Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

Cifre uluitoare: 70% dintre absolvenți fac facultatea degeaba

GALERIE
amfiteatru
  • amfiteatru
- +

Statisticele realizate în universităţile ieşene scot la iveală cifre de groază. Acestea arată că absolvenţii care urmează o carieră în domeniu sunt foarte puţini. De exemplu, la Universitatea „Cuza“, studenţii care se angajează imediat după terminarea studiilor sunt ceva mai mult de jumătate. Dintre aceştia, numai două treimi îşi găsesc o slujbă în concordanţă cu studiile urmate. De asemenea, la Universitatea Tehnică s-a constat o scădere îngrijorătoare a angajărilor, la unele facultăţi situaţia fiind de-a dreptul alarmantă. Ce studii să urmezi ca să ai cele mai mari şanse de angajare? De ce apare această neconcordanţă uriaşă între oferta universităţilor şi cea a pieţei muncii?

Criza economică prin care trece România a dus la o scădere generală a numărului locurilor de muncă disponibile. Absolvenţii de studii superioare găsesc tot mai greu jo­b-uri care să corespundă com­petenţelor dobândite în facultate, aşa că sfârşesc prin a accepta joburi pentru care sunt supracalificaţi, sau altele în cu totul alt domeniu. Deşi conştiente de situaţia actuală, instituţiile de învăţământ superior din ţară nu au reuşit să îşi coreleze oferta lor cu piaţa muncii.

Cum s-a făcut studiul

Conducerea Universităţii „Al.I. Cuza“ ţine anual evidenţa situaţiei absolvenţilor pe piaţa muncii. Din mai 2011 până în decembrie 2012, aproape 11.000 de tineri au răspuns unui chestionar, oferind informaţii despre cât de repede reuşesc să se anagajeze după ce şi-au terminat studiile. „Este primul studiu cu un grup atât de mare de respondenţi. Angajabilitatea a devenit un indicator la evaluarea universităţilor. «Cuza» a luat iniţiativa de a face studii anual, iar acum avem cea mai mare bază de date dintre universităţile româneşti“, declară Carmen Creţu, prorector UAIC. Statisticile însă nu sunt tocmai îmbucurătoare. Dintre absolvenţii de studii de licenţă, puţin peste jumătate reuşesc să se angajeze. Însă, cum nu îşi permit să facă mofturi, tinerii optează de multe ori pentru un loc de muncă ce nu intră în domeniul studiilor absolvite.

Cele mai ofertate facultăţi

După centralizarea datelor, cel mai bine cotată facultate este cea de Informatică. Piaţa IT din Iaşi este în plină expansiune, 67% dintre absolvenţi reuşind să îşi găsească un loc de muncă în domeniu. Urmează Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, cu 64% dintre absolvenţi integraţi pe piaţa muncii. Dintre aceştia însă, numai două treimi găsesc un job care corespunde specializării. Matematicienii se angajează în proporţie de 62%, aici 80% dintre ei rămânând fideli ştiinţei pe care au studiat-o. Singura facultate care mai depăşeşte pragul de 60% este Teologia Ortodoxă. Pentru fizicieni şi chimişti, rezultatele sunt similare. Aproximativ 53% dintre ei profesează imediat după înche­ierea studiilor, dar mai mult de o treime aleg să se reprofileze, întrucât piaţa muncii nu este suficient de generoasă. La Litere, procentul de angajare a absolvenţilor este de 56,6%, dar, din nou, o bună parte din ei sunt forţaţi să muncească în alte domenii decât cele studiate. „La noi, situaţia nu este aşa complexă ca la alte fa­cultăţi. La noi, angajarea se face în interiorul sistemului educa­ţional. Absolvenţii noştri sunt oameni care merg pe programe de predare, devin profesori. Faptul că doar 56% sunt angajaţi arată că aceasta este popularitatea meseriei de profesor printre ei. Nu cred că studiul arată o absenţă a interesului pentru alte domenii. Cred că mulţi sunt angajaţi în companii şi se pierde urma lor, alţii pleacă la studii în străinătate. 56% e în zona onorabilului, punând în contextul economiei de astăzi“, crede Codrin Cuţitaru, decanul Facultăţii de Litere.

