Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Locul 1 în topul dividendelor la Iași: 6,7 milioane lei!

GALERIE
lucrari DAS-conducte rajac-gara_02
  • lucrari DAS-conducte rajac-gara_02
- +

Pentru activitatea de anul trecut, firmele ieşene au acordat dividende în valoare de 10,5 milioane de euro. Jumătate de sumă a fost încasată de cinci persoane. Cel mai mult i-a revenit lui Gheorghe Avram, acţionar la DAS SRL.

 
 

Aproape 10.000 de firme ieşene au plătit dividende asociaţilor, persoane fizice şi juridice, în urma rezultatelor financiare înregistrate în cursul anului 2015. Potrivit unor informaţii oferite la cererea „Ziarul de Iaşi” de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, suma totală a dividendelor plătite asociaţilor depăşeşte 10,5 milioane de euro. Anul 2016 este cel mai avantajos pentru patronii de firmă pentru a încasa profitul obţinut de firmele lor sub formă de dividende, după ce, potrivit ultimelor modificări ale Codului Fiscal, impozitul reţinut la încasarea dividendelor s-a micşorat de la 16% la 5%.

Cu alte cuvinte, până în acest an, patronii de firme cu afaceri de peste 65.000 euro care obţineau profit plăteau 16% impozitul pe profit şi, dacă voiau să încaseze profitul, mai plăteau o dată 16%, adică o dublă impozitare. În acest an, dacă acţionarul care încasează dividendul obţine şi alte venituri pentru care CASS (contribuţia pentru asigurările sociale de sănătate), plăteşte doar 5% impozitul micşorat pe dividende, în caz contrar fiind nevoit să achite şi 5,5% CASS. Însă, situaţia se va schimba de la 1 ianuarie 2017, când plata CASS de 5,5% va fi obligatorie pentru toţi acţionarii care încasează dividende, indiferent că plăteşte această contribuţie pentru alte venituri.

 Bani din construcţii
 
Din cele 47 de milioane de lei plătite de firmele ieşene acţionarilor, aproape jumătate au fost revendicaţi de primele cinci persoane din topul celor mai mari dividende încasate din profiturile pe anul 2015. Sumele indicate de AJFP Iaşi şi coroborate cu datele din bilanţurile contabile depuse de companii şi publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe arată că firma de construcţii DAS a plătit cele mai mari dividende în acest an. Potrivit informaţiilor AJFP Iaşi, cea mai mare sumă din dividende în acest an a fost încasată de proprietarul unei firme specializată pe lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat şi a avut valoarea de 6,7 milioane lei. Potrivit bilanţului pe anul 2015, compania DAS SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 100 milioane lei şi un profit net de circa 8,9 milioane lei, iar proporţional cu această valoare ar rezulta că beneficiarul dividendelor este acţionarul majoritar Gheorghe Avram (62 de ani). DAS SRL este una din cele mai mari companii de profil din Iaşi, cu aproape 300 de angajaţi, care şi-a îmbunătăţit considerabil rezultatele economice, anul trecut a raportat o cifră de afaceri în creştere cu 27 milioane de lei faţă de 2014 şi un profit mai mare cu 5,4 milioane lei. Celălalt acţionar al firmei care activează în Iaşi încă din 1991 este Neculai Apetrei.
 
Cine vine din urmă
 

Următoarele două poziţii în clasament sunt ocupate de acţionarii unei firme specializate în „fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)”, datele „Ziarul de Iaşi” arătând că aceasta ar fi Eurotex Company. Maria Şandru (69 de ani), cu dividende de 5,4 milioane lei, şi Marius Şandru (42 de ani) cu 5,2 milioane lei, sunt cei doi acţionari ai cunoscutei firme din Târgu Frumos, care din acest an este administrată de Direcţia Mari Contribuabili, datorită rezultatelor financiare foarte bune din ultimii ani. După majorarea capitalului firmei din mai 2015, repartizarea profiturilor şi pierderilor din firmă se face în proporţie de 51,003% către Maria Şandru şi 48,997% către Marius Şandru. În 2015, Eurotex Company a avut afaceri de 91,3 milioane lei şi un profit net de 6,2 milioane lei, în scădere faţă de anul 2014 când obţinuseră un profit net de aproximativ 11 milioane lei la o cifră de afaceri de 125 milioane lei.

De remarcat faptul că până în urmă cu doi ani, societatea încheia exerciţiile financiare cu sub 500.000 lei în conturi potrivit bilanţurilor contabile depuse, deşi înregistra profituri considerabile. În 2014, firma a avut în casă şi conturi 3,8 milioane lei, iar la sfârşitul exerciţiului financiar de anul trecut suma a crescut la aproape zece milioane lei. În afară de Eurotex, companie ce activează pe piaţa locală încă din 1991, Maria şi Marius Şandru mai deţin şi firmele cu activitate imobiliară Grade Line şi RMS Consulting, cu sediul în clădirea de birouri pe care o deţin, Şandru Building, de pe şoseaua Naţională. Cu doar doi angajaţi, societatea Grade Line a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,34 milioane lei şi profit net de 200.000 lei. Şi la această firmă rezultatele au fost inferioare celor din 2014, când la o cifră de afaceri de 2,15 milioane lei s-a obţinut un profit net de circa 500.000 lei. De cealaltă parte, RMS Consulting a avut anul trecut afaceri de 2,15 milioane lei şi profit de 700.000 lei cu 11 angajaţi, în creştere faţă de 2014, când a avut profit de 560.000 lei şi o cifră de afaceri de 1,95 milioane lei.

Numeroase contracte cu statul

Locul 4 în topul realizat de „Ziarul de Iaşi” vine tot din Târgu Frumos, unde omul de afaceri Ion Echimov (51 de ani) a reuşit să obţină dividende pe urma companiei de construcţii drumuri Eky Sam în valoare de 2,13 milioane lei, deşi profitul înregistrat era de peste cinci ori mai mare. Eky Sam, cunoscută pentru numeroasele lucrări publice pe care le câştigă la licitaţii, a reuşit anul trecut să înregistreze o cifră de afaceri de 59 milioane lei şi un profit net de 11,8 milioane lei, după ce în  2014 obţinuse un profit net de circa 7,2 milioane lei.

Totuşi, în august 2014, Ion şi Saveta Echimov au ales să majoreze capitalul societăţii lor cu 7,5 milioane lei, în urma acestei decizii Ion Echimov deţinând pachetul majoritar de 60% din acţiuni. Poziţia a cincea, cu o sumă de 1,87 milioane lei, îi revine acţionarului unei firme din sectorul farmaceutic. Toate informaţiile publice obţinute de „Ziarul de Iaşi” duc spre unul din proprietarii firmei Farma Rod, care operează mai multe farmacii din Iaşi, Bogdan Alexandru Ionaşcu, ce mai figurează ca acţionar şi în alte societăţi din industria farmaceutică sau imobiliare. Farma Rod a avut o cifră de afaceri de peste 51 milioane lei şi profit net de 3,5 milioane lei cu doar 26 de angajaţi, indicatori, totuşi, în scădere faţă de 2014, când au fost afaceri de 54,5 milioane lei şi profit net de peste 4,5 milioane lei.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri