„Cuza“ introduce bursa de performanţă pentru studenţii din mediul rural

miercuri, 15 martie 2017, 02:50
2 MIN
 „Cuza“ introduce bursa de performanţă  pentru studenţii din mediul rural

Conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, în urma discuţiilor avute cu reprezentaţii studenţilor, a stabilit ca valoarea noilor burse să fie între 580 de lei şi 1.000 de lei pe lună. Astfel, cea mai mare sumă, de 1.000 de lei, o vor primi beneficiarii bursei de performanţă ştiinţifică, care va fi acordată pentru rezultate ştiinţifice deosebite sau rezultate foarte bune la diferite competiţii importante. De asemenea, studenţii care au bursă de merit vor primi lunar 730 de lei, beneficiarii burselor integrale 630 de lei, iar bursa parţială şi bursa socială vor fi în cuantum de 580 de lei fiecare.

În cadrul programelor de bursă a fost introdusă încă o secţiune, destinată pentru elevii care provin din mediul rural şi au rezultate deosebite, aceasta fiind în cuantum de 1.000 de lei. Această decizie s-a luat în urma scăderii numărului de studenţi din mediul rural care optează pentru învăţământul superior, conducerea universităţii dorind astfel să îi încurajeze pe absolvenţii de liceu să urmeze studii de licenţă şi masterat.

 Valoarea burselor a fost majorată după suplimentarea cu 50% a banilor pe care universităţile îi primeau până acum de la stat. De aceea, pe lângă majorarea burselor studenţeşti de la studiile de licenţă şi master, Uni­versitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a aprobat şi majorarea burselor docto­rale.
 
Pentru primii doi ani de studii, doctoranzii vor primi 1.450 de lei, urmând ca în anul al III-lea să beneficieze de o bursă de 1.680 de lei. De asemenea, vor fi majorate şi cuantumul burselor doctorale oferite din fonduri proprii de către UAIC, de la 850 de lei la 1.050 de lei.
 
În Iaşi, până acum, s-a mai stabilit cuantumul burselor doar la Uni­ver­sitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, unde cea mai mare bursă, cea de performanţă ştiinţifică, este de 1.200 de lei, iar cea mai mică este de 458 de lei. La Universitatea de Medicină şi Farmagie „Grigore T. Popa“ din Iaşi urmează să se stabilească la finalul acestei săptămâni modalitatea de oferire a burselor şi cuantumul acestora, după o întâlnire a conducerii instituţiei cu reprezentanţii studenţilor. 
 
 

Comentarii