Zarif este campionul (video)

duminică, 13 iulie 2008, 21:03
4 MIN
 Zarif este campionul (video)

Campionatele nationale de box rezervate seniorilor au reprezentat, ca si acum doi ani, un succes organizatoric pentru sportul iesean, meritul Comisiei Judetene de Box prezidate de Vasile Catea si a DSJ Iasi condusa de Ioan Bucu fiind apreciate nu numai laudativ, ci si prin distinctii oferite de oficialii federali din Capitala, in frunte cu presedintele FRB, Rudel Obreja. Boxul iesean si-a inscris pe tabloul medaliatilor acestei editii patru nume: de la BC Gladiatorul (antrenori, Constantin Dreer si Alexandru Zbughin), Radu Zarif a iesit campion national la 75 kg, Traian Lupu a obtinut medalia de argint la 64 kg si Dragos Ciobanu, bronz la ^91 kg, primii doi avind inca dubla legitimare cu SCM Bacau, situatie care va expira in curind si nu va mai fi prelungita. Astfel se explica faptul ca, in coltul lui Zarif a stat tehnicianul bacauan Nicolae Cara. De la CFR, micutul Benone Marcu, pregatit de Nicolae Brinzei, a obtinut medalia de argint.

Finala lui Zarif a fost cea mai scurta dintre toate, foarte tinarul aradean Alex Cristofor resimtind dureri la brat inca de la turneul Centura de Aur. "Meciul" nu a durat decit 10 secunde, boxerul aradean – care nu avea aproape deloc sanse in fata lui Radu, abandonind. Benone Marcu a  boxat in stilul sau caracteristic (bataios si imprudent) in fata experimentatului Hondaru si decizia i-a fost acordata acestuia din urma, cu 30-19.

In privinta lui Traian Lupu (desemnat drept cel mai tehnic boxer al editiei), el a dorit sa faca meciul vietii cu cel mai aurelolat boxer prezent la Polivalenta ieseana, Ionut Gheorghe, dar – cu toata ambitia fostului campion national – a iesit in evidenta pauza prelungita care a facut-o in ultimul an si – s-o recunoastem – diferenta clara de valoare. Meciul s-a intins pe patru reprize desi in al treilea rund, pe foile de punctaj se facuse diferenta pentru RSC (abandon dictat de arbitru), insa Ionut, care se pregateste pentru Olimpiada de la Beijing, a avut nevoie sa boxeze cit mai mult. De altfel, desi l-au incurajat frenetic pe Traian, spectatorii ieseni l-au aplaudat la final pe Ionut, recunoscindu-i meritele. Nu acelasi lucru s-a intimplat in cazul celuilalt olimpic roman, Georgian Popescu, care a fost huiduit de o parte din public, de parca ar reprezenta Papua Noua Guinee la Olimpiada. Un motiv este vechea rivalitate dintre Popescu si Traian Lupu, iar altul, modul in care Georgian a cistigat partida. Adversarul sau, foarte tinarul dinamovist Daniel Badulescu (17 ani!), a cucerit publicul prin stilul sau avintat, dar antrenorii sai l-au retras din ring pentru a-l proteja, experienta lui Georgian incepind sa-si spuna cuvintul. In tribune, pesemne ca aceasta decizie a fost interpretata altfel.

Partea mai putin frumoasa a galei finale a provenit chiar din ring, iar cei prezenti au gasit o explicatie a situatiei dureroase prin care boxul romanesc va fi reprezentat la Beijing de doar doi boxeri. Majoritatea disputelor au fost de slaba calitate tehnica, exceptia fiind meciul greilor Constantin Bejenariu si Petrisor Gananau, cistigat la limita de "Pitbull". In schimb, o pilula amara a fost chiar cloul galei, partida de la supergrea, in care Razvan Cojanu, un boxer cu pumn greu, a aratat ca fostul campion mondial de juniori Cristi Ciocan, mai are multe de invatat. In ultimii cinci ani s-au facut eforturi serioase de a se umple categoriile mari, dar Cojanu si Ciocan ne-au aratat doar de ce supergreii nostri au fost eliminati sistematic inca din primul tur la marile competitii. Poate ca e timpul sa ne intoarcem la categoriile mai usoare!

Rezultatele finalelor

48 kg: Marius Hondaru (Metrorex Bucuresti) b.p. Benone Marcu (CFR Iasi)

51 kg; Iulius Poczo (Dinamo Bucuresti) b. RSC II Mihai Baboi (Dinamo)

54 kg: Ciprian Apodaresei (Dinamo) b.p. Adrian Luca (Otelul Tirgoviste)

57 kg: Vasile Sandu (Petrolul Ploiesti) b. ab. II Veronel Tarau (Pandurii Tirgu Jiu)

60 kg: Georgian Popescu (Prahova Ploiesti) b. RSC II Daniel Badulescu (Dinamo)

64 kg: Ionut Gheorghe (Farul Constanta) b.p. Traian Lupu (CSM Gladiatorul Iasi)

69 kg: Elvis Suliman (Alutus Mangalia) b.ab IV Dragos Timofte (Cimpulung)

75 kg: Radu Zarif (CSM Gladiatorul) b. ab. I Alexandru Cristofor (Arad)

81 kg: Ionut Bodilcu (Farul) b.p. Tiberiu Porcoi (Petrolul)

91 kg: Constantin Bejenariu (SCM Bacau) b.p. Petrisor Gananau (Pandurii)

^91 kg: Razvan Cojanu (Dinamo) b.p. Cristian Ciocan (BC Bute Galati)

Obreja vrea antrenor cubanez

Nici presedintele FRB nu s-a aratat multumit de prestatiile boxerilor in finalele de la Iasi, in special ale celor doi "olimpici", Georgian Popescu si Ionut Gheorghe. "Nu pot spune ca sint multumit de evolutiile din finale ale lui Ionut Gheorghe si Georgian Popescu si, de aceea, daca ar fi sa gindesc rational, sunt rezervat in privinta Jocurilor Olimpice. Gindind cu sufletul, sper intr-un rezultat bun din partea celor doi", a declarat Rudel Obreja simbata, la finalul Campionatelor Nationale de la Iasi. "Nu se poate schimba nimic, cu o floare nu se face primavara. De aceea, vom incerca, pe linga aducerea unui antrenor cubanez sa luam si un un ucrainean si un rus pentru a schimba ceva din mentalitatea antrenorilor romani. Imediat dupa Olimpiada vom incerca reformarea boxului romanesc din toate punctele de vedere", a mai spus Rudel Obreja..

Comentarii