Voie de la Primarie

marți, 03 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Voie de la Primarie

Dupa lungi tergiversari, ieri, primarul Constantin Simirad a ascultat propunerea comisiei infiintate la Consiliul Local pentru revigorarea fotbalului local. Dupa o ora de discutii cu doi dintre membrii comisiei, Gheorghe Nichita si Romeo Olteanu, Simirad a dat unda verde planului eleborat de consilieri. Pentru oficializarea proiectului mai este nevoie si de avizul Consiliului Local care, dupa ce va discuta in comisii ideile elaborate, se va intruni luni intr-o sedinta extraordinara. Tinind cont de consensul existent in rindul consilierilor din partide diferite, este insa foarte putin probabil sa apara scurtcircuite de ultima ora.
Proiectul prevede ca din cele trei echipe actuale de divizia C, Poli, Unirea 2000 si RATC, sa ramina doua echipe care se vor numit Poli Unirea si RATC Citadin. Avind un Consiliu de Administratie unic, obiectivele celor doua grupari vor fi promovarea, respectiv, mentinerea in esalonul trei. Bugetul calculat pentru cele doua echipe este de 5 miliarde de lei anual, jumatate din acesti bani urmind a fi acoperiti de actionarii Unirii 2000 (1,5 miliarde), RATC, Citadin si alte regii locale, peste 1 miliard. Peste 2 miliarde de lei ar urma sa fie produse de "SC Iasi XXI" care va reveni la destinatia initiala, sustinerea fotbalului. Pentru aceasta, societatea condusa de Romeo Olteanu va fi transformata din comandita in SA, reorganizata si redenumita. Fotbalul nu va mai beneficia insa de nici un leu din taxa pentru sport (care la aceasta ora se colecteaza intr-un cuantum mediu de circa 50 de milioane de lei lunar), fondurile obtinute din aceasta directie urmind a suplimenta veniturile sportivilor de frunte ai orasului legitimati la cluburi cu alocatii bugetare, respectiv CS Politehnica si CSM.
Interesante sint propunerile venite din partea primarului Simirad care a cerut pentru astazi un tabel cu jucatorii de la Poli, seful executivului local dorind ca transferurile sa fie inghetate in acest sezon. Mai mult, primarul doreste ca orice viitoare vinzare a unor fotbalisti ieseni sa fie facuta doar cu avizul Consiliului Local! Totusi, Simirad a reiterat ideea avansata marti cind a spus ca daca obiectivele nu vor fi indeplinite, nu va mai asculta niciodata de problemele fotbalului.
Pina la sedinta de luni si discutiile din comisii, se vor demara insa discutii privind alcatuirea Consiliului de Administratie al fotbalului iesean in care sa fie cooptati oameni influenti ai orasului. In paralel deja au aparut variante privind viitoarea structura a executivului si a bancilor tehnice ale viitoarelor echipe. La ora actuala, numele cele mai sigure in functii de importanta par a fi cele ale lui Pavel Hodea (presedinte la Poli Unirea), Adrian Kereszy (antrenor principal la Poli Unirea), Danut Munteanu (antrenor secund la Poli Unirea) si Dorel Stafie (antrenor la RATC Citadin). Oricum, lobby-urile (la vedere sau subterane) continua. (Ovidiu MINEA)

Comentarii