Pregătiri la Iași pentru „România Centenară“. Parteneriat între universităţi

joi, 26 ianuarie 2017, 02:56
2 MIN
 Pregătiri la Iași pentru „România Centenară“. Parteneriat între universităţi

Mâine va avea loc prima întâlnire a oficialităţilor, pentru pregătirea evenimentului „România Centenară“: 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi (UAIC), împreună cu Departa­mentul Centenar al Guvernului României, organizează mâine, înce­pând cu ora 12, a doua întâlnire din seria de dezbateri „România Cen­tenară“, prima avand loc la Universitatea "Ovidius" din Constanta.

La evenimentul care va avea loc în Sala Senatului de la UAIC şi-au confirmat participarea Daniel Şandru, secretar de stat şi coordonator al Departamentului Centenar, conf.dr. Radu Bîlbîie, consilier al Direcţiei Generale Învăţământ Uni­versitar a Ministerului Educaţiei, prof.dr. Gheorghe Iacob, prorector al UAIC, dar şi Mihai Chirica, primarul Iaşului, şi Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean.

Conform reprezentanţilor Departa­men­tului Centenar, scopul seriei de dezbateri „România Centenară“ este semnarea unui Parteneriat pentru Centenar între universităţi, Aca­demia Română şi Guvernul României, „care să reprezinte o garanţie pentru obţinerea unor progrese notabile, până la 1 decembrie 2018, în realizarea celor mai importante iniţiative de marcare a Centena­rului“.

În cadrul întâlnirii de la Iaşi, care are ca punct de pornire pro­punerile de proiecte dedicate marcării Centenarului Marii Uniri venite din partea centrelor universitare, va fi formulată concepţia cu privire la marcarea acestui moment important, din perspectiva accentului pus pe educaţiei şi cercetare ca priorităţi de guvernare.

„În urma acestor dezbateri, se doreşte conturarea unei liste concrete de priorităţi, ce vor fi formulate în strânsă legătură cu nevoile comunităţii locale“, au precizat organizatorii într-un comunicat remis presei.

Dezbaterea va fi moderată de conf.dr. Bogdan Creţu, directorul Institutului de Filologie Română „Al. Philippide“ al Acadamiei Române, filiala Iaşi.

Comentarii