Victor Piturca a parasit sediul DNA dupa aproximativ 45 de minute

luni, 21 noiembrie 2011, 13:57
5 MIN
 Victor Piturca a parasit sediul DNA dupa aproximativ 45 de minute

Victor Piturca, fost antrenor al Universitatii Craiova, nu a facut nicio declaratie nici la sosire si nici la plecarea de la sediul DNA.

Tot luni s-a prezentat la DNA si presedintele FRF, Mircea Sandu, care a afirmat ca a depus documente pentru clarificarea acuzatiilor cu privire la dosarul excluderii Universitatii Craiova.

Federatia Romana de Fotbal (FRF) si Liga Profesionista de Fotbal (LPF) sunt invinuite de procurori in dosarul excluderii Universitatii Craiova, alaturi de presedintii acestor foruri, Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, si de alti 12 membri ai Comitetului Executiv al FRF.

Acestia sunt invinuiti de abuz in serviciu si de sustragere de bunuri de sub sechestru.

Potrivit documentului de incepere a urmaririi penale, actiunea procurorilor DNA in acest caz a fost pornita pe baza plangerii penale depuse de gruparea Universitatea Craiova, la 16 septembrie 2011. Clubul oltean a cerut inceperea urmaririi penale fata de cei zece membri ai Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea Universitatii Craiova din FRF, pe care i-a acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

In motivarea plangerii penale se arata ca Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Octavian Goga, Cornel Sfaiter, Marin Rusen, Stefan Stana, Cristian Bobar, Paul Costas, Sorin Terbea si Vasile Avram, membri ai Comitetului Executiv, au adoptat masura excluderii provizorii a SC Fotbal Club U Craiova SA, in conditiile in care acest club nu a incalcat in niciun fel Statutul FRF, fara a arata si motiva cauzele acestei decizii.

Plangerea penala arata ca gruparea craioveana a suferit un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, reprezentand drepturile federative ale celor 39 de jucatori deveniti liberi de contract si preluati de alte cluburi in urma excluderii Universitatii Craiova.

Tot in plangerea penala se arata ca Marian Rusen se afla in conflict de interese la luarea deciziei de excludere a Universitatii Craiova. Rusen a votat excluderea Craiovei, iar formatia al carei presedinte este, Juventus Bucuresti, a luat locul Universitatii din Liga a II-a.

Din actele aflate la dosar, procurorii au ajuns la concluzia ca masura excluderii provizorii a Universitatii Craiova luata de Comitetul Executiv al FRF nu a fost motivata detaliat cu abaterilor comise, nespecificandu-se in ce consta gravitatea acestor incalcari ale Statutului Federatiei. Procurorii arata ca hotararea de excludere a clubului oltean a fost pusa in aplicare imediat, desi era provizorie si nedefinitiva, astfel ca SC Fotbal Club U Craiova SA nu a avut posibilitatea unei cai de atac inainte de producerea efectelor juridice, in conditiile in care dreptul la aparare nu poate fi ingradit sau limitat.

Procurorii anticoruptie au mai stabilit ca "motivarea comiterii unei abateri grave constand in chemarea in judecata (n.r. – de catre Universitatea Craiova) a Federatiei Romane de Fotbal nu subzista". "Conform incheierii nr. 4278/2/2011 din 07.10.2011 a Curtii de Apel Bucuresti, in dosarul cauzei figureaza in calitate de parat doar Victor Piturca, nu si Federatia Romana de Fotbal prin Comisia de Recurs si Camera Nationala de Solutionare a Litigiilor", se arata in rezolutia de incepere a urmaririi penale.

Totodata, contractele civile incheiate intre club si jucatori nu puteau fi desfiintate de catre o persoana juridica prin reprezentantii sai (n.r. – FRF si LPF), in conditiile in care nu exista manifestare de vointa a partilor in acest sens sau hotarare judecatoresca. Mai mult, nici in acest caz gruparea olteana nu a avut dreptul la aparare, noteaza procurorii in documentul citat.

