Se revine la lipsurile din anii 90?

Criză fără precedent la Institutul de Oncologie Iaşi. Nu mai sunt citostatice!

joi, 04 februarie 2016, 02:56
2 MIN
 Criză fără precedent la Institutul de Oncologie Iaşi. Nu mai sunt citostatice!

Bolnavii de cancer au rămas fără citostatice. O parte dintre pacienţii aflaţi în evidenţele Institutului Regional de Oncologie (IRO), cei cu cancer al sângelui, traversează o perioadă dificilă, pentru că medicamentele care le sunt indicate lipsesc cu desăvârşire din stocurile spitalului.

IRO nu mai are de la sfârşitul săptămânii trecute patru produse farmaceutice, şi nici nu a primit vreo înştiinţare de la Unifarm privind data după care stocul de medicamente va fi refăcut. Potrivit conducerii IRO, criza de citostatice se datorează exclusiv distribuitorului unic Unifarm, care nu a onorat nicio comandă de medicamente din ianuarie.

„Citostaticele nu lipsesc din cauză că nu am avea buget, ci pentru că Unifarm nu a livrat niciun produs farmaceutic de pe 8 ianuarie. Prin urmare, la pacienţii pentru care există variantă de medicament înlocuitor, apelăm la acesta. Noi aşteptăm totuşi să primim cele patru sortimente de medicament care ne lipsesc. Săptămâna trecută am vorbit personal cu reprezentanţii Unifarm, le-am spus că avem nevoie urgent de medicamente, au spus că se rezolvă repede situaţia, dar până acum nu s-a soluţionat“, a explicat Mirela Grosu, managerul IRO.

Potrivit economistului, pentru patru pacienţi care aveau nevoie obligatoriu de Brevetoxin, IRO a fost sprijinit de institutul de acelaşi profil din Cluj. „Cu aprobarea CJAS Cluj şi CJAS Iaşi ne-au trimis prin transfer 7 flacoane de medicament“, a mai completat directorul IRO.

Din farmacia institutului ieşean lipsesc produse farmaceutice precum Tretinoin, Vincristien, Alcheran şi Lomustine. Conducerea IRO a semnalat situaţia inclusiv la nivelul Ministerului Sănătăţii. Citostaticele care lipsesc afectează mai ales bolnavii diagnosticaţi cu leucemie, cei care trebuie să urmeze o schemă terapeutică în care sunt incluse produsele medicamentoase. Potrivit medicilor hematologi, întreruperea tratamentului poate însemna înrăutăţirea stării de sănătate a bolnavilor.

„Nu vorbim despre orice fel de medicamente, vorbim despre citostatice, care sunt esenţiale în tratamentul pacienţilor cu diferite forme de cancer de sânge. Sunt medicamente care sunt absolut necesare şi care nu pot fi înlocuite pentru că nu au echivalenţi. Ele nu sunt medicamente scumpe, sunt ieftine, dar au un rol important. Chiar dacă avem noi molecule, nu putem înlocui acest tip de tratament“, a subliniat medicul Cătălin Dănăilă, şeful Clinicii de Hematologie.

Comentarii