DIICOT, somat să încheie cercetarea de 6 ani a fostei neveste a unui director de la UMF

miercuri, 22 aprilie 2015, 01:57
3 MIN
 DIICOT, somat să încheie cercetarea de 6 ani a fostei neveste a unui director de la UMF

Un director de la UMF a acuzat-o pe fosta sa soţie că i-a copiat informaţii din calculatorul personal şi le-a furnizat DNA, dar şi altor persoane. Respectivele informaţii au fost folosite în dosarul deschis de procurori împotriva şefilor universităţii. Cercetarea fostei soţii durează de şase ani.

Decizie rarisimă luată de Tribunalul Iaşi în cazul unui dosar aflat în cercetare pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. Judecătorii au notificat procurorii, ieri, să finalizeze în aproximativ trei luni un dosar în care fosta soţie a directorului de comunicaţii de la UMF, Adrian Ciureanu, este cercetată pentru infracţiuni informatice.

Sorina Mărgineanu este acuzată de fostul ei soţ că i-ar fi accesat în mod ilegal căsuţa de e-mail, devoalând ulterior, fără drept, o serie de informaţii. Unele dintre informaţiile dezvăluite de Mărgineanu au stat şi la baza dosarului instrumentat de procurorul Emilian Eva împotriva conducerii UMF. Deschis din 2009, dosarul împotriva Sorinei Mărgineanu a primit neîncepere a urmăririi penale în 2013, pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă. Tot atunci, cauza s-a disjuns şi a fost declinată la DIICOT pentru infracţiuni informatice.

Pentru că finalizarea dosarului disjuns a întârziat, la începutul acestei luni, Adrian Ciureanu a înaintat o plângere la Tribunalul Iaşi în care a contestat durata cer­cetărilor. Ieri, judecătorii au ad­mis plângerea lui Ciureanu şi au dat termen de puţin peste trei luni pentru ca procurorii să finalizeze ancheta.

„Admite contestaţia privind durata procesului penal formulată de contestatorul persoana vătămată Ciureanu Ioan-Adrian, privind durata activităţii de urmărire penală efectuată în dosarul penal nr.231D/P/2011 al DIICOT-Serviciul Teritorial Iaşi. Stabileşte termen pentru fi­nalizarea urmăririi penale de către procuror, conform art.327 Cod procedură penală, data de 31.07.2015“, au stabilit ju­decătorii.

Contestarea duratei unui proces sau a unei anchete penale a fost introdusă în Noul Cod Penal, însă, până în prezent, la Iaşi, admiterea unor astfel de solicitări a fost extrem de rară. Legea nu prevede niciun fel de sancţiune pentru procurorii care, din diferite motive, nu respectă termenul dat de instanţă pentru soluţionarea dosarului.

„Ea (Sorina Mărgineanu – n.r.) a im­primat conţinutul email-urilor, iar eu afirm faptul că a şi modificat conţinutul unora pentru a face să pară că am discutat despre favorizarea firmei Maguay şi despre o inventată mită“, preciza, în plângerea depusă iniţial, Adrian Ciureanu.

Contactat telefonic, ieri, de reporterul „Ziarului de Iaşi“, Adrian Ciureanu a precizat că este „mulţumit“ de soluţia dată de Tribunal. „Sper ca, până la termenul dat, procurorul să dea o soluţie în acest dosar. Scopul plângerii mele a fost de a descuraja astfel de fapte. Nimănui nu trebuie să i se încalce viaţa privată“, a precizat Adrian Ciureanu.

Alături de alte persoane din cadrul UMF, cum ar fi fostul rector Vasile Astărăstoae sau directorul administrativ Daniela Dru­guş, Ciureanu este judecat, la Tribunalul Suceava, pentru fapte de corupţie sau asimilate acestora, în cazul presupusei trucări a unei licitaţii privind implementarea unui proiect european. Inculpaţii din acest dosar îşi susţin însă nevinovăţia.
 

Comentarii