Un nou sezon, o noua incercare

vineri, 15 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Un nou sezon, o noua incercare

A 53-a editie a campionatului primei divizii masculine de baschet pleaca astazi la drum. Cu o divizie remaniata in sezonul trecut odata cu retrogradarea a patru echipe, intrecerea abordeaza astazi o noua formula de desfasurare, abandonata de citiva ani. Astfel, s-a renuntat la impartirea pe serii, cele 12 participante urmind sa dispute partide tur-retur in perioada 16 septembrie – 14 martie, urmate apoi de turneele din play-off (locurile 1-8) si play-out (locurile 9-12, de unde vor retrograda ultimele doua clasate), programate in perioada 18 martie – 2 aprilie. Pentru start, sortii le-au oferit iesenilor de la Politehnica ca adversar pe Dinamo Erbasu Bucuresti, echipa formata in primavara prin fuziunea celor doua cluburi. Multipla campioana nationala si recordmena a titlurilor obtinute in intreaga istorie a baschetului masculin romanesc, echipa bucuresteana acuza din plin clasarea din sezonul trecut (locul V), considerata o rusine in "Stefan cel Mare". Poate si de aceea, politica de achizitii si demersurile facute in aceasta vara merg spre o refacere a imaginii sterse de anul trecut. Schimbarile au inceput chiar de la banca, locul lui Dan Berceanu fiind luat de Vasile Popa, revenit pe post dupa un an. Considerate a fi o afacere mai putin profitabila, investitiile in jucatori sirbi au fost aproape sistate, doar Stojadin Markovic (cosgeterul editiei trecute) fiind pastrat in lot. Plecase deja Simic inca din primavara, iar acum s-a renuntat la ceilalti fundasi, Chiran (transferat la Vega-Soced) si Constantinescu (la Rapid), insa asta nu inseamna ca s-a facut gaura pe post, locurile lor
fiind luate de doua vedete, Fometescu (ex-Soced) si Helcioiu (ex-Erbasu). Insa, achizitiile nu s-au incheiat aici, retragerea din activitate a extremei Mircea Ivanov fiind compensata cu doi internationali: Razvan Popa (fiul antrenorului principal si campion anul trecut cu CSU ISA Pitesti, care a fost pe punctul de prinde un contract in Austria) si Virgil Carutasu (revenit la prima iubire dupa un periplu prin Israel si la Steaua). Nici compartimentul jucatorilor cu talie mare nu a ramas intact, prin transferul lui Mircea Constantin la Vega-Soced si renuntarea la tinarul Haisler. Au ramas insa in front Ailenei, Caraiani, Vergu, Ionut Mocanu, carora li s-au adaugat Costel Stefan (Steaua), Viorel Mocanu (Erbasu) si Paltinisanu (Elba Timisoara). Asadar, o trupa forte, cu care iesenii aproape sigur vor avea dureri de cap. Trupa studenteasca antrenata de Petre Magurean si Radu Boisteanu nu se poate lauda inca cu nici un transfer in perioada de vara (in conditiile in care nu a fost oficializata mutarea lui Costache Caragea de la retrogradata CSU Galtour Galati). Mai mult, iesenii pot spune ca au pierdut doi pivoti tineri si cu talie mare, respectiv pe Dornescu (plecat la CSU ISA Pitesti) si Vrinceanu (la Herlitz Tg. Mures). Cei anima insa pe acestia este dorinta de a reface imaginea echipei fruntase din anii trecuti, de a demonstra ca pot forma o echipa competitiva. "Nu avem nimic de pierdut cu Dinamo, insa nici nu ne predam" , a spus "principalul" Magurean inainte de plecare, increzator in sansa echipei sale, pe care o vede capabila sa intre in play-off. Si rezultatele par sa-i tina partea, dupa pregatirea complexa efectuata in vara si dupa cele sapte partide amicale disputate, din care s-a detasat victoria categorica obtinuta la Tg. Mures in compania bucurestenilor cu pretentii de la Vega-Soced. Pe linga formula de start deja cristalizata (Andrei Bazgan, Dan Popa, Costel Moscalu, Cristian Murgoci si Mitica Anghel), tehnicienii au completat lotul cu Viorel Nanescu, Florin Moscalu, Silviu Vrabie, Alin Radu, Robert Lungu si Tica Gheorghiu, echipa fiind cantonata aseara la Buzau. In fine, cum abia marti se vor semna noile contracte de sponsorizare, conducatorii au solicitat unuia din sponsori, "Omega IS Communications", acordarea in avans a unei parti din salariu pentru jucatori, care nu au mai primit bani din luna februarie a acestui an.
Celelalte partide ale primei etape: CSU ISA Pitesti – CSU Romradiatoare Brasov, West Petrom Arad – Elba Timisoara, CSU Sibiu – Rapid Bucuresti, Vega-Soced Bucuresti – Herlitz Tg. Mures si "U" Cluj – BC Steaua Bucuresti (partida aminata, bucurestenii anuntindu-si intentiile de retragere din campionat din cauza problemelor financiare!). (Lucian MINUT)

Comentarii