„Mi se pare totuşi bun“

Optimist este şi decanul Facul­tăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, care subliniază că există o strategie pentru susţinerea studenţilor. Deşi concurenţa la ad­mitere este ridicată, numai 54,7 % dintre absolvenţii de FEAA obţin un loc de muncă. „Procentul de peste 50% mi se pare totuşi bun. Sigur că noi am dori să fie un procent mai mare. Avem deja multe acţiuni în această direcţie, o mai bună colaborare cu mediul de afaceri, o extindere a internship-urilor pe perioada de vară, a vacanţelor. Avem acţiuni la care invităm firme să îşi prezinte oferta, să discute despre şansele de integrare a noilor absolvenţi, despre cerinţele pe care le pun ei la angajare. Am fost angrenaţi în proiecte care au ca obiectiv tocmai o creştere a gradului de angajabilitate, absolvenţii noştri sunt îndrumaţi să îşi deschidă propria afa­cere. Situaţia perfectă este greu de atins, dar, în măsura în care se discută despre criza economică, despre scăderea ofertei pe piaţa locurilor de muncă, asemenea procente sunt convingătoare“, arată Dinu Airinei.

Unde sunt cele mai mari probleme

Şapte dintre facultăţile de la Universitatea „Cuza“ au obţinut rezultate sub 50% la procentul de inserţie pe piaţa muncii a absolvenţilor. Astfel, la Sport avem doar 48,6% angajaţi, la Filosofie -46,5%, la Drept -43,6%, la Istorie -43%, iar la Teologie Catolică - 41,4%. Codaşele clasamentului sunt Facultatea de Biologie (40%) şi cea de Geografie şi Geologie (35,5%). În ambele cazuri, doar jumătate dintre foştii studenţi angajaţi folosesc cunoştinţele acumulate de-a lungul anilor de studii, lucrând în domeniu. „Mi se pare firesc, pentru că domeniul didactic la aceste discipline a avut de suferit în urma reformei în învăţământul preuniversitar. Absorbţia în învă­ţă­mânt este diminuată“, a explicat Constatin Rusu, profesor la Geografie, procentajul atât de scăzut. Deşi s-ar crede că tinerii licenţiaţi neangajaţi preferă să îşi continue studiile, statistica arată că doar 55% dintre ei iau în calcul această opţiune. 34% sunt fără loc de muncă, 6% sunt liber profesionişti, 1% antreprenori, iar 4% au declarat că sunt „în altă situaţie“.

Facultăţile tehnice sunt şi ele în regres

Nici la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ studenţii nu o duc mai bine. O analiză a datelor despre inserţia profesională din 2006 până în 2011 arată o scădere îngrijo­rătoare a procentelor. Cele mai ofertante facultăţi sunt Automatică şi Calculatoare, Construcţii şi Instalaţii şi Arhitectură, unde, în 2011, aproape 80% dintre absolvenţi îşi găseau un loc de muncă. La aceleaşi specializări, în 2006, angajarea era de aproape 100%. La Inginerie Electrică, 68% dintre absolvenţi se angajează (faţă de 80% în 2006), la Electronică - 60% (faţă de 93% în 2006), iar la Mecanică doar 50% (faţă de 85% în 2006).
O scădere de 30% s-a înregistrat la Inginerie Chimică, unde doar 46% dintre absolvenţii din 2011 s-au angajat. Rezultatele sunt mai îngrijorătoare la Facultatea de Construcţii de Maşini, unde, în 2006, absolvenţii obţineau un loc de muncă în proporţie de 90%, spre deosebire de anul 2011, când procentul de angajare este de 43%. O scădere similară se înregistrează la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor: 80% angajaţi în 2006, doar 35% în 2011.
Puţini absolvenţi de Hidro­tehnică sau Textile au reuşit să se angajeze în ultimii ani (55, respectiv 53%), dar nici în 2006 situaţia nu era mai fericită (43, respectiv 38%). Procentul celor care, dintre cei ce s-au angajat, lucrează şi în domeniul în care s-au pregătit nu este însă cunoscut la UTI. În pri­vinţa celorlalte universităţi ieşeni, acestea nu deţin date în sensul de mai sus.