"Stingerea raporturilor juridice nascute intre clubul de fotbal din Craiova si fotbalisti, prin vointa arbitrara a unui tert strain de aceste raporturi juridice, reprezinta o incalcare grava a drepturilor si libertatilor persoanei, o infrangere a vointei acesteia, o limitare a dreptului de a apela la justitie si a dreptului de aparare, actiune facuta cu stiinta si in mod bine elaborat", au stabilit procurorii DNA.

Acestia au mai constatat ca Statutul FRF in vigoare la data hotararii de excludere era cel din 11.05.2009 si nu cel din 09.05.2011, iar in vechiul statut nu exista prevederea ca daca membrii Comitetului Executiv decid cu titlu provizoriu excluderea unui membru afiliat, sanctiunea este executorie si cu efecte depline.

Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a sechestrat si indisponibilizat, in 31 ianuarie 2011, drepturile federative a 39 de jucatori ai Universitatii Craiova, "in scopul recuperarii creantelor organului fiscal asupra clubului". In ciuda acestei situatii, FRF si LPF au stins raporturile juridice ale clubului cu jucatorii si i-au legitimat pe acestia la alte cluburi, ceea ce a dus practic la scoaterea de sub sechestru a drepturilor federative si pagubirea bugetului consolidat al statului.

"Reaua-credinta a persoanelor mai sus aratate, pe langa cele precizate mai sus este nuantata si de un fapt de necontestat. Astfel, pe ordinea de zi a sedintei Comitetului executiv al FRF din 20 iulie 2011 se afla punctul referitor la excluderea SC Fotbal Club U Craiova SA si imediat acestuia de promovare in Liga a II-a, in locul clubului exclus, a unui alt club. Este vadita situatia ca deja se hotarase, inaintea sedintei, excluderea clubului craiovean fara nicio dezbatere, analiza si luare a unei decizii loiale", se mai precizeaza in rezolutia de incepere a urmaririi penale.

Desi Universitatea Craiova a cerut inceperea urmaririi penale fata de cei zece membri ai Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea, DNA i-a invinuit in acest caz si pe presedintele clubului Otelul Galati, Marius Stan, membru in Comitetul Executiv al FRF ca reprezentant al cluburilor din Liga I, si pe Marian Palarie, membru in Comitetul Executiv ca reprezentant al cluburilor de fotbal feminin, care s-au abtinut la votul din 20 iulie.

Marian Rusen, Cornel Sfaiter, Stefan Stana, Paul Costas si Cristian Bobar, Dumitru Dragomir au fost prezenti saptamana trecuta la DNA.

Vasile Avram, membru al Comitetului Executiv la data excluderii Universitatii Craiova, este in arest preventiv, el fiind trimis in judecata intr-un caz de coruptie.

Federatia Romana de Fotbal anunta, in 20 iulie, ca gruparea Universitatea Craiova a incalcat grav statutul federatiei, astfel ca a fost exclusa provizoriu de Comitetul Executiv pana cand masura va fi validata de Adunarea Generala a FRF.

Potrivit FRF, Universitatea Craiova a refuzat sa-si retraga actiunile in instantele civile impotriva Federatiei Romane de Fotbal, iar Comitetul Executiv a decis dezafilierea clubului.

Presedintele FRF, Mircea Sandu, declara ca decizia Comitetului Executiv de a exclude clubul Universitatea Craiova a intrat imediat in vigoare, singura posibilitate ca aceasta hotarare sa fie anulata fiind in cadrul votului Adunarii Generale din martie sau aprilie 2012.

Dupa dezafiliere, jucatorii Universitatii Craiova au devenit liberi de contract si au plecat gratis la alte echipe, ceea ce, in opinia anchetatorilor, a dus practic la scoaterea de sub sechestru a drepturilor federative si la pagubirea bugetului consolidat al statului.

Universitatea Craiova a retrogradat in Liga a II-a la finalul sezonului trecut. Finantatorul Adrian Mititelu este in conflict cu presedintele LPF, Dumitru Dragomir, cu selectionerul Victor Piturca si cu alti oameni de fotbal. Mititelu sustine ca a depus plangeri la Parchet si la DNA impotriva unor oameni de fotbal, pe care ii acuza de constituire in "grup infractional" in scopul controlarii fotbalului romanesc. (Mediafax)

Comentarii