Cifre record la admitere, la Universitatea Tehnică Iaşi

marți, 19 septembrie 2017, 01:50
2 MIN
 Cifre record la admitere, la Universitatea Tehnică Iaşi

După admiterea de toamnă, la ciclul de licenţă sunt cu 17% mai mulţi studenţi înmatriculaţi faţă de anul anterior

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asa­chi“ din Iaşi (TUIASI) a finalizat procesul de admitere pentru anul universitar 2017 – 2018 la ciclul de licenţă cu 17% mai mulţi studenţi înmatriculaţi faţă de anul anterior. În mod concret, există 167 de dosare cu acte în original depuse la TUIASI peste numărul alocat de locuri la licenţă, 2.336.

Acestora li se adaugă şi studenţii români de pretutindeni, unde universitatea a avut aproape 500 de candidaţi, ocupându-şi toate cele 300 de locuri scoase la concurs, în principal cu tineri din Republica Mol­dova şi din Ucraina. În ceea ce priveşte ciclul de masterat, există 68 de locuri neocupate din totalul de 1.803, în contextul în care TUIASI a avut 1.400 de absolvenţi de licenţă, promoţia 2017, ceea ce înseamnă că diferenţa de aproape 400 o reprezintă absolvenţi de la alte universităţi tehnice din ţară sau de la celelalte universităţi din Iaşi care vor urma studii de master începând din toamnă la TUIASI. În acest sens, conducerea universităţii a depus o solicitare către Ministerul Edu­caţiei Naţionale în care a cerut ca cele 68 de locuri neocupate de la ciclul de master să fie transformate în 136 de locuri la licenţă, iar pe lângă acestea au mai fost solicitate încă 20 de locuri la licenţă.

„Consider că această diferenţă la studiile universitare de licenţă se datorează în primul rând faptului că în foarte multe medii s-a subliniat că este nevoie de ingineri, absolvenţi cu studii inginereşti. O altă acţiune care a dus la această creştere este promovarea foarte bună pe care am făcut-o în ultimul an, şi modul de admitere, sistemul integrat în care candidatul poate să se înscrie la mai multe facultăţi, dar şi repartizarea în timp real, astfel încât viitorii studenţi au putut vedea exact unde au ajuns, dacă le convine şi le este favorabil locul“, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Din octombrie vor începe cursurile la Universitatea Tehnică şi 46 de studenţi veniţi din Gabon, Congo, India, Irak, Israel, Maroc, Nigeria, Bangladesh şi Tunisia. 19 dintre aceştia sunt veniţi de un an de zile la Iaşi, făcând un an pregătitor în care au învăţat limba română, urmând a studia în română, în timp ce 27 sunt veniţi la programele cu predare în limba engleză, 11 dintre ei la licenţă, 16 la master. Toţi studenţii vor începe activitatea didactică după deschiderea anului universitar, care va avea loc luni, 25 septembrie, în Aula Universităţii Tehnice din Copou.

Comentarii