Comentarii Facebook

(12 comentarii)

Citeste Faq
Scrie un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii!

Cod verificare* Security Code
Toate campurile sunt obligatorii!
Comentariile cu continut licentios vor fi sterse.
Marti, 15 Septembrie 2015, 03:55
robert
Ești în nevoie de asistență financiară? V-ați întrebat vreodată Obținerea unui împrumut? În prezent, oferim pe termen lung și pe termen scurt împrumuturi pentru public, în general. Noi va putem ajuta cu un împrumut la o rată foarte scăzută a dobânzii. Contactati-ne acum de: robertlevisloancompany@gmail.com
Miercuri, 01 Mai 2013, 09:40
Silviu Isari
Imi zici si mie unde naiba se angajau 93% de la Electronica in 2006 ? Nu de alta dar eram asistent acolo inca ...
Sambata, 27 Aprilie 2013, 16:08
ROBOTI PE BANDA .asa vrea Ministeru
IDIOTI COMUNISTI - BATAIE DE JOC ! Ministerul Invatamantului din Romania o institutie COMUNISTA fara nici o logica ...! Este bataie de joc pe fata fata de toti romanii din tara asta , ai suprasoliciti si-i tampesti cu teoreme din clasa I-a cand inca sunt prea mici .... , ai pregatesti INTENS PT CE ? DUPA ATATA MUNCA TREBUIE SA-L DAI LA FACULTATE , MA CHINUI DEGEABA CU MATEMATICA DIN CLASA I CA SA_L FAC MUNCITOR ?! APOI APARE O STIRE - DEGEABA FACETI FACULTATE NU AVETI SANSE DE ANGAJARE ... CHIAR NU INTELEG CARE-I LOGICA MINISTERULUI DE INVATAMANT COMUNIST DIN ROMANIA ?! In loc sa -i motiveze de mici catre Antreprenoriat , sa le Placa Miscarea , Sportul , sa l-i se descopere de mici Aptitudinile si Indemanarea Practica , sa l-i se dezvolte Comunicarea si Gandirea .....CE D R A C U E CU TARA ASTA ? NU AVEM NEVOIE DE ROBOTI SUNTETI TAMPITI SAU CE NAIBA E CU VOI ???? dupa ce-l TAPESC 15 ANI de INVATAT si TOCAT MATERII TEORETICE E MAI PR O ST DECAT ATUNCI CAND A INCEPUT .... NE E OK CE SE INTAMPLA AICI !
Sambata, 27 Aprilie 2013, 15:37
Se cauta Oameni Priceputi nu Roboti ..
Scoli profesionale tataaaa , e nevoie de tehnicieni si muncitori in unele meserii ca de aer ! ... totul pleaca de la parinti , (intr-un fel au si ei dreptatea lor , nimeni nu vrea sa-si vada odrasla muncitor ) dar cum sa facem sa ne adaptam la Viata de Acum si la Piata Muncii din Prezent ? va fi cam asa , tinerii absolventi vor porni in meseria lor ca Tenicieni chiar daca au Diploma Superioara , este interesul lor sa prinda experienta practica , mai tarziu la birou .pe.la batranete
Joi, 18 Aprilie 2013, 07:08
paul ivan
E si cazul sa faca o facultate degeaba. Sunt sute de mii de absolventi in aceasta tara. 99% fac facultati cu bani si copie totul de pe internet iar specializarea absolventului zero. La fel fac si profesorii universitari, copie de pe internet carti pe care le publica ei sub numele lor, astfel pregatirea profesorului si a studentului este zero. Acum 25 de ani in urma se sustinea un examen de admitere la facultati, acum intra orice prost absolvent de liceu. In acest mod nimeni nu poate emite pretentii. Eu nu as angaja la firma mea nici un absolvent de facultate in domeniul care ma intereseaza. Am luat o absolventa de drept odata si dupa doua luni i-am spus-o in fata "mai fat-o locul tau e pe centura, cara-te de aici sa nu te mai vad". Chiar ea a recunoscut acest lucru si a plecat la un bordel in Spania unde cistiga bani acum cu curul pentru ca capul nu a dus-o. Sunt sute de mii ca ea. Va cer sa nu emiteti pretentii dragi absolventi pentru ca nu va angajeaza nimeni pentru ca aveti un carton in mina. Stiinta are prioritate.
vasile Vineri, 26 Aprilie 2013, 15:21
E ciudat ca nu te-a dat in judecata mai patroane. Acu 25 de ani, pe vremea cand straluceai tu prin facultate si Cernobilul inca fumega, asa s-ar fi intamplat... E interesant in acelasi timp cum stii tu cate sute de mii sunt ca fata aia. Esti statistician sau ai citit asta pe la vreun taboid? Ca o curiozitate, la ce te-ai gandit cand ai scris "fat-o"? La cum se nasc puii de mamifere? Mai patroane, in cazul de fata corect ar fi fost "fato" oricat de mult te-ai indoi. Oricum, e de inteles ca unul care a intrat la facultate cu examen "pe bune" sa mai aiba mici scapari in exprimare, ca doar deh... e "ocupati" cu analizele.
