Proiect de aproape 10 milioane de euro pentru sănătatea animalelor la USAMV

joi, 26 ianuarie 2017, 02:56
2 MIN
 Proiect de aproape 10 milioane de euro pentru sănătatea animalelor la USAMV

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi de Medicină Veterinară din Iaşi va implementa un proiect internaţional în valoare de aproape 40 de milioane de lei.

Cu titlul „Centru regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze şi siguranţă alimentară – ROVETEMERG“, acesta este confinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul operaţional Competitivitate 2014-202.

Valoarea totală a proiectului este de 39,7 milioane de lei, asistenţa financiară nerambursabilă e de 35,72 milioane de lei. Prin urmare, universitatea va trebui să contribuie şi ea cu aproximativ 4 milioane de lei pentru realizarea acestuia.

„Scopul proiectului este de a dezvolta un centru regional de cercetare avansată capabil să efectueze cercetare interdisciplinară, aplicată şi experimentală, privind microorganismele înalt patogene cu potenţial de răspândire în masă, boli infecţioase emergente şi rare, rezistenţa microbiană la medicamente, siguranţa microbiologică a alimentelor, rezultatele obţinute având menirea de a îmbunătăţi sănătatea animalelor, omului şi mediului“, au transmis reprezentanţii universităţii.

În mod concret, USAMV va moderniza şi amenaja o unitate cu nivel de biosecuritate ridicat, 3, şi a uneia de nivel 2, ambele cuprinzând un număr de şapte laboratoare, toate dotate cu echipamente, instrumente şi software de ultimă generaţie.

Implementarea proiectului se va întinde pe parcursul a 36 de luni, perioadă în care echipa de implementare şi directorul proiectului, prof.dr. Gheorghe Savuţă, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară Iaşi, vor coordona achiziţia a 714 componente CD şi 66 de componente IT.

Proiectul a fost demarat din luna octombrie a anului trecut şi se va încheia în 2019. Vineri, de la ora 12, proiectul va fi lansat oficial la sediul facultăţii.

Comentarii