De Sănătate

Punem punctul pe știi

Învăţăminte din scandalul naţional din CNSAS. Nu lăsaţi la îndemâna oricui cardul de sănătate!

marți, 05 septembrie 2017, 01:50
2 MIN
 Învăţăminte din scandalul naţional din CNSAS. Nu lăsaţi la îndemâna oricui cardul de sănătate!

Ultimul scandal de corupţie care vizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ridică semne de întrebare asupra proiectului cardului de sănătate. Promovat intens drept o barieră în calea fraudelor, proiectul cardului naţional de sănătate pare că, de fapt, reuşeşte să întreţină corupţia. Astfel, firmele de îngrijiri la domiciliu care sunt anchetate în ultimul dosar de corupţie ce vizează o serie de şefi ai CNAS reuşeau să deconteze servicii false chiar prin intermediul cardului de sănătate. 

Furnizorii de servicii medicale reuşeau acest lucru pentru că, de pe o parte, păstrau cardul de sănătate al asiguraţilor pentru a valida fictiv îngrijiri acordate. Pe de altă parte, foloseau programe informatice care le permiteau să efectueze o validare în avans pe 30 de zile. Pentru a evita folosirea cardului de sănătate pentru decontarea unor servicii fictive, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Să­nătate le recomandă asiguraţilor să nu lase la îndemâna oricui propriul document medical. „Le recomandăm asi­gu­raţilor să folosească exclusiv personal cardul de sănătate, cu excepţia cazurilor în care titularul are re­prezentat legal. Când un asigurat îşi lasă cardul de sănătate pe mâna altcuiva, el trebuie să ştie că în numele său se pot face fraude“, a arătat Radu Ţibichi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănă­tate Iaşi.

Potrivit unui comunicat de presă al CJAS, cardul de sănătate nu este transmisibil şi poate fi folosit numai împreună cu un document de identitate. Documentul medical se prezintă ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu CJAS pentru servicii medicale sau farmaceutice. „Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul PIN. Utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii me­dicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate“, se precizează în sursa citată.  

Comentarii