Tot in Gabi e baza!

marți, 30 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Tot in Gabi e baza!

In urma recentelor campionate nationale, Federatia Romana de atletism a stabilit lotul Romaniei care va face deplasarea la München, unde, pe 6 august, va incepe o noua editie a Campionatelor Europene. Din lot fac parte 23 de atleti si atlete, obiectivul declarat al Romaniei, fiind obtinerea a doua-trei medalii. Din pacate, la aceasta editie, tara noastra va fi vaduvita de prezenta a patru atlete de marca: Violeta Beclea-Szekely, Nicoleta Grasu, Monica Iagar si Lidia Simon. Lidera incontestabila a probei de 1500 m in sezonul trecut, Violeta a avut o evolutie palida in cele trei curse in care a participat in 2002, ea singura declarind forfait pentru europene, deoarece nici starea sanatatii, nici forma sportiva, nu-i permit o comportare onorabila. Celelalte trei atlete, campioana mondiala la maraton, Lidia Simon, discobola Nicoleta Grasu si saritoarea in inaltime Monica Iagar nu pot lua startul, fiind insarcinate.
Principala aspiranta la medalii din lotul Romaniei este Gabriela Szabo , care, pentru prima data, si-a fixat ca obiectiv principal, cistigarea titlului la 1500 m, desi rezultatele sale de referinta sint inregistrate pe distante mai lungi. Gabriela a obtinut medalia de argint la J.O. de la Atlanta pe aceasta distanta, deoarece a ratat inexplicabil cursa de 5000 m, iar anul trecut, la Edmonton, a concurat pe 1500 m, numai pentru a-i sufla un titlu aproape sigur marii ei rivale Violeta Szekely, tinta lovita din plin. Daca programul si forma fizica ii vor permite, Gabi se va inscrie si pe 5000 m, acolo unde are o rivala extrem de puternica in recenta cistigatoare a Jocurilor Commonwealth, Paula Radcliffe. Alaturi de Gabriela, vor mai alerga la 1500 m Maria Cioncan (revelatia sezonului) si Elena Iagar. Din lotul Romaniei mai fac parte urmatoarele atlete: Otilia Ruicu (400 m), Mihaela Botezan, Constantina Dita, Luminita Talpos (10.000 m), Nuta Olaru (maraton), Ionela Tirlea (400 m garduri), Norica Cimpean, Claudia Stef (20 km mars), Cristina Nicolau (lungime si triplusalt), Mihaela Gindila, Alina Dinu (triplusalt), Oana Pantelimon (inaltime), Elena Hila (greutate) si Felicia Moldovan (sulita). In afara Gabrielei, cele mai mari sanse la medalii au Maria Cioncan, Mihaela Botezan si Cristina Nicolau.
In ceea ce priveste partea masculina a lotului Romaniei, punctele forte sint reprezentate de saritorul de triplusalt Marian Oprea, aruncatorul de greutate Gheorghe Guset si alergatorul de 400 m Ionut Vieru. In rest, vor mai face deplasarea la München Ionut Punga (triplusalt), Stefan Vasilache (inaltime) si Ionel Oprea (disc). Antrenorii vor pleca spre München pe data de 3 august, cu microbuzele, in timp ce atletii vor face deplasarea cu avionul, pe data de 4 august. (Nic. G)

Comentarii