Duminica, 07 Aprilie 2013, 18:37
adevarul
Facultatile sunt fabrici de diplome.Nu exista o corelatie intre numarul de studenti care termina o facultate si cererea de pe piata locurilor de munca.In plus statul subventioneaza locuri la facultati iar tinerii care termina pleaca in strainatate. Statul este cel care pierde,tinerii sunt cei care pierd timpul si acumuleaza informatii care raman adesea doar la nivel teoretic.In plus nivelul de pregatire din timpul facultatii lasa de dorit.
Joi, 04 Aprilie 2013, 08:11
bani aruncati pe geam
facultatea acum e doar pt cultura generala dar sa stai acasa cu 3 facultati parca nu iti maii da mina sii unul cu 8 clase mecanic auto,ospatar are mai multi bani asta e romanica noastra teorie multa si practica in ....si alde don profesor ia si spaga si salariu de 80 mil si in urma lui nu scoate nimica,a se vedea facult tehnice,textile,chimie,etc si agricultura care din 80 absolventi in an daca isi gasesc 5 de lucru cu pile in romanica restul iau drumul europei muncitori necalificati ,sclavi din est cu pregatire superioara...
Luni, 01 Aprilie 2013, 12:52
Studentul absolventul cetateanul
Ziarul acesta tinde tot mai mult catre standardele BZI, din pacate. UN articol de tot hazul in care se incearca emiterea ideii ca unele domenii sunt fantastice iar altele sufera si nu e bine sa mearga liceenii spre acele domenii. Sunt domenii in acre interdisciplinaritatea este evidenta. Te formeaza cu o viziune mult mai larga asupra lumii decat o face sa spunem matematica. A fi biolog sau geograf iti creeaza mai multe deschideri. Facultatea iti ofera un cadru dar asta nu inseamna ca-ti baga si in traista. Depinde de abilitatile si competentele achizitionate. Daca geologia este asa un domeniu de cerut pe piata muncii atunci cum se explica totusi ca numarul studentilor este undeva la cifra de avarie? Cred ca a trecut vremea cand domeniile tehnice erau promovate artificial de catre stat. Suntem intr-o democratie si fiecare face ceea ce doreste si-i place. TRebuie sa ai vocatie pentru meserie. De ce nu se spune ca 50 % din absolventii de la Geografie sau Geologie lucreaza deja in strainatate la companii mari si reprezinta cu onoare facultatea si universitatea unde s-au scolarizat? De ce nu se spune ca studentii de la facultatea sus-mentionata efectueaza stagii de practica in strainatate in urma carora sunt angajati pe loc in institutii serioase? De ce? Raspunsul se vede.
Finu Marti, 02 Aprilie 2013, 00:09
Despre care institutii serioase faci matale vorbire? Vorbim de aceeasi absolventi de geologie care sunt "angajati" de firme fantoma de prin Indonezia, Coasta de Fildes, Mauritania? Aceeasi absoventi care strecoara noroiul la sonda si care primesc un sut in fund la prima strigare? Mestere imi pare rau ca trebuie sa-ti spun dar esti pe dinafara rau. Asta viseaza toti romanasii nostri verzi....joburi in afara si saci plini de bani. Realitatea e mult mai prozaica din pacate. Daca vrei amanunte de la fata locului si nu povesti cu pesti iti stau la dispozitie... Cu stima,
Duminica, 31 Martie 2013, 23:08
absolvent
Facultatea nu o faci degeaba pentru ca se invata multe lucruri conexe stiintei preferate....era mai bine sa ramana someri cu liceu? cred ca nu. Cifrele sunt prezentate in mod denaturat se amesteca procent de persoane angajate cu procent de persoane angajate in domeniu pentru a creea impresii bune noilor candidati la admitere....intamplator lucrez la un proiect care evalueaza angajabilitatea domeniului meu si nu vad vreo corespondenta intre ce stim noi si ce scrie aici.Se pare ca unele facultati mint frumos. PS: 1)Geologu....nu e frumos sa dai in colegii tai,2) Biologule mai nou e criza de bilogi in domeniul Natura 2000...nu crede articole
