Fumigene în stradă

miercuri, 15 februarie 2017, 02:50
1 MIN
 Fumigene în stradă

Protestele arată că, în ciuda impedimentelor de tot felul, de la cele ce ţin de vreme (zilele acestea a venit Dragneabetele de iarnă siberiană) şi până la cele de propagandă cu tembelizorul promafiot, există un corp social viu, sensibil la un set de valori de care clasa politică  trebuie, silită desigur, să ţină seama. 

Aceste proteste arată că există (încă) o Românie care trăieşte, respiră. România resemnată şi docilă, tot mai docilă pe măsură ce sistemul mafiotic o strangulează cu braţe de caracatiţă, căci Piovra italiană a căpătat la noi rang de politică de stat, această Românie, iată, cum-necum, trăieşte. Capacitatea rapidă de mobilizare, prin reţelele sociale, nu mai permite fardarea mincinoasă a unor decizii dubioase. Apatia, credulitatea, ignoranţa, ipocrizia, surzenia şi lentoarea din societatea românească au alternativă: puţină, mică, ameninţată mereu, ca o flăcăruie de lumânare, să se stingă. Există deci un reper – STRADA. „Romania a dovedit că strada e marea ei fabrică de anticorpi", scrie într-un mesaj scriitorului Radu Vancu. Aşa e.

Al naibii de reconfortant este acest sentiment!

Şi câte fumigene nu se aruncă asupra străzii! Nu, nu fumigene ale poliţiei sau armatei. Nici bâtele minereşti nu se mai abat, nici femeile de la APACA – vremurile lui Ilici au trecut. Fumigenele de azi sunt mai  subtile, mult mai subtile, ne atacă minţile, convingerile. Ei, noii mafioţi, împrumută ideologia roşie, ideologie atât de versată în fumigene, ca pe o coajă care acoperă (de fapt maschează) substanţa stricată, gălbenuşul clocit. Să demontăm câteva, să dezvelim conţinutul lor puturos.

Fumigena protestelor manipulate şi fumigena OUG-ului necitit. Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, spune că protestele sunt manipulate şi că 85% din cei din piaţă nu au citit OUG 13/2017. N-am să mă leg de figura ţuţuiană, că nu e fair play, deşi ipochimenul pare cam bătut cu leuca-n cap. Are însă o fiică care a spus că îi este scârbă de protestatari. De unde se vede că aşchia nu sare departe de trunchi şi rahatul de latrină. În fine, nici fătuca nu e atât de vinovată, merge pe sentimente filiale. De ce să o condamnăm că, din raţiuni genetice, nu poate fi mai isteaţă şi mai puţin vicleană?

Mai întâi despre OUG-ul necitit de protestatari. Mi se pare că problema este alta: Procentajul celor care au ticluit OUG-ul şi nu l-au citit pare de 100%. Că, dacă-l citeau şi aveau un IQ de primată inferioară măcar, pricepeau ce prostie au făcut. Însă spaima lor de puşcărie cumulată cu prostia veninoasă i-au făcut să-şi piardă luciditatea, căci aşa sunt mafioţii: vicleni, inculţi, de o voracitate răutăciosă nedepăşită decât de prostie. Justiţia a fost asaltată pe faţă, cinic şi în dispreţul oamenilor – asta i-a scos în stradă. Şeful însuşi al celui mai mare partid nu a putut deveni prim-ministru din cauza cazierului penal, o treime din parlamentari au grave probleme penale – acestea i-au scos pe oameni în stradă.

Pe de altă parte, de ce ar avea nevoie oamenii să cunoască în amănunt OUG-ul? E suficient să înţeleagă faptul că marii mafioţi ai ţării vor ieşi din puşcării, vor fi dezincriminaţi. Ziarele, facebook-ul au prezentat mereu liste cu marii mafioţi ce profită de acest OUG. Am citit mereu liste cu mafioţii din ţară, cu cei din judeţul nostru. Numitul Ţuţuianu (căruia îi ţâţâie fundul, fiindcă şi el are probleme cu DNA-ul), cu IQ-ul său de vulpe, nu spune nimic de acestea.

Acum despre fumigena generatoare de ceaţă abundentă în minţile unora – protestele manipulate. Argumentul, bazat pe nimic, că serviciile secrete s-ar afla în spate nici nu merită să fie luat în considerare, deşi, vorba analistului Alexandru Lăzescu, „nici nu bag mâna în foc”. Neîndoielnic, primejdia manipulării însă există, iar nu din Occident. De ce nu se gândesc mangafalele orbite de Antena 3 sau RTV la o destabilizare prin manipulare rusă, mai ales că există precedentul alegerilor din America, iar acum serviciile secrete germane îşi manifestă aceeaşi îngrijorare faţă de alegerile din ţara lor?

Apropo de destabilizarea, de scindarea ţării, de care tot vorbesc guvernanţii şi acoliţii lor mediatici. Vicleană fumigenă! Loveşte perfid în ideea de „interesele ţărişoarei”, de „statalitate rrromânească”, atinge, cu alte cuvinte, patriotismul nostru. Nu, doamnelor şi domnilor! Nu exista dezbinare, scindare în popor. Vă rog, nu-mi arătaţi cu degetul pe cei prostiţi de televiziunile sus-amintite sau pe demonstranţii de la Cotroceni, pe Floricica şi tutti i frutti. Sunt bieţi români resemnaţi pe ideea „toţi sunt la fel” sau care suferă de klaustrofobie indusă şi atât. Ce să dezbine bieţii oameni, aduşi cu autocarele şi aşteptând cu înfrigurare cei trei… leuţi, dacă n-au putut deschide gura când Preşedintele i-a invitat la dialog.

Exista doar lupta între oamenii cinstiţi şi mafioţi. Dezbinarea e dorită de mafioţi, asta-i sigur. De aici manipularea în media, dezinformările Puterii, lipsa dorinţei de dialog din partea Puterii. Iar manipulaţii sunt cei ghidaţi de sărăcie, de laşitate, de spaimele traiului zilnic, de slăbiciunile omeneşti.

Dar există deocamdată STRADA, care semnalează derapajele Puterii, pune presiune pe aceasta, veghează la respectarea măcar a convenţiilor morale. Sigur, strada nu poate face totul. Să ne bucurăm însă că există.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

Comentarii