O comisie de arhitecţi a evaluat lucrarea de pe Ştefan cel Mare

Nota 2 pentru cei care au gândit aspectul pietonalului Ştefan cel Mare

sâmbătă, 11 mai 2013, 01:50
6 MIN
 Nota 2 pentru cei care au gândit aspectul pietonalului Ştefan cel Mare

Liderii arhitecţilor din Iaşi au condamnat ieri amenajarea haotică a pietonalului Ştefan cel Mare.

Deşi lucrările din centru au început de anul trecut şi vor fi încheiate în două luni, Ordinul Arhitecţilor din Iaşi a criticat public, pentru prima dată oficial, planurile Primăriei de reabilitare a zonei. Principalele acuzaţii aduse municipalităţii se referă la lipsa unei strategii sau a unui plan concret de modernizare, dezvoltarea haotică şi lipsită de sens, precum şi dezinteresul pentru consultarea publică. Soluţia, în viziunea arhitecţilor, este organizarea unui concurs de soluţii care să integreze lucrările făcute până acum cu încercarea de a valorifica tot spaţiul urban din zona centrală.

Edilii oraşului au fost puşi ieri la zid de către liderii arhitecţilor din oraş. Preşedintele Ordinului Arhitecţilor, George Carapanu împreună cu vicepreşedintele Daniel Vişan şi Mihai Drişcu, prodecan la Facultatea de Arhitectură, au adus critici virulente asupra haosului urbanistic din Centru şi au venit cu propuneri şi sugestii. Cei trei specialişti fac parte din comisia consultativă înfiinţată de Primărie pentru amenajarea pietonalului şi au participat şi acum două zile la prima şedinţă de lucru. Fiecare din cei trei arhitecţi s-a declarat împotriva modului în care Primăria a gândit să transforme principala zonă din oraş într-un pietonal care nu ar trebui să fie doar un spaţiu de promenadă pentru ieşeni. „Suntem îngrijoraţi de faptul că modul în care se dezvoltă oraşul este relativ haotic. Nu există o strategie şi lipsa Planului Urbanistic General ar fi trebuit să traseze liniile de dezvoltare a oraşului. N-am perceput până acum că ar exista o viziune privind viitorul oraşului şi implicit al zonei centrale. Transformarea bulevardului în pietonal se datorează şi lipsei acestui PUG care ar trebui să definească planurile de dezvoltare a acestei zone“, a declarat Carapanu. Conform arhitecţilor, municipalitatea s-a bazat doar pe un proiect care viza strict partea carosabilă. Documentaţia iniţială nu ar fi cuprins şi valorificarea spaţiului central pentru transformarea într-un viitor pietonal. Această lipsă de viziune a dus la decizii total haotice şi la un pietonal cu pietre incomode, salcâmi japonezi care nu oferă umbră şi jardiniere cu flori montate inestetic. Aceasta este prima reacţie declarată public de către specialişti, reacţie care vine însă mult prea târziu. Piatra cubică a fost montată încă de anul trecut, pietonalul va fi terminat în două luni, iar salcâmii japonezi sunt în plină vegetaţie. Aceştia au explicat că abia acum au fost consultaţi de către Primărie pe această temă şi drept urmare au transmis un punct de vedere oficial. Concluzia arhitecţilor a fost că pietonalul arată de nota 2 şi că niciun arhitect nu şi-a asumat soluţiile din proiect care este doar unul de stradă. „Ca proiect de drumuri are notă de trecere, ca pietonal nota 2“, este de părere Carapanu. Acesta a fost completat de colegul său. „Proiectul pe care l-am văzut la Primărie era un proiect de drumuri, elaborat de o firmă specializată pentru proiectarea de drumuri care nu avea aportul niciunui arhitect. Cred că tema de proiectare care a stat la baza acestui proiect a fost deficitară. Cred că nu s-a referit decât la înlocuirea asfaltului şi atât, fără să ţină cont de toate implicaţiile care urmau“, a spus Daniel Vişan.