e-coli Duminica, 28 Aprilie 2013, 16:31
asa e, este criza de biologi la Natura 2000, insa posturile nu pot fi ocupate oficial si legal, deocamdata. cica sunt blocate.
Duminica, 31 Martie 2013, 15:59
e-coli
trist... pentru biologi teoretic mai exista posturi si-n afara invatamantului, dar accesul la ele e practic imposibil pentru un tanar absolvent. la administratiile ariilor protejate se merge pe alte "criterii", in laboratoarele din ind alimentara se cere experienta, consilieri/responsabili de mediu se angajeaza nepotii, verii, pisica si cainele primarului/prefectului, etc, indiferent de pregatire. raman laboratoarele de analize medicale, unde este nevoie de aviz de libera practica (obtinut dupa 6 luni de voluntariat fara nici un ban), asta daca sunt primiti intai undeva sa poata efectua practica respectiva
Duminica, 31 Martie 2013, 15:36
Geologu'
Departamentul de Inginerie Geologica de la Cuza, are un procent de peste 60%! Geografii sunt cei mai putin angajati..Va spun pentru ca marea majoritate a colegilor mei seriosi si-au gasit un job ca inginer in industria petrolului
Geologu' Duminica, 07 Aprilie 2013, 12:59
Daca nu stii taci..daca prietenu' tau geologu' e praf..de aia nu stii
Gigi, prieten cu Geologu' Luni, 01 Aprilie 2013, 05:48
Asa, si marmota tot invelea la ciocolata si ......
Duminica, 31 Martie 2013, 15:21
vasile
Cifrele sunt mult umflate la 90% facultatile prezentate.Un procent de 40 la suta si nu neaparat pe domeniu si ala e aproape de adevar
fasda Duminica, 31 Martie 2013, 16:02
asa zic si eu. cifrele sunt umflate. trebuie sa fii cel mai mare ipocrit sa iesi in presa cu asemenea cifre iar universitatea cuza nu duce lipsa de asa ceva. cat despre locurile de munca pentru un proaspat absolvent, ar cam trebui sa fii omul bun la toate. tipic romanesc. bun la toate dar de fapt nu stie nimic.
Duminica, 07 Aprilie 2013, 18:37
adevarul
Facultatile sunt fabrici de diplome.Nu exista o corelatie intre numarul de studenti care termina o facultate si cererea de pe piata locurilor de munca.In plus statul subventioneaza locuri la facultati iar tinerii care termina pleaca in strainatate. Statul este cel care pierde,tinerii sunt cei care pierd timpul si acumuleaza informatii care raman adesea doar la nivel teoretic.In plus nivelul de pregatire din timpul facultatii lasa de dorit.
Joi, 04 Aprilie 2013, 08:11
bani aruncati pe geam
facultatea acum e doar pt cultura generala dar sa stai acasa cu 3 facultati parca nu iti maii da mina sii unul cu 8 clase mecanic auto,ospatar are mai multi bani asta e romanica noastra teorie multa si practica in ....si alde don profesor ia si spaga si salariu de 80 mil si in urma lui nu scoate nimica,a se vedea facult tehnice,textile,chimie,etc si agricultura care din 80 absolventi in an daca isi gasesc 5 de lucru cu pile in romanica restul iau drumul europei muncitori necalificati ,sclavi din est cu pregatire superioara...
Joi, 18 Aprilie 2013, 07:08
paul ivan
E si cazul sa faca o facultate degeaba. Sunt sute de mii de absolventi in aceasta tara. 99% fac facultati cu bani si copie totul de pe internet iar specializarea absolventului zero. La fel fac si profesorii universitari, copie de pe internet carti pe care le publica ei sub numele lor, astfel pregatirea profesorului si a studentului este zero. Acum 25 de ani in urma se sustinea un examen de admitere la facultati, acum intra orice prost absolvent de liceu. In acest mod nimeni nu poate emite pretentii. Eu nu as angaja la firma mea nici un absolvent de facultate in domeniul care ma intereseaza. Am luat o absolventa de drept odata si dupa doua luni i-am spus-o in fata "mai fat-o locul tau e pe centura, cara-te de aici sa nu te mai vad". Chiar ea a recunoscut acest lucru si a plecat la un bordel in Spania unde cistiga bani acum cu curul pentru ca capul nu a dus-o. Sunt sute de mii ca ea. Va cer sa nu emiteti pretentii dragi absolventi pentru ca nu va angajeaza nimeni pentru ca aveti un carton in mina. Stiinta are prioritate.
