Regal de arhitectură la Iaşi, la Palatul Braunstein, cu patru arhitecţi de top din Europa

duminică, 10 decembrie 2023, 14:19
3 MIN
 Regal de arhitectură la Iaşi, la Palatul Braunstein, cu patru arhitecţi de top din Europa

Patru arhitecţi cu lucrări impresionante în lume au prezentat vineri seara propriile opere, împreună cu opiniile lor despre arhitectura ca artă şI funcţionalitate, captivând audienţa în sala cu cupolă a Palatului Braunstein din Iaşi. François Valentiny de la VALENTINY hvp Architects, Luxemburg, Joannes Baar-Baarenfels de la Baar-Baarenfels Architekten, Austria, Andreas Vardas de la Vardas Studio, Cipru, şI Etan Kimmel de la Kimmel-Eshkolot Architects, Israel, au vorbit unui public format în mare parte din arhitecţI ieşeni şI pasionaţI de arhitectură. 

Ei au prezentat principalele lucrări pe care le-au construit în locuri diverse din lume, din America de Sud, Europa şI Asia. Au detaliat cum au pus în practică noţiuni teoretice de armonie şI frumos, sustenabilitate, funcţionalitate, integrare în peisaj, dialog civilizaţional, adaptare la culturi locale, folosirea de materiale noi, probleme de mediu şI climă. Au trecut în revistă paşii principali de la idee, la schiţă, la construcţia în sine, acomodarea la costuri şI la restricţiile impuse de regimul de înălţime sau alte reglementări legale. Abordările lor au fost într-o plajă largă, de la integrarea firească într-un peisaj architectural clasic ( Valentiny, Casa Mozart, Salzburg; Baar-Baarenfels, Gartenpalais, Viena), la proiecte moderne, cu linii îndrăzneţe, cu faţade din materiale şI asamblare sustenabilă (Kimel, Kaplan North Masterplan, Tel Aviv; Vardas, Cipru). 

Etan Kimmel, Andreas Vardas, Joannes Baar-Baarenfels, Raluca Soaita, Florin Mindirigiu,  François Valentiny, Paul Butnariu (de la dreapta la stanga)

Prezentările au fost precedate de o discuţie interesantă pe tema Arhitectură şI Neuroştiinţe, în care arhitecta Raluca Şoaită, care a proiectat spitalul Marie Curie, a vorbit despre umanizarea instituţiilor medicale, a spaţiilor de tratament, trecând în revistă principalele facilităţI cu această destinaţie de la spitalul amintit, însoţite de explicaţii privind design-ul, cromatica şI felul în care acestea relaţionează cu tipare esenţiale din neuroştiinţe, cu scopul de a ameliora sau de a asigura un cadru confortabil pacienţilor care trec prin traume.

Manifestarea a fost organizată în parteneriat de Ordinul Arhitecţilor, filiala IaşI, şI iniţiativa Share Architects. Acesta din urmă, un proiect al ieşenilor Florin şI Eusebia Mindirigiu, este poate cel mai interesant proiect plecat din IaşI cu desfăşurare la nivel european la cel mai înalt nivel. Conferinţele Share Architects, desfăşurate în toate capitalele ţărilor din Europa Centrală şI de Est, au adus la aceeaşI masă casele de arhitectură cele mai prestigioase din lume, din care amintim Foster & Partners, Zaha Hadid, MAD, dar şI o pleiadă de birouri care construiesc în marile oraşe ale lumii, cu abordări noi, îndrăzneţe, care definesc deja noile stiluri în arhitectură. Ultima conferinţă, de luna trecută, de la Veneţia, poate fi considerată în topul mondial al evenimentelor din domeniu de anul acesta. (https://share-architects.com/insights-and-innovations-unveiled-at-the-share-x-conference-for-advanced-architecture-in-venice/).

Audienţa de vineri seară a fost formată în mare parte din tineri arhitecţI ieşeni, mulţI dintre ei aflaţI la debut de carieră, care în România este foarte dificilă. Pentru mulţI dintre ei, după absolvirea facultăţii – una grea, comparabilă, poate, cu medicina -, găsirea unui loc de muncă în ţară, plătit rezonabil, şI care să ofere un cadru creativ şI stimulativ, este aproape o misiune imposibilă. 

Comentarii