PSD a avut majoritate la limită în Consiliul Judeţean. Maricel Popa a câştigat şefia judeţului la un vot

sâmbătă, 25 iunie 2016, 01:59
5 MIN
 PSD a avut majoritate la limită în Consiliul Judeţean. Maricel Popa a câştigat şefia judeţului la un vot

Candidatul liberalilor a fost Daniel Minciună u scorul a fost de 19-18 pentru Popa u printre proiectele noului preşedinte CJ: modernizări de drumuri, obţinerea unui credit BERD de 100 milioane euro, construirea unui parc industrial şi a Centrului Intermodal de Transport u Mihai Chirica şi Cristian Stanciu nu au comunicat, primarul chiar având remarci sarcastice la adresa liderului grupului PSD. PSD s-a aflat la doar un vot distanţă de o catastrofă politică la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean, desfăşurată ieri. Social-democraţii au reuşit la mustaţă să-şi impună echipa de conducere stabilită, după ce joi liberalii păreau să se fi resemnat cu ideea a patru ani de opoziţie. Cu doar 12 mandate din cele 37 de consilieri judeţeni, liberalii au fost la un pas să câştige preşedinţia CJ şi să revină la timona instituţiei. Şedinţa de ieri a CJ a scos la suprafaţă şi fractura existentă în filiala ieşeană a PSD. Primarul Mihai Chirica şi liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu, abia au schimbat câteva cuvinte, iar primarului i-au „scăpat” unele remarci acide, spuse suficient de tare pentru a fi auzite de Stanciu.

 

Şedinţa de constituire a CJ a fost prezidată în prima parte a sa de către decanul de vârstă al consilierilor, Ştefan Călin (PSD), secondat de liberalii Sorin Afloarei şi Cătălin Moroşan. Contrele au început din primele minute, atunci când s-a discutat componenţa comisiei de validare a mandatelor. Stanciu a propus ca din comisie să facă parte doi membri PSD, partidul având 17 mandate de consilier şi câte un reprezentant al PNL, ALDE şi PMP. În replică, liberalii au propus ca fiecare din cele cinci partide reprezentate în CJ să desemneze câte un membru al comisiei. „Membrii comisiei de validare sunt desemnaţi din partea grupurilor de consilieri. Pentru a constitui un grup, un partid trebuie să aibă cel puţin trei consilieri. UNPR are doar doi”, a tranşat secretarul CJ, Lăcrămioara Vernică.

Mandatele lui Dumitru Oprea (PNL) şi Petru Movilă (PMP) s-au încheiat încă de la începutul şedinţei. Cei doi sunt şi parlamentari şi au optat pentru a renunţa la poziţia de consilier judeţean. În locul lor au fost validaţi Silviu Apostol, respectiv Marian Uscatu.

Chirica: „Nu avem însă niciun vot, că a avut grijă boierul Stanciu”

Depunerea jurământului de credinţă de către proaspeţii consilieri a durat 40 de minute, mulţi ieşind la o ţigară pe balconul Sălii Mari din Prefectură. Pe balcon s-au făcut şi desfăcut ultimele calcule şi s-au desfăşurat ultimele tentative de convingere. Senatorul Varujan Vosganian şi-a petrecut timpul încercând să readucă liniştea în sânul micului grup de consilieri ALDE. Toţi cei trei consilieri ALDE îşi manifestaseră intenţia de a candida pentru un post de vicepreşedinte, sprijinirea de către Vosganian a lui Victor Chirilă iritându-l îndeosebi pe Vasile Şalaru. Dinspre PSD, Chirilă era şi alegerea lui Stanciu, în timp ce Şalaru avea sprijinul lui Chirica. „Noi am anunţat deja public că îl susţinem pe Şalaru. Nu avem însă niciun vot, că a avut grijă boierul Stanciu”, a spus Chirica, destul de tare pentru a fi auzit de toată lumea, inclusiv de Stanciu.

După anunţarea candidatului PSD la preşedinţia CJ, în persoana lui Maricel Popa, a apărut şi o primă surpriză, liberalii avansând şi ei o candidatură, fostul şef al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, Daniel Minciună. Cu doar 12 voturi sigure, liberalii au mizat pe fricţiunile din PSD şi ALDE şi pe faptul că votul urma să fie secret. Puţin a lipsit ca liberalilor să le iasă calculele, la jumătatea numărătorii voturilor Minciună având chiar un uşor avans în faţa lui Popa. În final, Popa a fost ales preşedinte, cu scorul de 19-18, deşi reprezentanţii PSD se bazau pe cel puţin 20 de voturi. Alături de de cei 12 liberali au votat probabil şi cei trei membri PMP, cei doi UNPR şi unul dintre cei trei consilieri ALDE.

Proiectele lui Maricel Popa

Maricel Popa şi-a ţinut primul discurs în calitate de preşedinte al CJ cu numeroase întreruperi, Popa precizând că are emoţii. Popa a promis echidistanţă în conducerea CJ, enumerându-şi printre priorităţi modernizarea drumurilor judeţene, obţinerea unui credit BERD de 100 milioane euro pentru lucrări de infrastructură, construirea unui parc industrial şi a Centrului Intermodal de Transport. Popa a lăudat proiectul centrului intermodal lansat de fostul preşedinte CJ, Cristian Adomniţei şi a criticat neglijarea Moldovei de către Bucureşti. „Doar 8% din tot bugetul pentru drumuri este dedicat Moldovei, în perioada 2014-2020. Este foarte puţin. Ştim cu toţii cât de importantă este construcţia autostrăzii, şi vă chem la un efort comun. Vreau să schimb percepţia Bucureştiului faţă de Iaşi, şi trebuie să contribuim cu toţii la bunăstarea judeţului”, a spus Popa.

Acesta a promis şi reînfiinţarea societăţii de construcţii a CJ, SC Lucrări Drumuri şi Poduri (SC LDP) ca unitate pentru intervenţii rapide pe drumurile judeţene. Din cauza emoţiilor probabil, în loc de „SC LDP”, Popa a pronunţat „ALDP”. Antrepriza Lucrări Drumuri şi Poduri a fost una din societăţile patronate de Popa, ca investitor privat. Acesta a precizat că unul dintre consilierii săi personali va avea în grijă comunele conduse de primari PSD, iar altul, pe cele conduse de primari din alte partide, unii consilieri judeţeni din opoziţie întrebându-se ce înţelege Popa prin „a avea în grijă”. O altă promisiune a fost instalarea în faţa CJ a unui ecran pe care să fie prezentate licitaţiile organizate de instituţie.

Chirilă şi Lupu, vicepreşedinţi

După discursul inaugural, conducerea şedinţei a fost preluată de Popa, care şi-a făcut imediat remarcată pasiunea pentru termene precise. Înainte de a se trece la propunerea candidaţilor pentru cele două posturi de vicepreşedinţi, liberalii au cerut o pauză de consultări. Popa le-a acordat zece minute, timp în care liberalii au ieşit pe balcon, împreună cu alţi consilieri. La întoarcere, Popa le-a reproşat întârzierea de două minute. Au fost propuse patru candidaturi, din partea PSD, ALDE, PMP şi UNPR, liberalii renunţând să mai vină cu un candidat propriu.

PSD l-a propus pe fostul preşedinte interimar al CJ, Victorel Lupu, iar ALDE, pe Victor Chirilă. Aceasta era de altfel şi formula convenită între ALDE şi PSD. PMP l-a propus şi el pe fostul vicepreşedinte Alin Aivănoaie. Vasile Şalaru a reuşit să obţină sprijinul UNPR, fiind propus drept candidat din partea acesteia. Fiecare consilier a putut alege două din cele patru nume de pe buletinele de vot. Un buletin a fost anulat, iar rezultatul, deşi a confirmat aşteptările, a fost totuşi surprinzător. Chirilă a obţinut 22 de voturi, cu unul mai mult decât Victorel Lupu. Aivănoaie a primit 15 voturi, iar Şalaru – 14.

Desemnarea vicepreşedinţilor CJ a reprezentat ultimul act al şedinţei de ieri. Obosiţi după trei ore de discuţii, consilierii au amânat desemnarea membrilor comisiilor CJ pentru următoarea şedinţă. Căldura din sală i-a făcut să renunţe şi la cupele de şampanie pregătite pentru a sărbători începerea unui nou mandat. 

Comentarii