vasile Vineri, 26 Aprilie 2013, 15:21
E ciudat ca nu te-a dat in judecata mai patroane. Acu 25 de ani, pe vremea cand straluceai tu prin facultate si Cernobilul inca fumega, asa s-ar fi intamplat... E interesant in acelasi timp cum stii tu cate sute de mii sunt ca fata aia. Esti statistician sau ai citit asta pe la vreun taboid? Ca o curiozitate, la ce te-ai gandit cand ai scris "fat-o"? La cum se nasc puii de mamifere? Mai patroane, in cazul de fata corect ar fi fost "fato" oricat de mult te-ai indoi. Oricum, e de inteles ca unul care a intrat la facultate cu examen "pe bune" sa mai aiba mici scapari in exprimare, ca doar deh... e "ocupati" cu analizele.
Duminica, 31 Martie 2013, 15:21
vasile
Cifrele sunt mult umflate la 90% facultatile prezentate.Un procent de 40 la suta si nu neaparat pe domeniu si ala e aproape de adevar
fasda Duminica, 31 Martie 2013, 16:02
asa zic si eu. cifrele sunt umflate. trebuie sa fii cel mai mare ipocrit sa iesi in presa cu asemenea cifre iar universitatea cuza nu duce lipsa de asa ceva. cat despre locurile de munca pentru un proaspat absolvent, ar cam trebui sa fii omul bun la toate. tipic romanesc. bun la toate dar de fapt nu stie nimic.
Duminica, 31 Martie 2013, 23:08
absolvent
Facultatea nu o faci degeaba pentru ca se invata multe lucruri conexe stiintei preferate....era mai bine sa ramana someri cu liceu? cred ca nu. Cifrele sunt prezentate in mod denaturat se amesteca procent de persoane angajate cu procent de persoane angajate in domeniu pentru a creea impresii bune noilor candidati la admitere....intamplator lucrez la un proiect care evalueaza angajabilitatea domeniului meu si nu vad vreo corespondenta intre ce stim noi si ce scrie aici.Se pare ca unele facultati mint frumos. PS: 1)Geologu....nu e frumos sa dai in colegii tai,2) Biologule mai nou e criza de bilogi in domeniul Natura 2000...nu crede articole
e-coli Duminica, 28 Aprilie 2013, 16:31
asa e, este criza de biologi la Natura 2000, insa posturile nu pot fi ocupate oficial si legal, deocamdata. cica sunt blocate.
Sambata, 27 Aprilie 2013, 16:08
ROBOTI PE BANDA .asa vrea Ministeru
IDIOTI COMUNISTI - BATAIE DE JOC ! Ministerul Invatamantului din Romania o institutie COMUNISTA fara nici o logica ...! Este bataie de joc pe fata fata de toti romanii din tara asta , ai suprasoliciti si-i tampesti cu teoreme din clasa I-a cand inca sunt prea mici .... , ai pregatesti INTENS PT CE ? DUPA ATATA MUNCA TREBUIE SA-L DAI LA FACULTATE , MA CHINUI DEGEABA CU MATEMATICA DIN CLASA I CA SA_L FAC MUNCITOR ?! APOI APARE O STIRE - DEGEABA FACETI FACULTATE NU AVETI SANSE DE ANGAJARE ... CHIAR NU INTELEG CARE-I LOGICA MINISTERULUI DE INVATAMANT COMUNIST DIN ROMANIA ?! In loc sa -i motiveze de mici catre Antreprenoriat , sa le Placa Miscarea , Sportul , sa l-i se descopere de mici Aptitudinile si Indemanarea Practica , sa l-i se dezvolte Comunicarea si Gandirea .....CE D R A C U E CU TARA ASTA ? NU AVEM NEVOIE DE ROBOTI SUNTETI TAMPITI SAU CE NAIBA E CU VOI ???? dupa ce-l TAPESC 15 ANI de INVATAT si TOCAT MATERII TEORETICE E MAI PR O ST DECAT ATUNCI CAND A INCEPUT .... NE E OK CE SE INTAMPLA AICI !
Luni, 01 Aprilie 2013, 12:52
Studentul absolventul cetateanul
