Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pe terenurile de la Ţesătura vor răsări două supermarketuri

GALERIE
tesatura-darimaturi-de sus-panoramic_2
  • tesatura-darimaturi-de sus-panoramic_2
- +

Dedeman şi compania Rewe, care deţine magazinele Billa, vor prelua terenul de la Green Plaza SRL. Deja s-au depus actele pentru certificatul de urbanism, care iniţial prevedea construcţia unui mall pe terenurile vândute în urmă cu opt ani de către Iaşitex.

Afacere-bombă derulată la Iaşi de cel mai mare jucător de pe piaţa bricolajului din România.

Compania Dedeman, deţinută de fraţii Dragoş şi Ioan Pavăl, va construi un nou magazin în municipiul Iaşi pe fostele “ruine” de la Ţesătura. Mai multe surse din piaţă dau ca sigură informaţia şi susţin că lucrările la construcţia noului magazin vor începe în primăvara acestui an.

Acesta va fi amplasat pe Bulevardul Primăverii nr. 2, pe terenul deţinut în urmă cu ani buni de Iaşitex, vândut ulterior de conducerea firmei către un fond de investiţii cu capital israelian.

Tot aici, pe o suprafaţă mai restrânsă, de până într-un hectar, se va construi şi un supermarket Billa. Green Plaza SRL, proprietarul terenului, este în negocieri avansate cu Dedeman şi Rewe pentru cedarea acestuia.

Dacă în 2008 Ştefan Vuza, proprietarul Iaşitex, ceda terenul către Green Plaza în contul a cel puţin 21 de milioane de euro, acum, preţul cu care Dedeman îl va achiziţiona s-a redus considerabil, susţin surse apropiate “Ziarului de Iaşi”.

Nu răspunzi la SMS

Green Plaza SRL a şi făcut un pas important în această direcţie, solicitând la Primăria municipiului Iaşi eliberarea unui certificat de urbanism pentru construirea unui magazin de bricolaj.
Este în lucru certificatul de urbanism depus de SC Green Plaza SRL pentru construirea de magazin de materiale de construcţii, platforme, parcaje etc. în Bd. Primăverii nr. 2. Acest teren are PUZ aprobat cu HCL 375/2010, la cererea aceluiaşi beneficiar, pentru construire complex multifuncţional. Se va elabora un nou PUZ pentru investiţia solicitată, iar după aprobarea acestuia se va solicita şi emiterea autorizaţiei de construire”, a indicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
 
Contactaţi telefonic, reprezentanţii Green Plaza nu au dorit să comenteze informaţiile intrate în posesia “Ziarului de Iaşi”. “Nu pot să vorbesc despre asta. Vorbiţi cu cei de la Dedeman”, a răspuns scurt Hanan Schraiter, marketing&business development manager în cadrul Plaza România.
 
La finele lunii trecute, am încercat mai întâi să discutăm cu Dragoş Pavăl, unul din proprietarii Dedeman. Acesta însă ne-a trimis un mesaj telefonic prin care ne informa că este plecat din ţară.
În acelaşi sms, Pavăl ne-a recomandat să îi trimitem un e-mail cu solicitarea noastră şi a spus că va încerca să ne răspundă.
Ulterior, deşi reporterii “Ziarului de Iaşi” au încercat să ia legătura cu acesta, până în prezent, pe adresa redacţiei nu a fost trimis răspunsul proprietarului Dedeman.
 
 Pierdere uriaşă
 
Green Plaza SRL din Bucureşti, în acţionariatul căreia este un fond de investiţii israelian, a cumpărat respectivul teren în suprafaţă de 4,6 hectare în 2007 de la Iaşitex SA.
Preţul de plecare al licitaţiei a fost fixat la acea vreme la 460 de euro pentru metrul pătrat, adică Green Plaza a plătit în urmă cu opt ani cel puţin 21 de milioane de euro în contul terenului.
 
Pe acel amplasament urma să fie contruit proiectul comercial Iaşi Plaza, dar şi clădiri de birouri.
Investiţia anunţată în 2008 pentru acest proiect a fost de 75 de milioane de euro, iar lucrările de construcţie urmau să fie demarate la sfârşitul acelui an şi finalizate în 2010.
 
La distanţă însă de doi ani societatea a scos terenul la vânzare, preţul cerut fiind de 300 euro metrul pătrat. Investitorul israelian era dispus să vândă în pierdere, în cazul în care se găsea un cumpărător acesta urma să achite aproximativ 14 milioane de euro, cu cel puţin 7 milioane mai ieftin decât tranzacţia din 2007.
 
Noi am vrut să construim acolo un mall, dar situaţia s-a schimbat. Acum sunt prea multe malluri şi credem că Iaşul nu este pregătit în acest moment pentru un alt mall. Terenul este foarte mare şi nu vedem posibilitatea construirii de spaţii de birouri, spre exemplu.
Preţul terenului este de 300 de euro/mp şi nu am găsit încă un cumpărător”, declara în decembrie 2012 pentru presa centrală Hanan Schraiter.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri