Românii importă luptători

marți, 29 decembrie 2015, 02:43
3 MIN
 Românii importă luptători

 Trei ucraineni şi un rus vor fi naturalizaţi pentru a evolua în naţioalele tricolore  de lupte greco-romane şi libere

 
Federaţia Română de Lupte intenţionează să naturalizeze patru sportivi din Rusia şi Ucraina, iar dacă demersul se va finaliza cu succes aceştia ar putea participa sub drapelul României la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, a declarat, ieri, pentru AGERPRES, preşedintele FRL, Răzvan Pîrcălabu. Cei patru sportivi sunt: Albert Saritov (Rusia) la lupte libere, Evgheni Orlov (Ucraina) la greco-romane şi ucrainencele Katerîna Sassa şi Katerîna Jîdacevska. ”Noi acum suntem avansaţi pentru naturalizarea unor sportivi. S-a dat o Ordonanţă de Guvern pentru naturalizare şi recent a promulgat-o preşedintele. Toţi patru sunt deja în România, se antrenează cu loturile noastre naţionale şi avem şi dezlegările din partea federaţiilor din Rusia şi Ucraina. Cu excepţia lui Orlov, unde nu avem fizic dezlegarea, dar este doar o formalitate pentru că avem deja acordul federaţiei ucrainene”, a spus Pîrcălabu.
El a adăugat că pentru a reprezenta România la Campionatele Mondiale, Europene şi la turneele de calificare, cei patru au nevoie de buletin şi rezidenţă în România, în timp ce pentru Jocurile Olimpice este necesar şi paşaport. ”Dacă vom reuşi să parcurgem toţi paşii, atunci ne vom prezenta la turneele de calificare la Jocurile Olimpice cu ei. Sunt sportivi de foarte mare valoare, au confirmat deja pe plan internaţional. Din momentul în care le facem buletin şi rezidenţă în România, ei se pot lupta la Campionatele Europene şi Mondiale şi la turneele de calificare pentru România. Am depus dosarele lor la MTS pentru avizare, iar din momentul în care au şi paşaport românesc pot reprezenta România şi la Jocurile Olimpice. Practic, în martie putem conta pe ei la Campionatele Europene şi în aprilie la turneele de calificare la JO”, a explicat el.
În cazul în care vor ajunge să reprezinte România la Jocurile Olimpice, cei patru sportivi vor intra cu siguranţă în cărţi pentru medalii la categoriile lor, este de părere preşedintele. ”Cu excepţia sportivilor din Republica Moldova, pe care nu îi considerăm străini, ci repatriaţi, este prima oară când vom naturaliza sportivi. Ce a fost mai greu a trecut, mă refer la obţinerea dezlegărilor de la federaţiile lor naţionale. Acum urmează rezolvarea rezidenţei şi apoi, pasul un pic mai greu cu depunerea jurământului şi paşaportul românesc”, a mai spus Pîrcălabu.  În vârstă de 30 de ani, rusul Albert Saritov poate evolua la lupte libere la două categorii, 84 şi 96 kilograme. El a câştigat în 2011 medalia de bronz pentru Rusia la Campionatele Mondiale de la Istanbul la categoria 84 de kilograme. Ucraineanul Evgheni Orlov (26 de ani) este dublu medaliat la greco-romane, categoria 120 de kilograme, la Campionatele Europene, bronz la ediţia din 2012 de la Belgrad şi argint în 2013, la Tbilisi. în 2012 a participat la Jocurile Olimpice de la Londra unde a ajuns până în turul al treilea la categoria sa. Katerîna Sassa din Ucraina are 24 de ani şi a concurat la 75 de kilograme, în timp ce compatrioata sa, Katerîna Jîdacevska, are 22 de ani şi e la categoria. 58 kilograme.
 
 
 

Comentarii