Western la Masa Tacerii

vineri, 12 iunie 2009, 21:43
3 MIN
 Western la Masa Tacerii

In mod traditional, finala Cupei incheie balul si acelasi lucru se va intimpla si in 2009, astazi, cind se pune punct unuia dintre cele mai agitate sezoane fotbalistice din istorie, punctat de senzationala victorie a Unirii Urziceni in campionat. Este al doilea an in caretitlul nu poposeste in Capitala si tot al doilea an incheiat cu o finala de Cupa Romaniei fara granzii de Dimbovita. CFR Cluj, campioana de anul trecut isi va apara trofeul in fata echipei FC Timisoara, eveniment cu rezonante istorice. Un salt inapoi in timp ne duce la prima finala a Cupei Romaniei, disputata acum trei sferturi de veac, in 1934, cind s-au confruntat doua echipe prestigioase ale celor doua mari orase ale tarii. Ripensia Timisoara a cistigat trofeul, invingind cu 5-0 pe "U" Cluj, prin golurile marcate de Bindea (2), Dobay (2) si Schwarz. In afara acestui prim act al competitiei KO, trofeul a mai poposit de trei ori pe Bega, cu Ripensia in 1936 si Politehnica in 1958 si 1980 si doar de doua ori pe Somes, in 1965 ("U" Cluj) si 2008 (CFR). In ultimii ani, actuala echipa a Timisoarei a mai sustinut o finala, acum doi ani. A fost a doua finala din istorie disputata in afara Capitalei, dar Rapid a invins cu 2-0 echipa banateana, chiar pe stadionul "Dan Paltinisanu".

Referitor la finala de astazi, care se disputa pe stadionul Municipal din Tirgu Jiu, poate fi considerata ca un meci al reabilitarii, rezultatul partidei neinfluentind in nici un mod tintarul participarii europene a Romaniei in sezonul viitor.  Campioana de anul trecut, CFR Cluj, a ramas in afara podiumului in acest an, iar Timisoara, se poate considera frustata: daca adunam cele sase puncte recuperate de la TAS la clasamentul dupa fiecare etapa, realizam ca echipa pastorita de Marian Iancu a condus in cea mai mare parte a campionatului, dar rispind puncte aiurea, a ajuns sa clacheze in final, chiar pe teren propriu, in fata Unirii Urziceni. Cele doua protagoniste se mai pot caracteriza si prin inconsecventa cronica manageriala, care a condus la dese schimbari de antrenori. CFR a inceput campionatul cu Andone, a terminat turul cu Maurizio Trombetta, care – in ciuda unui parcurs peste asteptari in Liga Campionilor – a fost schimbat in iarna cu tandemul ceh Dusan Uhrin – Ales Jindra. Nici acestia n-au stat mult pe banca, campionatul incheindu-se cu tehnicianul portughez Antonio Conceiçao la cirma. La Timisoara, Uhrin a fost schimbat la iarna cu Gabi Balint (din motive de neinteles, pentru ca echipa de pe Bega a fost reala campioana de toamna), dar nici ex-stelistul n-a incheiat returul, astfel ca pe banca tehnica a banatenilor va sta interimarul Valentin Velcea!

Pentru CFR, finala ar trebui sa fie meciul de ramas bun al internationalului uruguayan Alvaro Pereira, transferat deja la FC Porto. Insa mijlocasul stinga nu poate evolua diseara fiind convocat la nationala celesta pentru partidele din preliminariile sud-americane ale CM. N-ar fi exclus ca finala Cupei Romaniei sa fie meciul de adio pentru alti jucatori importanti, cele mai pomenite nume fiind cel al argentinianului Culio si al africanului Yssouf Koné. Aproape sigur, insa, CFR se va desparti de  jucatori ca Hirschfeld,.Diego Ruiz, Flores, Frangipane si Viana.

Referitor la Timisoara, echipa banateana nu are probleme de lot, unii jucatori cu probleme fiind menajati pentru ultima etapa de campionat.a

Echipele probabile

CFR: N. Claro – Tony, Galiassi, Alcantará, Panin – Muresan, Dani – Mara, Dubarbier, Culio – Y. Koné

Timisoara: Pantilimon – Badoi, Luchin, Nibombe, Latovlevici – Arm. Karamian, Cisovsky, Borbely, Art. Karamian – Magera, Bucur.

Arbitri: Cristian Balaj – Cristian Nica, Aurel Onita.

 

Comentarii