Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Elita Iaşului condamnă izolarea capitalei Moldovei. Proiectul de ţară se face fără ieşeni

GALERIE
iohannis
  • iohannis
- +

Iaşul nu mai reprezintă o prioritate în consultările la nivel naţional cu privire la viitorul ţării. O arată inclusiv componenţa unei noi comisii întocmite de către administraţia prezidenţială ce are ca misiune elaborarea unui nou proiect de ţară şi care va fi condusă de consilierii prezidenţiali Leonard Orban şi Cosmin Marinescu. Deşi comisia conţine persoane care activează în mediul universitar, sociologi, politologi şi politicieni, niciunul dintre cei 23 de membri ai acesteia nu este legat direct de capitala istorică a Moldovei. Clujul, Timişoara şi Bucureştiul propun majoritatea numelor de pe listele respective, pe care se regăsesc profesori universitari de la Universitatea Politehnica Bucureşti, de la Universitatea Babeş - Bolyai, chiar şi Universitatea Transilvania din Braşov. Din comisia prezidenţială, doar Iulian Chifu este născut la Iaşi, unde a urmat şi Facultatea de Matematică. Fostul consilier prezidenţial al preşedintelui Băsescu este plecat de multă vreme în Bucureşti, unde este profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Abandonul Iaşului nu vine ca o surpriză pentru rectorii, parlamentarii şi persoanele din mediul academic consultate de către „Ziarul de Iaşi“. Folosit, ani la rând, ca o „masă de votanţi“, Iaşul a fost de puţine ori în prim-planul decizional la nivel naţional, motiv care a surprins, explică experţii consultaţi de „Ziarul de Iaşi“, numirea academicianului Viorel Barbu la conducerea Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

„Universităţile noastre sunt în toate topurile la nivel internaţional pe poziţii bune. Un reprezentant al mediului academic ieşean ar trebui să fie în această comisie, dar probabil că există o strategie a administraţiei prezidenţiale. Poate lipseşte şi din cauză că nu avem autostradă“, a spus prof.dr. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Şi acad. Viorel Barbu a precizat că, deşi nu este la curent cu realizarea acestei comisii, scopurile acestor tipuri de iniţiative nu au fost mereu eficiente. „Sunt sceptic cu comisiile prezidenţiale. Am avut foarte multe de-a lungul anilor şi nu s-a văzut mare lucru. Sperăm ca de data aceasta să fie eficientă. Iaşul oricum nu mai este de multă vreme centrul preocupărilor naţionale, şi nu este de mirare, fiindcă sunt multe centre importante“, a precizat directorul CNATDCU. 

„Este jenant“

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, a fost şi mai tranşant în opinia exprimată. Acesta spune că nu mai este o surpriză „faptul că Iaşul nu e folosit decât ca masă de votanţi“ şi caracterizează ca fiind „jenant“ faptul că nu au existat consultări la nivelul mediului academic ieşean. „Avem universităţi în Iaşi care au oameni de valoare care îşi pot exprima părerea vizavi de un proiect de asemenea natură. Cu atât mai mult cu cât rectorul Universităţii Tehnice, prof.dr. Dan Caşcaval, este şi unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Naţional al Rectorilor şi putea să ofere o poziţie dacă ar fi fost consultat. Este jenant“, a menţionat prof.dr. Viorel Scripcariu. La rândul său, prof.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, a specificat că interesele în întocmirea unei astfel de comisii sunt, adesea, de natură politică.

„Este de observat faptul că personalităţile cooptate în componenţa comisiei au un profil profesional corespunzător zonelor politice şi socio-economice. Raportul comisiei va avea rol orientativ/consultativ, iar decidenţii momentului vor porni de la conţinutul acestuia“, a precizat rectorul. Camelia Bogdănici, medic şi parlamentar ieşean, a precizat că, mai grav decât absenţa Iaşului este şi faptul că nu există nicio persoană din domeniul medical în comisia respectivă. „Am văzut nume mari, personalităţi, dar la un proiect de ţară nu am văzut pe nimeni care să aibă legătura cu medicina, nu numai de la Iaşi, dar ar trebui să fie cineva care a lucrat în sectorul sanitar, ca partea de sănătate e la fel de importantă precum educaţia sau cultura. Şi eu mi-am pus problema că nu există nimeni din Iaşi că e păcat. De la o universitate se putea lua o persoană calificată în domeniul ei, cum ar fi Tudorel Toader, care a stat atâta timp în funcţii importante, sau chiar un academician, cum este Viorel Barbu“, a spus conf.dr. Camelia Bogdănici. 

Cine face parte din comisie:

Selecţia în comisie a fost făcută după o structură predefinită - au fost câte doi reprezentanţi de la fiecare partid parlamentar, unul al Guvernului şi zece personalităţi desemnate de administraţia prezidenţială. Redăm în continuare lista integrală. 

Personalităţi desemnate

Cristian Popa - fost viceguvernator BNR

Dan Dungaciu - sociolog şi geopolitician

Gabriela Drăgan - profesor universitar la Academia de Studii Economice Bucureşti

Ion-Aurel Pop - rectorul Universităţii Babeş-Bolyai

Gheorghe Oprescu - profesor universitar la Universitatea Politehnică Bucureşti

Lucian Croitoru - consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR

Vasile Puşcaş - istoric, profesor la Babeş-Bolyai

Cristian Pîrvulescu - politolog, preşedintele „Pro Democraţia“

Valentin Lazea - economist-şef al BNR

Iulian Chifu - fost consilier prezidenţial, profesor SNSPA

Reprezentant Guvern

Vasile Iuga - senior advisor PricewaterhouseCoopers

Reprezentanţi partide politice

Viorel Ştefan - deputat, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, bănci (PSD)

Marius Nica - fost ministru al Fondurilor Europene (PSD)

Ene Dinga - fost ministru al Integrării Europene (PNL)

Adrian Ciocănea - profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti (PNL)

Winkler Gyula - europarlamentar (UDMR)

Korodi Attila - deputat (UDMR)

Varujan Pambuccian - lider al grupului parlamentar al Minorităţilor

Ovidiu Victor Ganţ – vice-lider al grupului menţionat anterior

Cosmin Cristian - fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale (ALDE)

Radu Cojocaru - inginer (ALDE)

Siegfried Mureşan - europarlamentar (PMP)

Lucian Alexandru Curtu - decan al Facultăţii de Silvicultură - Universitatea Transilvania Braşov (PMP)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri