Un meci tratat gresit

luni, 24 noiembrie 2008, 21:52
4 MIN
 Un meci tratat gresit

Poli nu a reusit nici dupa etapa a XVI-a sa testeze aerul de deasupra liniei retrogradante a Ligii I, raminind – la egalitate de puncte si golaveraj cu Farul, dar cu mai putine goluri marcate – pe locul 15. Pe linga jocul rezultatelor, principala vina a acestui fapt o poarta iesenii, care nu au fost in stare sa invinga simbata, la Buzau, acolo unde, in acest tur, a cistigat cine-a vrut si cine nu a vrut!

Pina la un punct, alibiurile exista. Starea terenului, care a dat peste cap planurile facute, arbitrajul, ce a permis lovirea crincena a lui Montiel si nu a acordat penaltiul care se impunea la impingerea lui Pecnik din minutul 86, schimbarea totala la fata a gazdelor odata cu aparitiile celor patru jucatori romani reprimiti la echipa, jocul Gloriei aducind aminte de alte doua surprize, mai mari, remizele de la Pitesti si din Ghencea. Insa, indiferent de circumstante, atunci cind ai cutitul la os, cind ai in fata o formatie deja retrogradata, cu o defensiva subreda, nu este permis sa pierzi prima repriza la capitolul "ocazii de gol", sa alergi dupa egalare cu sufletul la gura si sa obtii doar un punct dintr-un meci accesibil.

Principalii vinovati pentru egalul de la Buzau sint jucatorii. Pentru ca, asa cum spunea si "vicele" Vasile Simionas, inainte de plecarea echipei spre Buzau, "simbata va fi un meci in care nu ai nevoie de antrenor. Te duci, joci, bati si te intorci acasa". Or, multi dintre fotbalistii Politehnicii au fost de nerecunoscut in Cring. Unii au facut doar act de prezenta, altii si-au pierdut busola, deranjanta fiind atitudinea generala etalata, efortul sustinut depus nefiind completat de luciditate si de daruirea extrema necesara in momentele dificile. Tanasa si Viveiros au fost simpli excursionisti (ultimul a fost schimbat din motive extramedicale!), Naidin, Milea si Gavatorta nu au reusit sa fie stapinii mijlocului, asa cum erau asteptarile, iar apararea a fost foarte permisiva.

Chiar daca fotbalistii poarta principala vina a semiesecului, nici antrenorul Ionut Popa nu trebuie cautionat. Pentru ca nu a (mai) reusit sa injecteze fotbalistilor spiritul de lupta pe care Iasul l-a etalat in multe alte momente grele si pentru ca a combinat deciziile inspirate cu cele neinspirate. Daca deschiderea jocului in modulul "4-2-3-1" poate fi inteleasa tinind cont de starea terenului si de materia prima avuta la dispozitie (inceperea cu Ignatov si Montiel, asa cum s-a exersat toata saptamina, era riscanta pe zapada), daca pastrarea ca titular a lui Tanasa dupa jocurile foarte slabe facute are si ea unele justificari (ex-craioveanul e mult mai mobil decit Bratu, ce nu e atacant de meserie), tehnicianul a gresit in minutul 31. Scotindu-l pe Viveiros si introducindu-l pe Gavatorta (ce a jucat inchizator), Popa l-a urcat pe Naidin la creatie si l-a trimis in banda dreapta pe Montiel, mutare care nu a iesit. Naidin a confirmat inca o data faptul ca este un bun inchizator nu insa si un creator de calibru, iar paraguayanul a devenit izolat in flanc, unde nu era ajutat nici de urcarile lui Buta. E drept, numarul ocaziilor gazdelor s-a redus semnificativ dupa schimbarea amintita, insa nici Poli nu a crescut ofensiv, toate ratarile oaspetilor dupa acel moment aparind in urma unor faze fixe! Popa s-a revansat o data cu intrarea lui Miclea, ce a semnat golul egalizator, insa a persistat senzatia ca introducerea lui Miclea in prima repriza, pe flancul drept, ori chiar a lui Bratu, ar fi fost solutia optima. Asa, Iasul isi leaga ultimele sperante de dregere a busuiocului de partida de simbata, cu Rapid, despre care vom vorbi in aceasta saptamina.

 

Poli-catalog

Branet (6,5) – sigur pe un teren greu, a parat trei suturi, unul, trimis de Vigariu in minutul 20, cu grad mare de periculozitate.

Buta (5,5) – s-a multumit cu incercarea de a securiza zona sa.

Kalai (5,5) – a alternat momentele bune (lovitura de cap trimisa pe spate in minutul 72) si foarte bune (devierea in bara a sutului lui Tudose din minutul 32 si pasa de la golul lui Miclea) cu altele mai putin fericite (devierea centrarii lui Nejneru pina la Vigariu, la golul gazdelor).

L. Munteanu (5,5) – nu a reusit sa colaboreze eficient cu Kalai pentru a-l anihila pe Vigariu.

Pecnik (5,5) – s-a complicat inutil in citeva rinduri.

Naidin (5) – multe pase gresite.

Milea (5,5) – a vrut multe.

Viveiros (4) – absent.

Montiel (6,5) – a "desenat" frumos, a sutat de trei ori, a centrat bine.

Sfirlea (5) – un singur sut periculos, in minutul 48.

Tanasa (4) – in nota-i obisnuita.

Gavatorta (5) – greoi.

Miclea (7) – a inscris golul egalizator.

Bratu (5) – timp insuficient.

Comentarii