Fulgere, magnetism şi electricitate în faţa Palatului

joi, 21 septembrie 2017, 01:50
2 MIN
 Fulgere, magnetism şi electricitate în faţa Palatului

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi organizează şi în acest an „Noaptea de ştiinţă“, un eveniment în care profesori, cercetători şi studenţi ai UAIC participă la o seară dedicată integral ştiinţei, care va cuprinde zeci de experimente spectaculoase, demonstraţii live de inginerie robotică şi curiozităţi ale naturii. 

Evenimentul va avea loc pe 29 septembrie, de la ora 18.00, pe Esplanada Palas şi sunt invitaţi toţi ieşenii care au curiozităţi legate de fenomenele spectaculoase ale ştiinţei. Manifestarea dedicată ştiinţei a devenit deja o tradiţie pentru ieşeni, fiind organizată în fiecare an la finele lunii septembrie, organizatorii exprimându-şi dorinţa ca cei care participă să „îşi dea întâlnire cu partea frumoasă, amuzantă şi misterioasă a ştiinţei“.

Activităţile care vor fi prezentate se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la colorat de planete şi stele pentru cei mici până la demonstraţii ample ale conceptelor ştiinţifice pentru adulţi şi elevii din clasele mari. „Este cea de-a cincea ediţie a unui eveniment de acest gen. Astfel de ieşiri ale cerce­tă­torilor şi ale ştiinţei din zona campusului universitar, în mijlocul publicului, sunt esenţiale atât pentru universitari, cât şi pentru ieşeni. De multe ori, în mijlocul formulelor şi cursurilor, uităm că ştiinţa este ceva fascinant, care are capacitatea să stâr­nească mirarea şi bucuria de a descoperi. Profesorii şi studenţii universităţii îşi propun să îi reîmprietenească atât pe adulţi, cât şi pe cei mai tineri, cu ştiinţa din afara manualului“, a declarat lect. dr. Cătălin Agheorghiesei, coordonatorul evenimentului.

La Palas vor putea fi vizitate standuri din mai multe domenii alte ştiinţei – chimie, biologie, geografie şi geo­logie, mecanică, optică, mecanică, robotică, electromagnetism etc. Deoarece fiecare experiment va fi prezentat de profesori şi studenţi specializaţi în domeniu, cei prezenţi la eveniment vor putea înţelege şi fenomenele ştiinţifice. Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări ştiinţifice dedicate ştiinţei ce vor fi organizate la nivelul întregii Uniuni Europene, în sute de oraşe, la Iaşi fiind coordonat de Facultatea de Fizi­că a UAIC, susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Primăria Municipiului Iaşi. 

Comentarii