De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cauzele ascunse ale migrenelor

joi, 17 martie 2016, 15:41
3 MIN
 Cauzele ascunse ale migrenelor

Toată lumea se confruntă din când în când cu dureri de cap. Ce este mai neobişnuit este faptul că în aproape 30% dintre cazuri, regimul alimentar sau, mai mult, chiar anumite alimente sunt cele care le provoacă. 

Alimente cu un conţinut ridicat de tiramină

Atenţie însă, unele persoane pot avea dureri de cap din cauza anumitor alimente, iar altele nu. Deşi cauza migrenelor diferă de la persoană la persoană, un lucru este sigur alimentele care conţin tiramina şi feniletilamina, amino acizi care cauzează dilatarea vaselor de sânge şi cresc presiunea sângelui în creier. Substanţele se găsesc în ciocolată, brânzeturi (cheddar, Brie, feta, gorgonzola sau brânză mucegăită), alimente pe bază de soia, murături, nuci, citrice şi oţet (balsamin sau din vin). Cu cât brânzeturile sunt supuse unui process de fermentare mai îndelungat, cu atât conţin mai multă tiramină.

Resturi alimentare

Deoarece conţinutul de tiamină creşte de-a lungul timpului, mai ales dacă alimentele sunt păstrate în mod impropriu, persoanele care sunt predispuse la migrene ar trebui să evite resturile alimentare. Fii atentă şi la ce alimente consumi la petrecerile de la birou sau la diferite evenimente – ambele fiind locaţii unde alimentele nu sunt păstrate la frigider pentru perioade lungi de timp. Dacă vreţi să păstraţi mâncarea pentru alte zile, folosiţi recipiente de sticlă cu capace etanşe la aer.

Alimente cu un conţinut ridicat de tanin

Ceaiul, merele şi perele cu coajă de culoare roşie, sucul şi oţetul de mere, cât şi vinul roşu conţin tanin. Taninul poate provoca migrene celor care suferă de obicei de aşa ceva sau poate cauza dureri de cap chiar şi persoanelor fără astfel de probleme. Sensibilitatea la tanin variază însă de la persoană la persoană.

Alimentele care conţin sulfiţi

Sulfiţii, alţi aditivi alimentari, se găsesc de obicei în fructe uscate (prune, smochine sau caise), vinuri (roşu şi alb) şi multe alimente procesate. Citiţi cu atenţie eticheta pentru a evita  sulfiţii. Vinul roşu pare a fi cel mai puternic declanşator al durerilor de cap din cauza conţinutului de: tiramina, histamina şi sulfiţi. Experţii spun că în cazul strugurilor crescuţi organic riscul durerilor de cap scade, mai ales dacă nu au sulfiţi adăugaţi.

Aditivi alimentari de evitat

Mulţi alţi aditivi alimentari pot provoca dureri de cap. Încercaţi să evitaţi alimentele care conţin glutamat de monosodiu (MSG sau E621), extract de drojdie, drojdie hidrolizată, proteină hidrolizată (HPP), cazeinat de sodiu şi extract de kombu (foarte de des utilizat în mâncărurile japoneze).

Alimente care conţin aspartam

Există un număr mare de persoane care spun că aspartamul, înlocuitor artificial al zahărului, poate provoca migrene. Aspartamul este prezent mai ales în produsele dietetice (sucuri, iaurturi, dulciuri fără zahăr, deserturi cu puţine calorii şi alte alimente din această categorie).

Alimente care conţin cofeină

 

Persoanele care au intoleranţă la cofeină sau o sensibilitate pot avea dureri de cap după ce au consumat cafea, ceai negru, ceai verde sau alte băuturi cu un conţinut ridicat de cafeină. Ciocolata şi toate celelalte alimente sau băuturi care conţin cofeină, consumate în cantităţi mari cauzează irascibilitate şi migrene, avertizează experţii medicali. Cu toate acestea, se poate apela la cofeină pentru a ameliora durerile de cap, datorită efectului vasocontrictor (cofeina este prezentă în majoritatea analgezicelor!). 

csid.ro

Comentarii