„Cuza“ şi UMF, singurele universităţi din ţară care participă la cel mai mare târg universitar din Europa

marți, 25 august 2015, 01:55
3 MIN
 „Cuza“ şi UMF, singurele universităţi din ţară care participă la cel mai mare târg universitar din Europa

Deşi interesate de posibilitatea de a atrage studenţi străini către universităţile din Iaşi, conducerile acestora susţin că există posibilităţi limitate de a-şi promova oferta educaţională peste hotare.

Contactul cu ambasadele sau cu sistemul preuniversitar din principalele ţări care ar putea furniza studenţi către România este unul redus şi care nu a dat rezultate până acum, astfel că instituţiile de învăţământ superior se îndreaptă către o serie de târguri la care participă universităţi din toată ţara.

Deşi acestea sunt o platformă bună „pentru a te face cunoscut“, după cum explică reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, doar două instituţii de învăţământ din ţară participă la European Association for International Education (EAIE) şi ambele sunt din Iaşi – UMF şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. Anul acesta, târgul de la EAIE va fi organizat la Glasgow, Scoţia, şi va avea loc între 15 şi 18 septembrie, înregistrarea instituţiilor care doresc să participe putându-se realiza până pe 26 august.

„Cuza“ a legat la târg relaţii cu Coreea de Sud
 
Conform conducerilor celor două universităţi din Iaşi, scopul pentru care acestea s-au înscris şi participă în fiecare an este cel de a atrage studenţi către programele lor de studiu, în principal UMF fiind preocupată de asta, cât şi de realizarea parteneriatelor interinstituţionale. Cum la acest târg participă universităţi de pe toate continentele, fiind aproape 3.000 de persoane preocupate de educaţie şi de învăţământ superior, reprezentanţii universităţilor din Iaşi susţin că astfel reuşesc să lege parteneriate de durată.
„Vin universităţi de pe toate continentele la acest târg universitar, care anul trecut a fost la Praga, iar anul acesta este la Glasgow. Deşi există poate mai multe târguri pe profil, UMF nu participă la toate, acesta fiind cel mai mare dintre ele şi unde ne putem face cunoscută oferta educaţională. La întâlnirile respective au loc inclusiv o serie de workshopuri pe educaţie la care participă reprezentanţii tuturor universităţilor prezente“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină Generală de la UMF, care a participat anul trecut.
 
Dacă universitatea specializată în medicină este mai interesată în prezentarea ofertei educaţionale pentru a aduce studenţi, reprezentanţii UAIC susţin că la târg s-au încheiat parteneriate de durată cu alte universităţi care aduc la rândul lor, indirect, studenţi la Iaşi. „Sunt foarte mulţi reprezentanţi dintr-o universitate, atât din personalul funcţionăresc din departamentele de relaţii internaţionale, cât şi din conducerea executivă. Universitatea noastră a încheiat, în 2006 sau 2007, relaţii foarte bune cu universităţi din Coreea de Sud şi America de Nord şi, chiar dacă nu am reuşit prin intermediul acestor saloane să aducem studenţi străini direct, am încheiat parteneriate instituţionale care s-au dovedit utile în realizarea proiectelor Erasmus Mundus, prin care am primit în universitate astfel de studenţi“, a precizat prof.dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.
 

 

Comentarii