Tadici spera sa califice Romania la Olimpiada de la Sydney

luni, 11 ianuarie 1999, 00:00
3 MIN
 Tadici spera sa califice Romania la Olimpiada de la Sydney

Numele lui Gheorghe Tadici se confunda cu miscarea handbalistica din Zalau, nefiind deloc de neglijat nici influentele sale la nivelul loturilor nationale. Antrenorul echipei Silcotub a fost numit la inceputul saptaminii, din nou, in functia de antrenor al nationalei feminine de senioare a Romaniei. Aceasta numire a trecut prin oarecare convulsii, motiv pentru care i-am solicitat noului antrenor principal (dupa refuzul lui Bogdan Macovei), citeva lamuriri.
– Cum ati primit titularizarea la lotul national de senioare?
– Dupa cum se stie, in sedinta Biroului Federal s-a supus la vot numirea mea si a antrenorului Bogdan Macovei la cirma nationalei. Eu am avut 17 voturi, dar, chiar si asa, mi-am exprimat dorinta de a lucra cu Bogdan Macovei, pe care il consider un profesionist foarte bun, un antrenor cunoscut peste tot si care imi este un foarte bun prieten. In momentul in care s-a pus problema de a lucra secund, a refuzat. Moment in care am cedat, pentru mine contind mai putin cine este principal si cine este secund. Tocmai de aceea i-am propus sa preia functia de principal, pe care a acceptat-o, iar a doua zi dimineata m-a anuntat ca renunta. Imediat m-a anuntat si federatia, comunicindu-mi ca revin pe postul de principal si, in cel mult 24 de ore, trebuie sa imi anunt secundul.
– Ce planuri aveti cu nationala? Trebuie schimbat ceva?
– Imi propun, fata de ceea ce s-a vazut, marirea vitezei de joc, in conceptia jucatoarelor fiind necesar sa existe aderarea la efort si nu la economia de efort. In principal, vorbesc despre contraatac si faza a doua, care mi se pare ca n-au functionat. Cel putin asta a reiesit din statistici. Vreau sa incerc, sigur ca va fi greu, pentru ca este o problema de educatie, schimbarea mentalitatii jucatoarelor in ceea ce priveste performanta si totodata, in baza regulamentului pe care il avem, sa introducem un climat de ordine si disciplina, care, de vreo 2-3 ani, tine handbalul pe loc.
– Cum vedeti meciurile din preliminariile Mondialelor care se apropie?
– Cel mai dificil mi se pare meciul cu Bulgaria, care anul trecut a fost scoasa foarte greu de Ungaria din lupta pentru Europene, cu o victorie la doar doua goluri diferenta, la Budapesta. Trebuie sa privim foarte serios acest meci si intilnirea cu Grecia. Deci, ne propunem, in primul rind, o calificare la Campionatul Mondial, la care nu ni s-a dat un obiectiv, insa eu personal imi propun calificarea la Olimpiada de la Sydney. Pentru acest lucru, trebuie sa obtinem clasarea in primele cinci la Mondiale.
– Cu ce planuri ati intrat in acest an?
– Imi pare bine ca sint sanatos si echipa de club este sanatoasa, sper sa fie la fel si jucatoarele care sint convocate la nationala. Sigur ca la intrarea in 1999 nu ma gindeam ca voi fi numit la nationala, nu mi-am propus acest lucru, dar asa cum 17 membrii ai Biroului Federal din 19 au avut respect fata de mine, nu pot sa nu respect si eu lumea handbalului. Daca mi-au acordat incredere, este normal sa incerc sa-mi fac treaba cit mai bine. (Adina OSAN)

Comentarii