Ziarul acesta tinde tot mai mult catre standardele BZI, din pacate. UN articol de tot hazul in care se incearca emiterea ideii ca unele domenii sunt fantastice iar altele sufera si nu e bine sa mearga liceenii spre acele domenii. Sunt domenii in acre interdisciplinaritatea este evidenta. Te formeaza cu o viziune mult mai larga asupra lumii decat o face sa spunem matematica. A fi biolog sau geograf iti creeaza mai multe deschideri. Facultatea iti ofera un cadru dar asta nu inseamna ca-ti baga si in traista. Depinde de abilitatile si competentele achizitionate. Daca geologia este asa un domeniu de cerut pe piata muncii atunci cum se explica totusi ca numarul studentilor este undeva la cifra de avarie? Cred ca a trecut vremea cand domeniile tehnice erau promovate artificial de catre stat. Suntem intr-o democratie si fiecare face ceea ce doreste si-i place. TRebuie sa ai vocatie pentru meserie. De ce nu se spune ca 50 % din absolventii de la Geografie sau Geologie lucreaza deja in strainatate la companii mari si reprezinta cu onoare facultatea si universitatea unde s-au scolarizat? De ce nu se spune ca studentii de la facultatea sus-mentionata efectueaza stagii de practica in strainatate in urma carora sunt angajati pe loc in institutii serioase? De ce? Raspunsul se vede.
Finu Marti, 02 Aprilie 2013, 00:09
Despre care institutii serioase faci matale vorbire? Vorbim de aceeasi absolventi de geologie care sunt "angajati" de firme fantoma de prin Indonezia, Coasta de Fildes, Mauritania? Aceeasi absoventi care strecoara noroiul la sonda si care primesc un sut in fund la prima strigare? Mestere imi pare rau ca trebuie sa-ti spun dar esti pe dinafara rau. Asta viseaza toti romanasii nostri verzi....joburi in afara si saci plini de bani. Realitatea e mult mai prozaica din pacate. Daca vrei amanunte de la fata locului si nu povesti cu pesti iti stau la dispozitie... Cu stima,
Duminica, 31 Martie 2013, 15:59
e-coli
trist... pentru biologi teoretic mai exista posturi si-n afara invatamantului, dar accesul la ele e practic imposibil pentru un tanar absolvent. la administratiile ariilor protejate se merge pe alte "criterii", in laboratoarele din ind alimentara se cere experienta, consilieri/responsabili de mediu se angajeaza nepotii, verii, pisica si cainele primarului/prefectului, etc, indiferent de pregatire. raman laboratoarele de analize medicale, unde este nevoie de aviz de libera practica (obtinut dupa 6 luni de voluntariat fara nici un ban), asta daca sunt primiti intai undeva sa poata efectua practica respectiva
Duminica, 31 Martie 2013, 15:36
Geologu'
Departamentul de Inginerie Geologica de la Cuza, are un procent de peste 60%! Geografii sunt cei mai putin angajati..Va spun pentru ca marea majoritate a colegilor mei seriosi si-au gasit un job ca inginer in industria petrolului
Geologu' Duminica, 07 Aprilie 2013, 12:59
Daca nu stii taci..daca prietenu' tau geologu' e praf..de aia nu stii
Gigi, prieten cu Geologu' Luni, 01 Aprilie 2013, 05:48
Asa, si marmota tot invelea la ciocolata si ......
Miercuri, 01 Mai 2013, 09:40
Silviu Isari
Imi zici si mie unde naiba se angajau 93% de la Electronica in 2006 ? Nu de alta dar eram asistent acolo inca ...
Marti, 15 Septembrie 2015, 03:55
robert
Ești în nevoie de asistență financiară? V-ați întrebat vreodată Obținerea unui împrumut? În prezent, oferim pe termen lung și pe termen scurt împrumuturi pentru public, în general. Noi va putem ajuta cu un împrumut la o rată foarte scăzută a dobânzii. Contactati-ne acum de: robertlevisloancompany@gmail.com
Sambata, 27 Aprilie 2013, 15:37
Se cauta Oameni Priceputi nu Roboti ..
Scoli profesionale tataaaa , e nevoie de tehnicieni si muncitori in unele meserii ca de aer ! ... totul pleaca de la parinti , (intr-un fel au si ei dreptatea lor , nimeni nu vrea sa-si vada odrasla muncitor ) dar cum sa facem sa ne adaptam la Viata de Acum si la Piata Muncii din Prezent ? va fi cam asa , tinerii absolventi vor porni in meseria lor ca Tenicieni chiar daca au Diploma Superioara , este interesul lor sa prinda experienta practica , mai tarziu la birou .pe.la batranete

