Fostul ministru al Educației, contre cu actualii reprezentanți la Consiliul Naţional al Rectorilor

sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 02:58
3 MIN

Prima întâlnire la Iaşi a Consiliului Naţional al Rectorilor, găzduită de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, a fost deschisă oficial ieri, pe 17 noiembrie, în cadrul unei ceremonii festive care a avut loc în Aula Universităţii Tehnice din Copou.

Întâlnirea a debutat cu o prezentare a istoricului Universităţii şi istoria din spatele Politehnicii ieşene, urând în acelaşi timp şi bun venit la Iaşi rectorilor universităţilor din întreaga ţară. În cadrul întâlnirii au luat apoi cu­vântul cei doi secretari de stat prezenţi la întâlnire, Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Edu­caţiei Naţionale, dar şi Ion Ciprian Preda, secretar de stat la Ministerul Cercetării şi Inovării. Cei doi au vorbit despre importanţa educaţiei universitare şi despre cercetarea din universităţi, subliniind importanţa sprijinirii instituţiilor de învăţământ superior.

Declaraţiile celor doi au atras însă reacţia rectorului de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, fost ministru al Educaţiei Naţionale, Sorin Mihai Cîmpeanu, care a declarat că „vreau să reamintesc că această dezvoltare calitativă şi cantitativă despre care vorbeaţi în cele două mesaje de la ambele ministere se face cu resurse care trebuie să fie alocate. Trăim cu speranţa că aceste resurse vor putea fi alocate. La cercetare, domnule Preda, ţinta este de 1% până în anul 2020. În 2017 de cât este, de 0,27%, nu?“, a declarat reprezentantul Con­siliului Naţional al Rectorilor.

Acesta a mai amintit: „Sunt absolut convins că vom avea din partea Consiliului Naţional de Statistică şi Promoţie în Învăţământul Superior o metodologie foarte clară de alocare a fondurilor bugetate în funcţie de condiţiile pe care Statul român le consideră şi le-a asumat ca fiind importante. Dat fiind declaraţiile celor două ministere, îmi place să cred că Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior va avea ce finanţare să împartă“, a punctat rectorul de la Bucureşti.

De asemenea, Cîmpeanu a menţionat şi faptul că primele 100 de universităţi din rankingul amintit de Gigel Pa­raschiv, în care se află şi 12 universităţi din România, au câte un buget mai mare decât îl are întregul Minister al Educaţiei din România şi că nu se poate face calitate fără resurse financiare.

Tot legat de finanţarea educaţiei şi a cercetării, acesta a mai spus: „Am fost mereu un mare admirator al Bisericii şi doar Dumnezeu ne mai poate ajuta să ne atingem acele înţelegeri de finanţare a cercetării şi învăţământului superior, pentru că este pentru prima oară când universităţile nu au fost invitate, sub nicio formă, cu niciun reprezentant, la discuţia cu proiecţia pentru buget“, a mai declarat Cîmpeanu.

În cadrul întâlnirii de vineri au luat cuvântul o parte dintre reprezenanţii unor consorţii ale universităţilor din România, dar şi reprezentanţi ai Aca­demiei Române. Rectorii vor purta o serie de discuţii astăzi şi duminică, urmând să facă o comunicare publică despre chestiunile discutate în dimineaţa zilei de duminică, de la ora 9,30.

Comentarii