Thriller, putin spus!

Subtitlu

marți, 22 iunie 2010, 23:33
3 MIN
 Thriller, putin spus!

Nigeria: Enyeama – Odiah, Yobo (’46 – Echiejile), Shittu, Afolabi – , Kanu (’57 – Martins), Ayila, Etuhu, Uche – Obasi, Ayiegbeni (’71 – Obinna). Antrenor: Lars Lågerbäck.

Coreea de Sud: Jung Sung-ryo – Cha Du-ri, Cho Yong-hyung, Lee Jung-soo,  Lee Young-pyo – Lee Chung-yong, Ki Sung-yeung (’87 – Kim Jae-sung), Park-Chung-yong (’90^3 – Kim Dong-jin), Kim Jung-woo, Yeom Ki-hun (’63 – Kim Nam-il) – Park Ji-sung, Park Chu-yong. Antrenor: Huh Jung-moo.

Arbitru: Olegario Benquerença (Portugalia).

Cartonase galbene: Enyeama, Obasi, Ayila / Kim Nam-il

1-0, min. 12: Uche deviaza in poarta centrarea lui Odiah.

1-1, min. 39: lovitura libera executata la bara a doua de Park Ji-sung de pe stinga, Lee Jung-soo inscrie din apropiere

1-2, min. 48: Park  Chu-yong executa o lovitura libera de la 17 m, lateral stinga si il invinge pe Enyeama, tintuit pe linia portii.
2-2, min.69: Ayiegbeni, din penalty, acordat la un fault comis de Kim Nam-il asupra lui Obasi

E greu de spus daca a fost cel mai frumos meci al campionatului, dar in mod cert a fost cel mai dramatic de pina acum. A fost un meci dominat tactic de asiatici, dar nigerienii s-au intrecut in ocazii imense si, in conditiile rezultatului din celalalt meci, puteau sa obtina o nesperata calificare cu un singur gol. Coreenii au pornit foarte tare, au irosit trei ocazii mari in primele sapte minute, iar golul lui Kalu Uche a cazut ca din senin. Acelasi suter de temut putea face dubla in min. 35, tot printr-un "traznet" care a nimerit bara, dar asiaticii au adus scorul mai aproape de realitate pina la pauza si au reusit sa preia conducerea printr-un gol care sfisie constiinta portarului Enyeama. Si daca portarul african si-a spalat pacatele la executia dispecerului Park Ji-sun, colegii sai din fata si-au batut joc de ocazii. In min. 66, Yakubu Ayegbeni rateaza "ocazia campionatului" (de la 5 metri cu poarta goala in fata), insa tot el a transformat lovitura de pedeapsa trei minute mai tirziu. Dupa alte doua sanse coreene (la ultima, Shittu a fost aproape de autogol), nigerienii au reinviat la aflarea vestilor de la Polokwane. Dar coreenii au stiut sa tina mingea departe de careul propriu, iar Martins (’79) si Obinna (’89, ’90^1) au ratat victoria si calificarea. Dupa Africa de Sud, inca o echipa africana paraseste competitia cu fruntea sus, ceea ce nu inseamna ca succesul coreenilor nu este meritat.

Clasamentul grupei B

1. Argentina   3          3          0          0          7-1     9

2. Coreea S.  3          1          1          1          5-6     4

3. Grecia        3          1          0          2          2-5     3

4. Nigeria       3          0          1          2          3-5     1

 

Optime cu repetitie

Se cunosc doua jocuri din optimile de finala: Uruguay – Coreea de Sud (simbata, ora 17:00, la Port Elizabeth) si Argentina – Mexic (duminica, ora 21:30, la Johannesburg). Uruguayenii isi aduc aminte cu placere de singura intilnire cu asiaticii in cadrul Cupei Mondiale, de la editia 1990, cind Fonseca a inscris in ultimele secunde unicul gol al partidei, asigurindu-si calificarea din grupe. In schimb, Argentina si Mexic s-au intilnit chiar la ultima editie a Cupei Mondiale, in 2006 si tot in optimi. Cele doua echipe latino-americane au facut un meci "la cravasa", mexicanii deschizind scorul in min. 6, prin Rafa Marquez, iar argentinienii egalind patru minute mai tirziu, prin Maxi Rodriguez. A fost nevoie de prelungiri pentru ca Hernan Crespo sa aduca victoria "albicelestilor" (’98). Mai precizam ca Argentina si Mexic au fost colege de grupa si la prima Cupa Mondiala (Uruguay, 1930), cind Argentina s-a impus cu 6-3.

Comentarii