Tot baietii sint baza

vineri, 15 august 2003, 23:00
2 MIN
 Tot baietii sint baza

In frunte cu Urzica si Dragulescu
Campionatele Mondiale de gimnastica se disputa in perioada 16-26incep astazi, in SUA, la Anaheim si se constituie, in intrecerile pe echipe, un criteriu de calificare pentru J.O. de anul viitor de la Atena. Romania prezinta, in concursul masculin, o echipa extrem de puternica, aureolata, anul trecut cu titlul european. Cei cinci gimnasti care s-au umplut de aur in Grecia sint si acum prezenti in California: Marius Urzica (de trei ori campion mondial si european, plus campion olimpic la Sydney), Marian Dragulescu (triplu campion mondial si dublu european la sol si sarituri), Ioan Suciu (campion european la sarituri in 2000), Dan Potra (campion european absolut) si Constantin Covaci. Lor li se adauga Razvan Selaru si rezerva Calin Nemes, toti cei sapte urmind a se lupta impotriva Chinei, Republicii Belarus si Rusiei, pentru suprematia mondiala. De fapt, China (campioana olimpica la Sydney) este marea favorita a concursului pe echipe si se prezinta si acum cu o echipa surpriza, in frunte cu campionul mondial absolut en-titre Feng Jing, un gimnast care, la ora cistigarii titlului, avea doar 16 ani, secondat de coechipierul sau Yang Wei. Pentru titlul individual compus, chinezii se vor lupta cu doi gimnasti mai copti, rusul Aleksei Nemov si belarusul Ivan Ivankov, gimnastii romani pastrind sanse foarte mari in concursurile pe aparate, unde Dragulescu si Urzica (asul mondial al calului cu minere de aproape un deceniu) se arata mai tari ca niciodata.
Belu si Bitang o iau de la zero
Campionatele Europene de la Patras nu a adus numai surprize placute gimnasticii romanesti, ci si una neplacuta: absenta din concursul feminin a Romaniei, Octavian Belu si Mariana Bitang pregatind doar doua gimnaste, din care una, Oana Ban a scos o medalie de bronz. Acum, conducatorii gimnasticii romanesti au fost nevoiti sa scoata o echipa feminina pentru a obtine calificarea la J.O. de la Atlanta. Au fost multe discutii in sinul FRG privind alcatuirea lotului, conducerea administrativa avind cistig de cauza in fata cuplului Belu – Bitang, care ar fi preferat-o pe Silvia Stroescu („ultimul mohican” din ultima echipa romaneasca devenita campioana mondiala), Floarei Leonida. Pina la urma, Leonida va fi titulara, iar Stroescu va merge ca turista in America. Alaturi de Floarea Leonida si Oana Ban, lotul Romaniei pentru Anaheim va mai cuprinde pe
Alexandra Eremia, Dana Sofronie, Monica Rosu, Andreea Munteanu si Catalina Ponor. In ceea ce priveste prognozele, Rusia, in frunte cu gimnasta fara virsta Svetlana Horkina este favorita, chiar daca lipseste din lot Elena Zamolodcikova, campioana olimpica la sarituri si sol. SUA si Olanda (cu revelatia ultimelor europene Verona van de Leur) pot intra in calculele pentru medalii.
In aceasta noapte, concursul de gimnastica incep cu calificarile masculine, iar duminica noapte vor intra in focuri fetele. Finalele pe echipe au loc marti (masculin) si miercuri (feminin), joi si vineri vor avea loc finalele pentru individual compus, iar in week-end-ul urmator, finalele pe aparate. (Nicolae GRECU)

Comentarii