FOTO: 1 Decembrie, o manifestare mai puţin politizată faţă de alţi ani

vineri, 02 decembrie 2016, 03:00
3 MIN
Mii de persoane au participat ieri la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Încă de înainte de ora 10.00, ora oficială de începere a festivităţilor, Piaţa Unirii a fost ocupată de ieşeni care au venit să aniverseze 98 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Faţă de anii precedenţi, politicienii, deşi aflaţi în campanie electorală, au evitat politizarea evenimentului.
 
Niciunul dintre reprezentanţii partidelor nu a purtat semne distinctive ale organizaţiei politice din care face parte. În schimb, aceştia au venit cu steguleţe şi steaguri ale României. Manifestările s-au desfăşurat fără incidente, evenimentul fiind organizat în condiţii mai bune faţă de anii trecuţi.

Șefii Iaşului au făcut apel la unitate

În discursurile lor, şefii administraţiei locale şi judeţene au făcut apel la unitate şi au subliniat semnificaţia istorică a zilei de 1 decembrie. Pe scena din faţa Hotelul Tra­ian au urcat doar nouă persoane, în condiţiile în care, în anii precedenţi, numărul acestora era cel puţin triplu. Alături de liderii administrativi ai Iaşului, au urcat pe scenă consulul Republicii Moldova la Iaşi, Ion Coşer, deputatul Ca­melia Bogdănici, senatorul Varujan Vos­ga­nian, şeful autosuspendat al Inspecto­ratului Şcolar General, Camelia Gavrilă şi un reprezentant al Armatei. Lângă scenă, alături de alţi politicieni, a fost prezent şi fostul primar Gheorghe Nichita.

„De la Iaşi, trebuie să plece din nou semnalul de unitate, numai aşa putem să reprezentăm o forţă şi să fim o voce care să se facă auzită. Trebuie să susţinem cu toată energia şi să facem toate demersurile posibile pentru realizarea proiectelor majore ale acestei regiuni. Iaşul are un rol major în interconectarea estului cu vestului ţării. Avem nevoie de autostradă, generaţia noastră trebuie să aibă proiectul auto­străzii Est-Vest ca proiect de căpătâi“, a subliniat preşedintele Consiliului Jude­țean, Maricel Popa. Apelul la unitate a fost întărit de primarul Iaşului, Mihai Chirica. „Nimeni nu poate smulge din inima noastră gândul de unitate. Avem proiecte multe, proiecte în care credem cu toţii, dar tot ceea ce facem trebuie clădit pe dragoste, înţelegere şi unitate. Nu putem vorbi despre prosperitate, educaţie, sănătate, o viaţă mai bună decât dacă suntem împreună, o familie mare, unită, strânsă şi legată spre un viitor mai bun“, a menţionat edilul.

La rândul său, prefectul Marian Grigoraş a vorbit despre importanţa implicării fiecărui cetăţean în probleme societăţii. „Mă adresez astăzi, în egală măsură, atât copiilor noştri, cât şi dvs., concetăţenilor mei, cu îndemnul ca împreună să acţionăm cu voinţa comună de promvore a drepturilor şi libertăţilor democratice pe care le-am dobândit gra­ţie înaintaşilor noştri, de a scrie şi noi o nouă pagină în istoria României, de a ne implica fiecare mai profund în probleme societăţii în care trăim şi de a ne creşte copiii în respectul acestor valori“, a declarat prefectul Marian Grigoraş. El a adăugat că libertatea, unitatea naţională, responsabilitatea socialăm bunătatea creş­tină şi respectul faţă de înaintaşi sunt cele mai de preţ valori care pot fi transmise copiilor.

Festivităţile din Piaţa Unirii au început cu un moment folcloric, urmat de alocuţiunile oficialităţilor, depunerea de coroane, o defilare militară şi o masă tradiţională oferită de municipalitate. Ultimele două manifestări menţionate au stârnit un interes major în rândul ieşenilor aflaţi în Piaţa Unirii. La defilare, cei mai aplaudaţi au fost reprezentanţii Inspectora­tului pentru Situaţii de Urgenţe şi ai SMURD. Masa tradiţională a fost oferită de către autorităţi în faţa Hotelului Unirea, cozi întinse formându-se cu cel puţin 15 minute înainte de împărţirea primelor porţii. În ciuda aglomeraţiei, nu au fost înregistrate incidente, în contextul în care organele de ordine au ţinut situaţia sub control.

 

Comentarii