Cazul revoltător de la Maternitatea „Elena Doamna“ a ajuns şi la Guvern

Haosul mortal de la Maternitatea Elena Doamna, sub lupa ministerului. Bebeluşul mort a stârnit proteste şi anchete

luni, 15 septembrie 2014, 01:50
5 MIN

Cazul bebeluşului mort la naştere, pentru care alaltăieri au ieşit în stradă câteva zeci de ieşeni, a atras atenţia şi oficialilor din Guvern. O comisie condusă de ministrul secretar de stat Alin Ţucmeanu vine azi la maternitate pentru a demara o anchetă aici. În ciuda explicaţiilor date de conducerea maternităţii, multe semne de întrebare rămân. Explicaţiile par mai curând să sprijine ideea muşamalizării cazului decât cea a elucidării lui

Moartea copilului familiei Ciobanu în doar 24 de ore de la internarea la Maternitatea „Elena Doamna“ dar şi un protest al câtorva zeci de apropiaţi şi colegi ai familiei îndurerate, care a avut loc sâmbătă în faţa instituţiei, par să fi atras atenţia şi înalţilor oficiali din Ministerul Sănătăţii. Astăzi, o comisie condusă de ministrul secretar de stat Alin Ţucmeanu va ajunge la Iaşi, unde va începe anchetarea cazului petrecut în noaptea de 8 spre 9 septembrie.

De asemenea, potrivit tatălui copilului mort, chiar şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ar urma să facă o vizită la Iaşi, în această săptămână, tot în legătură cu acest caz. „M-a sunat şi mi-a spus că vrea să vorbească în persoană cu mine despre ce s-a întâmplat, să vadă documentele pe care le am şi care îmi susţin acuzaţiile. Mi-a dat garanţia lui că se va implica în acest caz. Eu aştept acum, şi sper să nu mă uite“, a precizat Constantin Ciobanu.

Pe lângă autorităţi, cazul petrecut în noaptea de 8 spre 9 septembrie a atras şi compasiunea ieşenilor. Aproximativ 60 de persoane, colegi de serviciu, prieteni sau chiar trecători s-au organizat într-o plimbare mută în dimineaţa zilei de sâmbătă în faţa Maternităţii „Elena Doamna“. Oamenii au aprins lumânări şi s-au rugat pentru fetiţa familiei Ciobanu. „Suntem alături de ei şi sperăm să se facă dreptate“, a spus un apropiat al familiei. Ioana Ciobanu va fi externată la începutul acestei săptămâni, când vor începe şi pregătirile pentru înmormântarea bebeluşului. Totodată, cei prezenţi au cerut urgentarea anchetelor desfăşurate şi găsirea unui vinovat. Până atunci însă, rămân multe semne de întrebare la care conducerea Maternităţii încă nu a răspuns credibil.

Intrarea din spate nu e acoperită cu camere video

Rezultatele preliminare ale anchetei interne declanşate la Maternitatea „Elena Doamna“ scot în evidenţă faptul că sarcina Ioanei Ciobanu ar fi fost cu risc din cauza diabetului gestaţional (o complicaţie a sarcinii – n.r.), care a dus la creşterea pericolului de deces al fătului în uter. Chiar şi aşa, familia Ciobanu susţine că nu s-a făcut recomandare de cezariană, aşa cum afirmă conducerea maternităţii. „Dimineaţa i s-a cerut soţiei să scrie de mână că i s-a adus la cunoştinţă faptul că e o sarcină cu risc şi că trebuia cezariană. Nouă nu ni s-a adus însă acest lucru la cunoştinţă anterior, şi nu am semnat nimic. I s-a cerut semnatura pentru cezariană abia a doua zi, sub pretextul că copilul trebuie să plece din spital şi are nevoie de semnătură“, a spus tatăl.

De asemenea, prezenţa medicului de gardă în spital rămâne în continuare un mare mister. Conducerea unităţii spune că gravida Ioana Ciobanu a fost văzută de către un medic de patru ori în noaptea de 8 spre 9 septembrie. „Există la foaia de observaţie cele patru trasee de cardiotocografie (prin care sunt monitorizate bătăile inimii fătului – n.r.), la orele 0.30, 2.40, 4.50 şi 5.55. Conform declaraţiilor medicilor şi ale asistentelor, inclusiv medicul de neonatologie (dr. Iancu – n.r.) s-a dus să discute cu pacienta la ora 2, apoi a fost văzută de doctoriţa Şargu şi a fost văzută în continuare din două în două ore, până dimineaţa, când doctoriţa Iancu a dat acordul pentru cezariană“, a precizat dr. Răzvan Socolov, directorul medical al maternităţii.

Constantin Ciobanu spune însă că, de la ora 3, când a ajuns în spital, niciun medic nu i-a mai consultat soţia, ba mai mult, toţi au apărut a doua zi dimineaţă. „Am căutat toată noaptea un medic, şi nu am găsit decât o infirmieră. Medicii au venit a doua zi la salon, o echipă întreagă. Era plin spitalul. Ni s-a comunicat decesul, printr-o doamnă psiholog, iar ulterior mi-a fost cerut consensul, semnatura pe o hârtie, că sunt de acord să i se preleveze ţesuturi şi ce trebuia de la copilul meu, ca să se stabilească cauza decesului“, povesteşte Constantin Ciobanu. El mai spune că dr. Doina Iancu nu avea cum să o consulte pe soţia lui, din moment ce a fost de negăsit şi a venit la spital cu taxiul.

„Între 6.30 şi 6.40. a venit un taxi, i s-a deschis bariera de către paznic, taximetristul a oprit după triaj, în spatele clădirii de la triaj, iar din taxi a coborât doamna Iancu. Sunt foarte convins“, adaugă Constantin Ciobanu. Contactată de reporterii „Ziarului de Iaşi“, dr. Iancu nu a oferit niciun punct de vedere în acest caz. Conducerea unităţii spune însă că a consultat camerele de luat vederi din spital şi de pe niciuna nu ar reieşi că dr. Iancu ar fi părăsit spitalul. Acestea arată, într-adevăr, că maşina acestui medic nu a părăsit parcarea din incintă, dar pe de altă parte nu există nici o cameră care să acopere intrarea din spate.

O înregistrare relevantă: paznicii fac triajul?

Totodată, aşa cum arată o discuţie înregistrată de Constantin Ciobanu cu unul din paznicii de la Maternitatea „Elena Doamna“, care era atunci în tură, medicii când sunt de gardă nu pot fi treziţi oricând, iar dacă o fac, paznicii riscă să îşi piardă locul de muncă. „Dacă eu mă duceam şi îl trezeam din somn, a doua zi dimineaţă, că aşa fac ăştia (medicii – n.r.), când este raportul de gardă la ora 8, ăla se duce şi scrie. «Dom’le, eu vreau să fac un referat la portar. Dar de ce? Păi uite, o intrat peste mine acolo, cu o pacientă care nu este a mea, nemonitorizată de mine, fără aprobarea medicului la care este, iar eu nu pot să o monitorizez». Şi atuncea ăştia, dom’le, «da, măi, da, ţi-o semnez». Iar eu mai am vreo două (rapoarte – n.r.) de la ei“, a zis paznicul.

 

Comentarii