Guvernul a aprobat liberele pentru studenţi fără să mai anunţe şi CFR

joi, 02 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Guvernul a aprobat liberele pentru studenţi fără să mai anunţe şi CFR

 Fără să îi anunţe pe cei de la CFR Călători sau să se consulte cu aceştia în vederea posibilităţii desfăşurării procesului de oferire a gratuităţilor pe transportul feroviar, Guvernul a explicat cum vor beneficia studenţii de aceste reduceri. 

Deşi discuţia era în primă fază construită în jurul intenţiei ca de aceste gratuităţi să beneficieze doar acei studenţi de universităţile acreditate de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, conform normelor metodologice orice student care se prezintă cu o legitimaţie de călătorie eliberată după un format ce urmează să fie implementat concret din anul universitar 2017/2018 va beneficia de gratuitate.

Chiar dacă transportul este gratuit, studenţii şi elevii trebuie să îşi ia biletul de la automatele CFR sau de la casierii, şi în tren, în faţa controlorului, trebuie să se legitimeze cu legitimaţia de călătorie şi cu cartea de identitate sau paşaportul. De reduceri beneficiază şi elevi şi studenţi, elevii cu 50% pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. S-au reglementat şi situaţiile în care pot primi bilete gratuite cei care au peste 26 de ani şi care nu beneficiau de reduceri anterior. Aceştia trebuie să solicite o adeverinţă de la secretariat.

„Până la începerea anului universitar 2017/2018, pentru studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licenţă, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România, care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri nu au beneficiat de legitimaţia de student pentru reducere la transport, prevăzută în cadrul anexei nr. 1, pe baza unei adeverinţe eliberate de instituţia de învăţământ superior la care sunt înmatriculaţi“, se precizează în textul publicat în Monitorul Oficial. Nu se specifică dacă studenţii beneficiază de reduceri şi la cuşetă sau vagoane de dormit, iar cei care vor să îşi facă abonamente gratuite pentru distanţe mai mici de 300 de kilometri o pot face doar la aparatele electronice de eliberare a biletelor.

 

  

Comentarii