Cine vor fi senatorii şi deputaţii care vor reprezenta Iașul în Parlament?

marți, 13 decembrie 2016, 02:59
2 MIN
 Cine vor fi senatorii şi deputaţii care vor reprezenta Iașul în Parlament?

 Organizaţiile politice au început simulările pentru etapa de redistribuire a mandatelor de parlamentar rămase de împărţit la nivelul judeţului. 

În prima etapă, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) va atribui direct 12 mandate (9 deputaţi şi 3 senatori), fiind vorba de cele pentru care există integral număr de voturi: 8 la PSD, 3 la PNL şi 1 la USR. Alte cinci mandate (3 deputaţi şi 2 senatori), cele pentru care nu există un număr de voturi suficient, vor intra în „prelungiri“, în etapa a doua de distribuire. Astfel, după prima etapă, PSD va primi direct şase mandate de deputaţi (Camelia Gavrilă, Nicolae Bănicioiu, Tudor Ciuhodaru, Vasile Câtea, Silviu Macovei şi Vasile Axinte) şi două de senatori (Doru Pănescu şi Victorel Lupu). În schimb, PNL va avea doar doi deputaţi siguri (Marius Bodea şi Dumitru Oprea), precum şi un senator (Iulia Scântei), iar USR, un deputat (Cosette Chichirău).

Liderul PSD Iaşi, Mihai Chirica, a declarat ieri că, cel mai probabil, filialei îi va fi atribuit încă un mandat de senator, al treilea, la etapa de redistribuire, următorul pe lista partidului fiind Vasile Toma. Un scenariu de acest gen este confirmat şi de o simulare a ALDE, conform unor surse, şi care îi atribuie celălalt mandat de senator lui Dan Lungu (USR). În ceea ce priveşte cele trei mandate de deputat care sunt încă în joc, cel mai vehiculat scenariu, spun sursele, este ca acestea să fie atribuite către PMP (Petru Movilă), ALDE (Varujan Vosganian) şi PNL (Costel Alexe).
 
Alţi patru candidaţi la alegerile parlamentare care aşteaptă etapa de redistribuire a mandatelor cu emoţii sunt Bogdan Cojocaru (locul 7 pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor), Mihaela Popa (locul 2 pe lista PNL pentru Senat), Mircea Manolace (locul 1 pe lista PMP pentru Senat) şi Vasile Şalaru (locul 1 pe lista ALDE pentru Senat). La Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 48,53%, fiind urmat de PNL – 20,07%, USR – 9,75%, PMP – 6,58%, şi ALDE – 5,4%. La Senat, ordinea se menţine cu mici fluctuaţii la nivel de scor electoral: PSD – 48,45%, PNL – 19,41%, USR – 10,61%, PMP – 6,52% şi ALDE – 5,98%.

Comentarii