BOMBĂ! Experimente ilegale făcute de medici la „Socola“ descoperite cu ajutorul SRI

miercuri, 01 iunie 2016, 02:01
4 MIN
 BOMBĂ! Experimente ilegale făcute de medici la „Socola“ descoperite cu ajutorul SRI

Un mare spital din Iaşi, pe lista unităţilor medicale din ţară verificate de Parchetul General într-o amplă cauză penală ce are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ieri, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi au ridicat documente de la Institutul de Psihiatrie „Socola“. La nivel naţional, procurorii Parchetului General au făcut ieri 26 de percheziţii la cabinetele unor doctori şi la 31 de spitale din 16 judeţe, dar şi la cinci firme cu profil medical, într-un caz în care se investighează acuzaţii cu privire la faptul că mai mulţi medici au făcut studii clinice ilegale pe pacienţi pentru a autoriza intrarea pe piaţă a unor medicamente ce ar putea afecta negativ starea de sănătate a populaţiei. Investigaţia a pornit în urma unor sesizări SRI. Cine sunt cei vizaţi la Iaşi şi de ce ar putea fi acuzaţi?

„Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar desfăşoară activităţi nelegale constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie“, se arată în informarea Parchetului General.

Şase studii din 2014

În ceea ce priveşte situaţia de la Iaşi, din primele informaţii ar fi vorba despre şase studii clinice efectuate de şase medici din cadrul Institutului „Socola“ în 2014. Conducerea unităţii medicale declară însă că ar fi vorba doar de un caz mai amplu, care vizează probleme de la nivel naţional, fiind vorba despre un dosar deschis încă din 2015.

„Se verifică activitatea vizavi de anumite cazuri de studii clinice efectuate la nivelul institutului, iar momentan s-au luat nişte înscrisuri, restul comunicării o va face Parchetul. Nu ştim exact despre câţi medici este vorba, nu ni se spune nouă, ni se solicită doar înscrisuri, nici nu ni se spune cauza“, a precizat dr. Gabriel Oprişanu, managerul institutului ieşean.

De asemenea, prof. dr. Roxana Chiriţă, directorul medical al institutului, spune că, cel mai probabil, ar fi vorba de şase studii clinice efectuate pe parcursul anului 2014 în cadrul institutului, şi că sunt simple acţiuni de control care nu urmăresc ceva anume, ci, mai degrabă, sunt corelate cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional.

„Noi am pus la dispoziţie toate documentele referitoare la studiile clinice din 2014, însă în cazul nostru este vorba doar despre medicamente care deja sunt pe piaţă, şi la care acum în urma studiilor clinice se văd efectele secundare, nu sunt alte experimente. În cazul în care apar efecte secundare, se întrerupe imediat medicaţia. Fiecare răspunde pentru sine în această situaţie“, a precizat prof. dr. Roxana Chiriţă.

Deşi surse oficiale din Institutul „Socola“ au precizat că studiile clinice respective ar viza inclusiv activitatea acesteia, ea a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că nu a mai desfăşurat niciun studiu clinic de când este director medical, din 2014.

Studii cu valoare necunoscută

În cadrul institutului se fac studii clinice de foarte mult timp, fiind cerute şi sponsorizate de firme producătoare şi distribuitoare de medicamente. Însă surse din spital au precizat că, deşi sunt reglementate prin lege şi aprobate de Ministerul Sănătăţii, valorile contractelor sunt necunoscute chiar şi de conducerea unităţii, deoarece la mijloc este un contract de confidenţialitate între medic şi firmă.

De asemenea, conform aceloraşi surse, majoritatea medicilor care au desfăşurat aceste studii nu erau de acord ca 10% din sponsorizare să ajungă în bugetul spitalului, aşa cum prevede legea.

„Firma contacta şi semna contracte cu câţiva medici, iar ei tratau cu medicamentele respective anumiţi pacienţi pe perioade mai mari de timp, urmând ca apoi să facă raportări către firmă în ceea ce priveşte evoluţia şi rezultatele. Să spunem că este un fel de cercetare: medicii administrează această medicaţie, fac apoi observaţiile necesare. Însă nu era ceva care să privească spitalul, chiar dacă era vorba despre cheltuieli pe care acesta le suferă. Majoritatea medicilor refuzau ca acel procent de 10% să revină spitalului“, au precizat sursele citate.

De asemenea, acestea au precizat că medicii care derulau astfel de studii clinice în cadrul institutului erau în principal şefii de secţie sau cei care aveau acces mai uşor la pacienţi. Mai mult, până a ajunge să fie aprobat un anume studiu în cadrul Institutului „Socola“, mai întâi acesta trece prin Comisia de Etică, care verifică eventualele nereguli ale activităţii medicale şi stabileşte dacă este sau nu oportun să fie făcut acel studiu în spital, iar conducerea unităţii dă doar avizul final, după ce este analizat şi validat de jurist.

Caz concret, cu internări fictive

Din cercetările efectuate până acum, gravitatea situaţiei la nivel naţional este dată de un caz concret, prezentat detaliat de anchetatori. Un medic psihiatru de la un spital din Arad, care era şi cadru didactic la o universitate din oraş, a solicitat şi a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze ca fiind internaţi în cadrul Secţiei de Psihiatrie, chiar dacă nu sufereau de afecţiuni psihice, în vederea întocmirii unor dosare de pensionare pe caz de boală.

„Acesta îi înregistra în evidenţele medicale ale spitalului, figurând fictiv cu internare, cât şi cu tratament de specialitate. Scopul acestui demers era obţinerea pentru sine, de sume suplimentare de bani, întrucât retribuţia medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcţie de numărul de pacienţi înrolaţi“, se menţionează în comunicatul Parchetului General.

Mai mult, medicul psihiatru prezenta documentul pacienţilor sau aparţinătorilor drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize, fie contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenţi să contrafacă semnătura

În cazul în care pacienţii nu răspundeau la medicamentul testat, li se administrau substanţe care nu erau admise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest lucru, probele atribuite pacienţilor nu erau recoltate de la ei, ci de la cadre medicale ale secţiei.

Comentarii