Banda unică, introdusă într-o zonă de săptămâna viitoare. Accesul taxiurilor, permis

vineri, 06 octombrie 2017, 02:03
4 MIN
 Banda unică, introdusă într-o zonă de săptămâna viitoare. Accesul taxiurilor, permis

Municipalitatea pregăteşte introducerea de benzi unice pentru încurajarea transportului public în diverse zone ale oraşului.

Deocamdată, şefii oraşului nu au nominalizat cu exactitate zonele, dar, de-a lungul timpului, operatorul de transport a propus benzi unice în Tătăraşi, Nicolina, Păcurari, pe bd. Nicolae Iorga şi pe Independenţei.

Ieri, odată cu aducerea a 12 noi autobuze ISUZU, primarul Mihai Chirica a vorbit despre necesitatea introducerii unor astfel de benzi, şi a subliniat că pe acestea vor putea circula inclusiv maşinile electrice, dar şi taxiurile. Termenul de implementare precizat de edil este primăvara anului 2018, după ce Compania de Transport Public (CTP) va avea la dispoziţie toate cele 100 de autobuze noi achiziţionate în 2016 – 2017.

Bd. Nicolae Iorga, primul pe listă: săptămâna viitoare

Până la măsurile preconizate pentru luna martie, primarul Chirica a menţionat că o bandă unică ar putea fi făcută mai devreme, pe bd. Nicolae Iorga.

„Dacă v-aţi uitat, pe Nicolae Iorga linia de tramvai este lăsată liberă, şi chiar s-a creat un obicei foarte frumos, rămâne liberă pentru tramvai, unde poate circula foarte bine şi autobuzul, iar asta le-am recomandat şi colegilor mei; trebuie să desfiinţăm staţia de autobuz de la rond Podul de Piatră de la bordură, şi să folosim peronul şi pentru autobuz, şi, în felul acesta, autobuzul va merge pe linia de tramvai şi nu va mai fi nevoie să mai blocheze celelalte două benzi“, a declarat primarul Chirica.

El a adăugat că o astfel de măsură ar putea fi aplicată chiar de săptămâna viitoare.

Totodată, el a dat ca exemplu şi zona Nicolina, unde, în opinia edilului, poate funcţiona foarte bine cu bandă rezervată pentru transport public de călători întrucât peroanele au fost gândite şi pentru autobuze. Conform primarului, lungimea peroanelor permite oprirea a două mijloace de transport.

Planul de introducere a benzilor unice ar putea fi aplicat în totalitate primăvara anului viitor, după ce CTP îşi va înnoi aproape total parcul de autobuze.

„Din martie, introducem benzile rezervate pentru transportul public, care vor putea fi utilizate de autobuze, tramvaie, taxiuri şi, atenţie, maşinile electrice. Ele vor putea cuprinde aceste patru categorii de vehicule pentru a încuraja, pe de o parte, transportul public, şi pe de altă parte, utilizarea unui vehicul ecologic (…) Oriunde va fi cazul, o să lăsăm benzi rezervate“, a mai spus primarul Iaşului.

În trecut, operatorul de transport public a propus introducerea de benzi unice în lungul liniei de tramvai (Nicolina, Tătăraşi, Nicolae Iorga), dar şi pe unele bulevarde unde nu există astfel de căi de rulare, dar există posibilitatea rezervării benzii de la trotuar (Păcurari, Independen­ţei).

„În propunerile noastre, ne-am gândit la zonele unde sunt cele mai mari întârzieri la mijloacele de transport. În orice caz, trebuie studiate implicaţiile unor astfel de măsuri“, a comentat, la rândul lui, directorul CTP, Cristian Stoica.

CTP: 24 de autobuze noi

În martie 2018, CTP va avea 100 de autobuze noi: 92 marca ISUZU Citiport şi 8 Eurobus Diamond, achiziţionate în perioada 2016 – 2017. Dintre acestea, 24 circulă deja pe străzile Iaşului, după ce, ieri, au fost puse în circulaţie 12 autobuze ISUZU.

„Săptămânile viitoare vor mai veni câteva loturi de autobuze astfel încât, până la sfârşitul anului, să putem ajunge la circa 60 unităţi, iar la începutul trimestrului I din 2018 să putem să primi toate celelalte autobuze (încă 28, n.r.)“, a spus Mihai Chirica.

Edilul Iaşului s-a plimbat ieri cu unul dintre noile autobuze, alături de ambasadorul Turciei în România şi reprezentanţi ai firmei turceşti Anadolu, furnizorul autobuzelor ISUZU.

Anadolu a câştigat licitaţia organizată de Primărie şi va încasa circa 15 milioane euro pentru 88 de autobuze.

La iniţiativa Primăriei Iaşi, fiecare dintre cele 100 de autobuze (inclusiv cele 12 achiziţionate în 2016) va primi un număr de parc cuprins între 1918 şi 2018 într-un mod simbolic de a marca Centenerul.

De altfel, cele 12 autobuze puse în circulaţie ieri au lipite în interior autocolante cu citate reprezentative ale personalităţilor politice din perioada 1916 – 1918. Nu în ultimul rând, fiecare autobuz este personalizat pe exterior cu logoul Centenarului.

Primarul Mihai Chirica a mai spus ieri că, în cazul în care parcul de autobuze nu va fi suficient în primăvara anului viitor, atunci municipalitatea va lua în calcul suplimentarea lui. Edilul Iaşului nu a exclus posibilitatea de a achiziţiona inclusiv mijloacele de transport electrice, prin intermediul fondurilor europene.

Comentarii