Tarina detronata

marți, 30 august 2011, 22:02
3 MIN
 Tarina detronata

N-au lipsit surprizele nici in ziua a cincea a Campionatelor Mondiale de atletism de la Daegu. Mari favoriti ca Elena Isinbaeva (prajina), Milcah Chemos (3000 m obstacole) si LaShawn Merritt (400 m) au ratat titlul suprem, dar daca ne uitam pe performantele din acest an, cea mai mare este cea de la 3000 m obstacole. Nu atit pentru infringerea favoritei, mai mult pentru esecul inregistrat de echipa Kenyei. Cu trei alergatoare de cel mai inalt nivel la start (Milcah Chemos, Lydia Rotich si Mercy Wanjiru), kenyencele au considerat sigura de succes tactica de echipa aplicata in probele de maraton si 10.000 m, cu care au "arestat" podiumul. Cele trei au rulat compact, schimbindu-si ordinea, indiferent de cele care, vremelnic (dupa ele) se aflau la trena. Practic, Milcah, Lydia si Mercy asteptau momentul sprintului in grup care sa le aduca cele trei medalii. Insa africancele au uitat ca, spre deosebire de celelalte probe, Rusia reprezinta o forta in proba peste garduri si groapa cu apa. Iar Iulia Zarudneva-Zaripova a preluat la un moment dat conducerea, beneficiind si de ritmul kenyencelor care le-a amortit pe marile lor rivale, etiopiencelor. In ultimele doua tururi, Iulia (care a fost vicecampioana mondiala la Berlin 2009 si campioana europeana anul trecut, la Barcelona) si-a marit constant avansul, "obraznicie" care le-a anesteziat pe kenyence. Mai mult, tunisianca Habiba Ghribi (antrenata de romanul Constantin Nourescu) a tisnit si ea pe linga kenyence si a cucerit o nesperata medalie de argint cu 9:11,77, timpul rusoaicei fiind de 9:07,03. A treia a sosit Milcah Chemos (9:17,60) urmat de celelalte doua atlete din Kenya.

Infringerea "tarinei" Elena Isinbaeva este o surpriza, dar nu era exclusa din calcule. "Bubka" in varianta feminina a luat o pauza de un an si jumatate, dupa neasteptatul esec de la Berlin 2009, cind a ratat toate incercarile. Si acest lucru s-a resimtit. Si mai neasteptata a fost clacarea celorlalte mari pretendente la medalii: polonezele Anna Rogowska (invingatoarea de acum doi ani) si Monika Pyrek sau americanca Jen Suhr (fosta Stuczynski, vicecampioana olimpica). Cele care s-au luptat pentru primele doua locuri au fost brazilianca Fabiana Murer si germana Martina Strutz. Ambele s-au autodepasit si au trecut la 5,90 m, aurul revenind braziliencei, la numar mai mici de incercari. Fabiana a adus primul titlu mondial atletismului brazilian, urmind titlului olimpic cucerit, la Beijing, de saritoarea in lungime, Maurren Maggi. Pe locul III, s-a clasat rusoaica Svetlana Feofanova (4,75 m), iar Elena a fost a sasea cu 4,65 m.

Infringerea americanului LaShawn Merrit (campion mondial si olimpic) la 400 m este neasteptata si nu prea. Este drept, Merritt a stat pe tusa aproape doi ani, din cauza unei suspendari pentru dopaj, dar a revenit in mai si s-a instalat in fruntea topului mondial. Intr-o finala cu doi excelenti atleti din Grenada (James si Bartholomew) si cu gemenii belgieni Borleé, Merritt a fost tinut sub control de Kirani James, fiind depasit de grenadin pe ultima turnanta. Americanul a incercat din toate puterile sa revina, dar tinarul de 19 ani a cistigat lupta la trei sutimi (44,60 – 44,63 s) si a inregistrat o noua premiera: titlul mondial pentru Grenada. Al treilea s-a clasat campionul european, Kevin Borlée, cu 44,90 s.

In conditiile in care liderul mondial, Zoltan Kovagö (Ungaria) nu s-a calificat in finala, iar vicecampionul olimpic si mondial, Piotr Malachowski (Polonia) nu a contat, ultimul act al discului masculin a fost o formalitate pentru campionul en titre, germanul Robert Harting. Acesta a aruncat de trei ori peste 68 metri (cel mai bine, 68,97 m), in timp ce urmatorul clasat, campionul olimpic Gert Känter, a avut aruncarea maxima de 66,95 m. Si pentru ca se pare ca nu poate exista, la Daegu, finale fara premiere, iranianul Ehsan Hadadi a cucerit bronzul cu 66,02 m.

La 800 m, in ciuda rezervelor, recordmanul mondial David Lekuta Rudisha (Kenya) a cistigat cu 1:43,91, urmat fiind de sudanezul Abubaker Kaki (1:44,41) si celebrul rus Iuri Borzakovski (1:44,49). Iar la heptatlon, maiestria in probele tehnice i-a adus victoria rusoaicei Tatiana Cernova (6880 p), in fata rivalelor sale, britanica Jessica Ennis (campioana mondiala si europeana) si germana Jennifer Oeser.

Astazi, putem considera ca este zi de pauza la Daegu, daca ne gindim ca singura proba programata (20 km mars, feminin) s-a disputat in timpul diminetii coreene si la ora 3:00, ora Romaniei. In aceasta proba a luat startul si o atleta romana, Claudia Stef, una dintre cele mai experimentate atlete ale probei, a carei performanta maxima la mondiale este locul V la Paris, in 2003. 

Comentarii