Ultima ora

editorial

 Vioara întâi e numai Hagi

Nicolae GRECU

Vioara întâi e numai Hagi

 Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor nu suportă concurenţa nici măcar în sectorul juvenil

Filmuletul zilei

opinii

Pelesh

Briscan ZARA

Pelesh

Privind opulenţa aceea debordantă, centimetrii aceia umpluţi până la refuz cu artă, cu lemn, sticlă, metal, cu orice de valoare mai mare decât tot ce am eu şi voi avea vreodată în viaţă, m-a prins rău de la stomac şi un dor de comunism cum n-am simţit niciodată.

Matematica iubirii evanghelice

pr. Constantin STURZU

Matematica iubirii evanghelice

Mântuirea noastră depinde în mod decisiv de felul în care înţelegem să relaţionăm cu oamenii şi cu Dumnezeu. Există o "reţetă" absolută în acest sens, cuprinsă în Evanghelii. 

Despre fantome, numere şi curaj politic

Sorin CUCERAI

Despre fantome, numere şi curaj politic

Am pretenţia ca de politică să se ocupe adulţii în toată firea, nu copiii speriaţi de fantome. Din păcate însă, la noi lucrurile stau tocmai pe dos. Iar fantoma care îi sperie pe copilăroşii noştri lideri politici e un număr: 3 milioane.

pulspulspuls

Iaca surprizele de pe listele leberale, aflate la negocieri!

Iaca surprizele de pe listele leberale, aflate la negocieri!

"Vom aduce sânge proaspăt la Iaşi pe listele de candidaturi de la parlamentarele din decembre" - cam aşa ceva ne-a spus alaltăieri madama Alinuţa, prezidenta pe ţară a leberalilor, care a vizitat filiala pentru a-i înscăuna pe noii şefi ai acesteia. 

Caricatura zilei

Proiect de țară

Editia PDF

Bancul zilei

Daniel Barbu, de la partidul lui Tariceanu (ALDE), a spus ca "meseria de politician este riscanta, mai riscanta decât (...)

Intrebarea zilei

Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.