USAMV, prima universitate din Iaşi care începe oficial cursurile

Ministrul Agriculturii, discurs în Copou la deschiderea anului universitar de la Agronomie

marți, 19 septembrie 2017, 01:50
2 MIN
 Ministrul Agriculturii, discurs în Copou la deschiderea anului universitar de la Agronomie

Cursurile acestei universităţi au început ieri. Ce oficialităţi au mai fost prezente şi ce declaraţii a făcut Petre Daea?

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ şi-a deschis oficial porţile, fiind din nou prima universitate din Iaşi şi, dacă s-a respectat tradiţia ultimilor ani, din ţară care începe cursurile din anul 2017 – 2018. La ceremonia festivă care a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu“ au participat atât membri ai comunităţii academice ai USAMV, cât şi invitaţi ai au­torităţilor naţionale şi locale. Astfel, au luat cuvântul, pe rând, prof.dr. Vasile Vîntu, rectorul universităţii, prof.dr. Ge­rard Jităreanu, preşedintele Senatului, dar şi invitatul special – ministrul Agri­culturii, Petre Daea.

Acesta din urmă s-a întâlnit în cursul zilei şi cu marii fermieri ai Iaşului pentru o serie de discuţii şi a deplâns condiţiile grave din vestul ţării lăsate în urmă de furtuna de zilele trecute. Au mai fost prezenţi prof.dr. Valeriu Ta­bără şi prof.dr. Mihai Nicolaescu, vice­preşedinţi ai Academiei de Ştiinţe Agri­cole şi Silvice, prof.dr. Maricel Dima, subsecretar de stat în Ministerul Agricul­turii, deputatul Camelia Gavrilă, în calitate de preşedinte al Comisiei de Învăţă­mânt a Camerei Deputaţilor, prof.dr. Ion Groza, directorul general al Direcţiei Învăţământ Superior din Ministerul Edu­caţiei Naţionale, primarul Iaşului, Mihai Chirica, prefectul, Marian Şerbescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Victor Chirilă, dar şi toţi rectorii universităţilor de stat din Iaşi: prof.dr. Atena Elena Simionescu, de la Universitatea de Arte, prof.dr. Mihaela Onofrei, de la Universitatea „Cuza“, prof.dr. Dan Caş­caval, de la Universitatea Tehnică, şi prof.dr. Viorel Scripcariu, de la UMF.

„În această zi de frumoasă sărbătoare universitară, îmi revine onoranta misiu­ne de a adresa cu sinceritate şi reverenţă academică alese mulţumiri şi un cordial bun venit tuturor invitaţilor care participă la festivitatea de deschidere a anului universitar. Şcoala în ansamblul ei este considerată formatoare de oameni şi caractere, iar învăţământul superior reprezintă forma cea mai importantă de pregătire intelectuală şi profesională prin structură şi conţinut“, a declarat prof.dr. Vasile Vîntu. Ministrul Agricul­turii s-a declarat emoţionat să vorbească pentru prima oară într-o instituţie care poartă pe frontispiciu numele unui mare agronom – Ion Ionescu de la Brad. „Om al timpurilor care şi-a consacrat viaţa pentru a da din misiune unui domeniu în care şti­inţa vine prea greu, iar conştiiţa înţelegerii era mai tot timpul adormită“, a spus ministrul.

 

 

Comentarii