„Unde dă tata sau mama, creşte carnea“

Ieşenii, „medaliaţi cu bronz” pentru cum îşi bat copiii. Au luat „aurul” în Moldova

miercuri, 10 septembrie 2014, 01:56
2 MIN
 Ieşenii, „medaliaţi cu bronz” pentru cum îşi bat copiii. Au luat „aurul” în Moldova

Iaşul a prins podiumul într-un top al cazurilor, înregistrate oficial, de copii agresaţi de părinţi.

În spatele aparenţelor, adesea desăvârşite, în 63% dintre familiile din România violenţa asupra copiilor reprezintă o realitate cotidiană. Cel mai adesea, copiii din mediul rural ajung să fie exploataţi în familie, iar conform datelor furnizate, într-un raport pe anul 2013, de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), împreună cu Auto­ritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în cele mai multe cazuri cad victime ale abuzului copii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 13 ani. Acelaşi raport arată că din 2010 numărul copiilor care ajung într-un centru de plasament este în creştere.

Judeţul Iaşi este pe locul trei la nivel naţional privind abuzul asupra minorilor, cu un număr de 769 de cazuri înregistrate în ultimii trei ani. Judeţul nostru este depăşit de Prahova, cu 992 de cazuri, şi Con­stanţa cu 1466.

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România a demarat o campanie îndreptată împotriva uşurinţei cu care tratează românii violenţa asupra copiilor. Prin campania „Stop luptei de acasă!“, se va trage un semnal de alarmă referitor la această problemă.

„Asistăm la trei tipologii: părinţi care practică aceste metode fără a considera că fac ceva greşit, cei care îşi abuzează copiii, dar ulte­rior regretă, rea­lizând că nu au procedat corect, şi, nu în ultimul rând, cei conştienţi că această realitate există în jurul lor, însă fie se tem, fie au devenit prea blazaţi ca să se mai implice. Iar resemnarea colectivă în faţa abuzului îşi găseşte ecoul în atitudinea cu care acest subiect este tratat în ţara noastră, la toate nivelurile. Practic, prin campania pe care o lansăm astăzi (9 septembrie – n.r.), dorim să încurajăm edu­caţia pozitivă şi accesul la consiliere parentală şi, astfel, să schimbăm această toleranţă faţă de violenţa fizică şi verbală asupra copiilor“, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România.

În ţara noastră, violenţa asupra copilului este interzisă prin lege. În anul 2014, unul din cinci copii români suferă de o problemă comportamentală, ca urmare a abuzurilor la care a fost supus.
 

Comentarii