Imens parc fotovoltaic, pe 5 hectare, lângă Iaşi. Ar fi util pentru iluminatul public

joi, 21 iulie 2016, 01:59
2 MIN
 Imens parc fotovoltaic, pe 5 hectare, lângă Iaşi. Ar fi util pentru iluminatul public

Curentul electric de aici ar urma să fie folosit la iluminatul public.

Un nou parc solar ar putea fi construit în vecinătatea Iaşului. Cea mai recentă investiţie de acest fel a fost inaugurată anul trecut la Miroslava, valoarea proiectului fiind de 27 mi­lioane lei.

Noul parc ar urma să fie amplasat în comuna Ţuţora, pe o suprafaţă de cinci hectare, iar pentru realizarea acestuia ar urma să fie atrase fonduri europene.

Deocamdată, proiectul va fi inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Iaşului, în contextul în care principalele autorităţi implicate în derularea investiţiei sunt primăriile din Iaşi, Ţuţora şi Holboca.

„Pe principiul eficienţei energetice s-a propus să construim o staţie de ce­lule fotovoltaice, iar energia de acolo să o folosim în spaţiul public, iluminat, şcoală, grădiniţă etc. La Ţuţora, disponibilitatea de teren este mult mai mare decât în alte localităţi. De asemenea, avem posibilitatea de a ne integra foarte uşor în sistemul naţional, acolo fiind CET, care are sistemul de injecţie deja prevăzut“, a declarat ieri primarul Iaşului Mihai Chirica.

Primele discuţii pe marginea implementării acestui proiect au avut loc în urmă cu o săptămână, cu ocazia unei întâlniri la Primăria Iaşi ce a avut ca temă proiectele Zonei Metropolita­ne Iaşi pentru următorii cel puţin şase ani. Un alt parc solar în apropierea Iaşului se află la marginea oraşului Târgu Frumos.

Comentarii