Bugetul pentru cercetare este anul acesta cu 33% mai mare

marți, 01 martie 2016, 19:58
2 MIN
 Bugetul pentru cercetare este anul acesta cu 33% mai mare

Bugetul alocat cercetării pentru acest an este cu 33% mai mare și permite "închiderea" tuturor proiectelor care trebuiau finalizate din Planul Național II, a declarat marți ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj.Marți, a fost lansat în dezbatere publică a Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare III, ministrul atrăgând atenția asupra lipsei de predictibilitate, în domeniu în condițiile în care proiectul se referă la perioada 2014-2020. 

"Anul acesta am reușit, cred, să reintrăm pe linia bună, este primul an în ultimii șapte când avem o creștere de buget și este semnificativă. Nu este vorba numai de resurse, ci este important cum te uiți la impactul pe care îl aștepți din această investiție, pentru că ceea ce se numește cheltuială pentru cercetare-dezvoltare noi cu toții înțelegem că este o investiție în cercetare-dezvoltare, o investiție care poate să contribuie major la competitivitatea României. (…) Încă o dată, bugetul pentru anul 2016 este cu 33% mai mare, este un buget care ne-a permis să închidem toate proiectele care trebuiau închise din Planul Național II, ceea ce a rămas sunt proiecte contractate anul trecut și proiecte care abia au început implementarea de foarte puțin timp. Avem resurse pentru Planul Național III", a spus demnitarul, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, evaluarea proiectelor de cercetare s-a făcut în ultimii ani cu participare internațională, uneori cu 80% cercetători străini.

 

"Vreau să nu uitați că în toți acești ani, chiar dacă nu am avut resurse, dacă a fost mai puțină predictibilitate, evaluarea proiectelor de cercetare s-a făcut cu participare internațională, uneori cu 80% cercetători străini, minim a fost cu 50% cercetători străini. De ce? Nu pentru că nu putem face noi evaluarea, în România este o comunitate limitată, oamenii se cunosc și de foarte multe ori emoțiile depășesc evidențele, astfel încât colegii noștri participând în echipe în care sunt și cercetători din străinătate reușim cu toții să facem o selecție deosebită a acestor proiecte", a spus reprezentantul MENCȘ. 

Comentarii