PSD: Liberalii au de dat explicaţii cu privire la cheltuirea a 500.000 euro destinaţi FILIT

marți, 16 iunie 2015, 14:49
2 MIN
 PSD: Liberalii au de dat explicaţii cu privire la cheltuirea a 500.000 euro destinaţi FILIT

Membrii PSD din Iaşi au transmis un comunicat, cerându-le public liberalilor explicaţii pentru cheltuirea a 500.000 euro destinaţi ultimei ediţii a FILIT. Redăm comunicatul lor în variantă integrală:

"Magicienii din PNL Iaşi au băgat 500.000 euro în silentio stampa!

Acum patru luni, s-a solicitat în plenul Consiliului Judeţean întocmirea şi prezentarea de către executiv a unui raport de activitate privind ultima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri (FILIT). Am făcut acest lucru în ideea transparenţei cheltuirii banului public, mai ales că suma alocată acestui festival este una deloc neglijabilă, fiind în joc jumătate de milion de euro.

Din acel moment, PNL Iaşi şi liderii săi au pus batista pe ţambal. Nu au suflat nicio vorbă despre cum s-au cheltuit banii, deci opinia publică ieşeană nu ştie nimic despre drumul parcurs de aceşti bani, ce sume au încasat persoanele sau firmele implicate, si care sunt acestea.

Mai mult, deşi s-a întocmit un raport de audit cu privire la ultima ediţie FILIT, acesta este încă ţinut la secret în biroul preşedintelui suspendat al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.

În schimb, în ultimele luni PNL Iaşi a devenit brusc detractorul proiectului Iaşi – Capitală Culturală Europeană 2021, de parcă acesta nu ar fi existat până în 2015. Liberalii au uitat complet – interesat! – că au de dat explicaţii serioase cu privire la cheltuirea celor 500.000 euro destinaţi ultimei ediţii FILIT. Însă, această distragere a atenţiei de la proiectul pe care îl gestionează în exclusivitate sub aspect financiar le-a reuşit doar parţial liberalilor pentru că documentele FILIT vor trebui să iasă în cele din urmă la lumină.

De aceea, considerăm că înainte de a cere altora ceea ce ei nu au făcut încă, înainte de a denigra eforturile celor care încearcă să ducă la bun sfârşit un proiect major al Iaşului, liberalii trebuie să dezvăluie misterul cheltuirii banilor ieşenilor, cei 500.000 euro pentru care au intrat în silentio stampa. În plus, PNL Iaşi va trebui să dea explicaţii şi cu privire la posturile ocupate de către membrii PNL sau de către simpatizanţii acestui partid în cadrul Muzeului Literaturii Române din Iaşi, instituţie subordonată CJ Iaşi şi organizatoare a FILIT.

Precizare importantă: Nu facem nicio referire la calitatea FILIT, care este de apreciat în contextul competiţiei în care se află Iaşul în vederea desemnării Capitalei Culturale Europene pentru anul 2021. Alături de Festivalul Internaţional al Educaţiei şi de celelalte manifestări de anvergură internaţională, FILIT trebuie să continue an de an la Iaşi, în condiţii de transparenţă totală a cheltuirii banului public.

Cristian Stanciu, lider grup consilieri judeţeni PSD"

 

Comentarii