„Important este ce vor găsi ieşenii care se vor plimba pe acest segment“

Arhitecţii au mai declarat că le-au propus reprezentanţilor Primăriei să organizeze un concurs de idei pentru transformarea urbanistică a întregii zone centrale, limitele arhitecturale fiind mult mai largi decât sectorul Palatul Culturii-Mitropolie. Soluţiile urbanistice ar urma să integreze şi Piaţa Unirii, zona Cub-ului şi curtea Direcţiei Agricole. „Primăria este responsabilă. Modul în care a abordat lucrările este deficitar, a pus carul cu pietrele înaintea cailor. În calitate de ieşeni şi arhitecţi avem datoria să îmbunătăţim lucrurile, în măsura în care putem. Lucrarea a pornit de la o simplă schimbare de îmbrăcăminte asfaltică, neţinând cont de faptul că discutăm de cea mai importantă zonă de constituire a Iaşului, zona Uliţei Mari. Concursul nu împiedică în niciun fel desfăşurarea efectivă a lucrărilor. O componentă a temei de concurs va fi stadiul final al lucrărilor derulate prin program şi apoi integrarea în contextul mai larg al centrului vechi cu zonele sensibile“, a declarat prodecanul Facultăţii de Arhitectură. Specialiştii au mai criticat aspectul pietrei cubice care este incomodă pentru ieşeni din cauza greşelilor de finisaj, dar şi a salcâmilor japonezi care „sunt din altă lume“ şi „în contextul actual, nu se potrivesc cu pietonalul“. Arhitectul Vişan le-a propus celor din Primărie să schimbe chiar destinaţia unor clădiri din centru pentru a le valorifica mult mai bine. „Important este ce vor găsi ieşenii care se vor plimba pe acest segment. Dincolo de monumente care nu mai constituie elemente de interes pentru ieşeni, ci pentru turişti, ieşenii vor căuta altceva şi exact asta lipseşte: spaţii comerciale de un anumit tip, de alimentaţie şi nu neapărat în clădirile perimetrale bulevardului. Se pot realiza toate lucrurile acestea cu elemente uşoare care se montează vara şi se strâng iarna. Problema este că sunt la stradă nişte instituţii publice închise, care nu participă la viaţa oraşului. Or, acest segment nu face bine oraşului. Sunt puncte moarte care nu ar trebui să existe pe un pietonal“, a declarat vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor.

Nichita vrea un skatepark modern şi un orăşel al copiilor

Organizarea unui concurs de soluţii pentru modernizarea centrului a fost asumată şi de căre Primărie, însă ca iniţiativă proprie. Municipalitatea a anunţat că va organiza un astfel de concurs în a doua jumătate a lunii mai care se va desfăşura până la începutul lunii iulie. Comisia de jurizare va fi formată din experţi independenţi, Primărie, societate civilă care va selecta cele mai bune proiecte şi le va supune dezbaterii publice. Regulamentul de concurs va fi anunţat săptămâna viitoare, iar proiectul de ansamblu va fi ales până la sfârşitul lunii iulie. „Avem în vedere întreaga zonă istorică a Iaşului, începând cu pietonalul Lăpuşneanu, zona pietonală Piaţa Unirii, pietonalul Ştefan cel Mare şi zona Teatrului Naţional. De asemenea, concursul de proiecte va avea în vedere şi reabilitarea parcului Copou (refacerea aleilor, monumentul Obeliscul cu lei, fântânile arteziene, mobilier, iluminatul parcului), precum şi construirea unui skatepark modern, destinat atât bicicliştilor, cât şi celor care îndrăgesc rolele, precum şi un orăşel al copiilor, care să fie folosit atât iarna, cât şi vara“, a transmis printr-un comunicat de presă primarul Gheorghe Nichita.

„Poate este un pietonal de nota 20, dacă mai întrebăm şi pe alţii“

Soluţiile urbanistice care vor fi identificate prin noul proiect ar trebuie să fie implementate abia după 2014. Primăria a anunţat că proiectul care va rezulta în urma concursului va fi depus spre finanţare europenă în perioada 2014-2020. Acest lucru înseamnă că ieşeni vor avea parte abia peste doi ani de un pietonal adevărat şi bine integrat urbanistic. „Poate este un pietonal de nota 20, dacă mai întrebăm şi pe alţii. Poate este un pietonal care poate deveni de nota 30 dacă intervenim acolo unde trebuie. Este un proiect de infrastructură pe care vrem să-l integrăm într-un proiect urbanistic. Nu ştiu de ce a trebuit să apară o confruntare mai departe, decât una constructivă pentru municipiu. Nu voi intra într-un fals conflict între noi şi arhitecţi. Vrem să organizăm concursul de soluţii pentru că noi vrem să-l organizăm“, a comentat viceprimarul Mihai Chirica.

Comentarii