Iașul, promovat de trei fotografi într-o expoziție la Oradea

miercuri, 31 august 2016, 18:14
3 MIN
 Iașul, promovat de trei fotografi într-o expoziție la Oradea

Din septembrie, Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea găzduieşte expoziția de artă fotografică alcătuită din lucrările a trei artiști fotografi din Iași. 

Cele peste 100 de fotografii alb-negru și color au fost realizate de artiștii fotografi: Constantin Ciobanu, Dorin Nicolae Mocanu și Marius Ernest Romilă. Printre lucrările expuse publicul vizitator va putea admira zeci de fotografii valoroase din punct de vedere artistic, care reprezintă mai multe genuri ale artei fotografice: eseuri, portret, reportaj, peisaje, socio-fotografii, arhitecturale și abstracte.

Marius Ernest Romilă este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, a deschis până în prezent 10 expoziții personale și a participat la alte numeroase expoziții de grup la Iași și în țară. Este absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, doctorand al aceleiași facultăți, cu o temă de cercetare situată la graniţa dintre teoria culturii, antropologiei și al psihologiei aplicate în artă. O parte dintre fotografiile sale, intitulată „Iașul meu drag”, a fost expusă pe simezele Turnului ”Golia” din Iași. Vernisajul expoziției are loc joi, 1 septembrie 2016, la ora 18.  Lucrările expuse sunt prezentate de Dr. Ramona Novicov, critic de artă, iar expoziția este vernisată de artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, Președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”.

Lucrările artistului fotograf Constantin Ciobanu, de profesie inginer si membru al Clubului Fotografilor din Iasi, sunt grupate sub genericul “Printre umbre și lighioane”. Autorul susține că ”Asocierea umbrei cu viața nu este nouă și este regãsitã în unele culturi antice (greacã, egipteanã). Există credinţa că odatã ce trupul dispare umbra transcede și devine independentă. După acest moment de transformare, umbra obține capacitatea de a însufleți un loc, de a face nemuritor sufletul alături de zei sau de a exista pe un tărâm al bucuriei eterne”. iasi3Alăturând fotografii ce experimentează “jocul umbrei” cu imagini ale lucrărilor sculptate (“lighioane”, pe bote ciobăneşti, măşti caricaturale din lemn), autorul crează o atmosferă aparte, uneori veselă, alteori contemplativă, ciudată câte odată sau misterioasă, care sã îndemne privitorul la meditație. La urma urmei “lighioanele” și umbrele sunt peste tot în viață.

Artistul fotograf Dorin Nicolae Mocanu s-a născut la Iaşi în decembrie 1967, este inginer (absolvent al Institutului Politehnic Iaşi), si in prezent masterand în Managementul Mediului. Plăcerea de a fotografia a început în anii 2000 ca un strigăt împotriva rutinei, o atitudine care s-a transformat încet şi sigur într-o pasiune “pe viaţă”.iasi4 Este membru al Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România și Clubului Fotografilor din Iaşi. Fotografiile sale au fost publicate în reviste de specialitate, prezentate în diferite expoziţii personale şi de grup. Multe din lucrările sale au fost premiate la saloane nationale şi internaţionale de fotografie. A străbătut mii de kilometri, în 6 ţări, pentru a produce emoţii cu aparatul de fotografiat în mână. Privitorii au privilegiul descoperirii în fotografiile expuse a unor noi unghiuri de interpretare şi sensuri ale vieţii cotidiene.

Momentele muzicale sunt oferite de artistul fotograf Thurzó Sándor József, care interpretează mai multe piese ale unor compozitori români.

Expoziţia, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Bilioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, sub patronajul Consiliului Județean Bihor, rămâne deschisă publicului, până în 27 septembrie 2016, scrie uzpbihor.ro.

Comentarii