Investiţie de o sută de milioane care ar trebui realizată până în anul 2020

La Iaşi vor fi ridicate patru cămine studenţeşti. Vezi unde!

miercuri, 15 martie 2017, 02:50
4 MIN
 La Iaşi vor fi ridicate  patru cămine studenţeşti. Vezi unde!

Patru universităţi din Iaşi vor avea cămine noi peste doi ani în valoare de peste 30 de milioane de lei fiecare. Proiectele vor fi finanţate de către Guvern prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar pe lângă Uni­versitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI), Universitatea Na­ţională de Arte „George Enescu“ din Iaşi (UNAG), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC), vor mai beneficia de cămine noi alte 26 de universităţi din ţară care au fost declarate eligibile pentru finanţare.

Decizia a fost luată în urma unei analize a Ministerului Educaţiei Na­ţionale pe baza unui raport dintre numărul de cereri de cazare şi capacitatea existentă, raport înaintat de fiecare universitate în parte. O altă condiţie importantă a fost aceea ca universităţile să aibă terenul destinat contruirii în proprietate sau în admi­nistraţie. Ministerul Eucaţiei Naţio­nale va fi intermediar între universităţi şi CNI.

 Căminele vor avea anumite specificaţii comune, proiectul fiind unul similar la nivel naţional, împărţit însă pe module, iar universităţile au posibilitatea să modifice proiectele în funcţie de nevoile proprii. Univer­sităţile vor trimite la Minister o temă de proiectare, un extras de carte funciară al amplasamentului, un certificat de urbanism şi o hotărâre a Consiliului de Administraţie prin care amplasamentul va fi predat către Compania Naţională de Investiţii. Aceasta din urmă va desfăşura licitaţia şi va superviza, împreună cu universităţile, mo­dalitatea de implementare a proiectului.
 Prima întâlnire a reprezentaţilor universităţilor din Iaşi, dar şi de la celelalte 26 de instituţii de învăţământ superior din ţară, a avut loc pe data de 13 martie. Aceasta s-a constituit într-o şedinţă de lucru organizată de către Ministerul Educaţiei Naţionale la care au participat Manuela Irina Patraş­coiu, preşedinte al Consiliului Admi­nistraţie al CNI, şi Eduard Adrian Ce­fălău, director al Direcţiei Imple­men­tare Proiecte Complexe şi Investiţii în Infrastructura Justiţiei la CNI. În cadrul acestei întâlniri s-au discutat anumite aspecte generale ale proiectului, reprezentanţii universi­tăţilor prezentând nevoile şi dorinţele pe care le au.
 
Cum vor arăta noile cămine
 
 TUIAŞI va beneficia de un cămin nou în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei. Se intenţionează ca acest cămin să fie destinat doctoranzilor, studenţilor familişti şi şefilor de promoţie. De asemenea, se doreşte ca fiecare etaj să aibă un oficiu de preparare a hranei şi, eventual, să fie incluse bucătării în fiecare cameră, o spălătorie la nivel de cămin, sală de studiu sau mediatecă. Se doreşte, totodată, să se realizeze climatizare sau ca­merele să fie dotate cu aer con­diţionat, frigider şi televizor.
 

„În contextul proiectului lansat de Guvern privind construcţia a 30 de cămine studenţeşti, am profitat de faptul că suntem o universitate im­portantă, dispunem de teren în calitate de proprietar şi am depus această solicitare. Acum o săptămână am fost informat că suntem eligibili şi că suntem incluşi în lista de finanţare. Căminul va fi plasat în zona platformei didactice, ceea ce vă permite accesul uşor la orice punct al acestei platforme, fie că este în Podu Roş sau în Tudor“, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIAŞI.

 600 de noi locuri de cazare pentru studenţii din Copou
 
UAIC a fost selectată, de asemenea, pentru a beneficia de programul naţional. În cazul instituţiei de în­văţământ superior din Copou valoarea proiectului este estimată la aproximativ 35 de milioane de euro şi va putea găzdui aproximativ 400 de studenţi. „Căminul propus va avea o capacitate de 400 locuri, 4-5 niveluri, iar devizul estimativ este de 35 milioane lei. Data propusă pentru începerea investiţiei este trimestrul al patrulea al anului 2017“, a specificat prof. univ.dr. Mihaela Onofrei, Ordonator de credite al UAIC.
 
USAMV va beneficia, de asemenea, de un cămin ce va fi amplasat în campusul universităţii, lângă celelalte cămine. „Noi am solicitat un cămin similar cu cele pe care le avem şi atât cât ne-ar trebui, deci de aproximativ 220 sau 240 de locuri. Am înţeles din discuţia avută cu cei de la Minister că vor fi nişte proiecte pe module, nu un proiect unic cum se dorea iniţial, pentru ca, în funcţie de fiecare universitate să se poată modula, fie pe orizontală, fie pe verticală. Nu ştim deocamdată cum va arăta cons­truc­ţia“, a declarat rectorul Vasile Vîntu. UNAG se află în aceeaşi situaţie ca şi celelalte universităţi ieşene, urmând să înainteze, în funcţie de nevoile proprii, chestionarul pe care l-a solicitat Ministerul Educaţiei Naţionale de la universităţile beneficiare ale acestui proiect. Execuţia lucrărilor la cele patru cămine din Iaşi va începe cel mai devreme în trimestrul al IV-lea din anul 2017, lucrările urmând să fie finalizate în maximum doi ani. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ nu s-a încadrat în specificaţiile proiectului, instituţia de învăţământ superior neavând un teren disponibil pentru ridicarea unui cămin.  

 

 

Comentarii