Israelienii au venit în Iaşi să caute oportunităţi de afaceri

joi, 29 iunie 2017, 01:50
3 MIN
 Israelienii au venit în Iaşi să caute oportunităţi de afaceri

La Camera de Comerţ a fost organizată o întâlnire cu oameni de afaceri evrei cu ocazia comemorării Pogromului.

Comemorarea Pogromului a adus la Iaşi în această perioadă o delegaţie de evrei plecaţi din România în anii 50-60. Cu această ocazie, la Camera de Comerţ Iaşi a avut loc o întâlnire organizată de instituţia gazdă şi Primăria Iaşi, în cadrul căreia a fost invitată delegaţia în frunte cu Armand Schor, director general al Camerei de Comerţşi Industrie Israel-România. Întâlnirea a avut loc la ora 10 şi a vizat dezvoltarea unor relaţii bilaterale între Israel şi Iaşi, în domeniul industrial şi mediului de afaceri. „Urmărim o interacţiune directă între firmele din Israel şi regiunea Moldovei, pentru a evita comunicarea birocratică care se pierde în hăţişul dintre instituţii. Israelul are firme de top în lume, cum ar fi cele de IT. Am văzut firme dezvoltate efectiv în deşert. Au tehnologii moderne, tehnologii medicale, servicii medicale şi proceduri noi şi multe alte oportunităţi. Ţin să menţionez că programul Startup Nation este luat de la ei, acolo am văzut publicitate cu el peste tot. În Israel se demolează o autostradă, se face alta, se demolează o fabrică, se construieşte alta. Totul se face într-un ritm uimitor”, precizează Mihai Chirica, primarul Iaşului. Acesta a mai spus că oriunde te duci ca om de afaceri, găseşti cu cine să vorbeşti în limba română la orice colţ de stradă, deoarece evreii care s-au născut în România, au crescut aici şi au făcut şi şcoala.

De asemenea, primarul a promis oamenilor de afaceri prezenţi în sală că orice proiect început cu Israelul este „fair”  de la început şi nu reprezintă risc legislativ, fiind cea mai sigură ţară din lume la acest capitol. La rândul său, Armand Schor a povestit puţin despre viaţa sa, menţionând că a plecat din România abia după ce a terminat facultatea. „Suntem mândri că am crescut în România, educaţia de pe acea vreme se făcea la un nivel înalt. Dacă noi spunem în Israel că am învăţat la Iaşi, deja avem un punct în plus. Inginerii, medicii care au învăţat aici sunt printre cei mai buni din ţară acolo. Evreii români care trăiesc în Israel vor să sprijine această zonă. Sunt mulţi care sunt din Moldova şi ar face orice. Până acum nu am găsit persoane serioase cu care să dezvoltăm proiecte. Venea un ministru la noi, stabileam anumite lucruri, iar apoi când ajungeam noi la Bucureşti, găseam alt ministru. Iar asta nu s-a întâmplat o dată ori de doua ori!”, explică vicepreşedintele Uniunii Evreilor Originari din România.

Schor a mai vorbit şi despre imaginea României în afară şi despre faptul că  aceasta poate fi schimbată, mai ales în Israel, pentru a aduce beneficii de ambele părţi. Acesta a dat ca exemplu importurile de mobilă. „Se face mobilă de calitate în nordul României. E aproape, la două ore cu avionul, însă Israelul importă din China sau alte ţări. Iaşul e izolat din cauza infrastructurii , toţi se îndreaptă spre Bucureşti. Noi am putea însă să solicităm mai multe zboruri Israel- Iaşi”, mai spune acesta. Proiectul pe care evreii plecaţi din românia vor să-l implementeze la Iaşi împreună cu Primăria este organizarea unui showroom la Iaşi, unde firmele din Israel să-şi prezinte marfa, iar firmele ieşene, la rândul lor, să-şi prezinte produsele în Israel.

 

  

Comentarii