10 miliarde, ceea ce inseamna destul de putin in conditiile in care de doi ani de zile n-am mai facut nici o investitie. Avem nevoie de venituri extrabugetare si Sala Polivalenta este principala sursa prin actiunile care le organizam acolo, gen tirguri sau expozitii. Am cautat ca toate aceste actiuni sa nu impieteze asupra activitatii sportive si cred eu ca am reusit sa impac pe toata lumea” – mai spune prof. Ursanu, care a raportat la finalul anului 2002 un profit de 20 de milioane de lei, dupa ce s-au acoperit gauri mai vechi de 380 de milioane. Si daca „Polivalenta” scoate aproape jumatate din veniturile extrabugetare ale institutiei iesene, restul banilor provin din cele opt contracte de inchiriere care functioneaza in diferite spatii aflate sub control (discoteca Maxx, restaurantul Magic Garden, hotelul de la Dorobanti, magazinul de piese auto de linga Patinoar, vulcanizarea din spatele salii, fabricuta de mingi de la „Tineretului” si cele doua contracte de la poligonul de tir). „Cam 5.400 de dolari pe luna vin de la acesti chiriasi, la care s-ar adauga chiriile pe folosirea bazele sportive. Aceastea din urma vin insa cu mare intirziere pentru ca unitati sportive ca LPS, CSS Unirea sau CS Politehnica au probleme la rindul lor iar CSM beneficiaza de gratuitate fiind sub aripa noastra. Sint cheltuieli foarte mari pe care noi le avem de platit cu utilitatile si nu este chiar avantajos sa ai in administrare atitea baze” – a mai adaugat Ursanu, care apreciaza ca Iasul se afla undeva la jumatatea distantei dintre judetele cu putine baze sportive si cele cu multe baze sportive.
In privinta sustinerii sportului pe plan local, directorul Ursanu a situat Consiliul Judetean in fruntea topului institutiilor care au inteles sa sustina activitatea, chiar daca nu l-a nivelul preconizat. „Pina acum n-a fost o colaborare deosebita dar poate ca n-am reusit sa ma fac inteles suficient in privinta solicitarilor. Am insa un of, taxa pentru cultura si sport, care cred ca ar trebui directionata functie de prioritati, de performante reale, repartizata eventual pe proiecte program. Sint bani publici si ei trebuie justificati” – a mai adaugat Grigore Ursanu, care spera ca activitatea sportiva ieseana va avea un nivel superior in viitorul apropiat. (Lucian MINUT)

Comentarii