Ruşinea DIICOT: dosarul „Minore pentru VIP-uri“

miercuri, 23 martie 2016, 02:58
3 MIN
 Ruşinea DIICOT: dosarul „Minore pentru VIP-uri“

Afaceriştii cu conexiuni politice acuzaţi că au făcut sex cu minore par a fi greu de inculpat. Aceştia ar putea scăpa basma curată deoarece procurorii nu reuşesc să întocmescă un rechizitoriu care să treacă de instanţă. Pentru a doua oară, dosarul „Minore pentru VIP-uri“ s-ar putea reîntoarce la Parchet pentru refacere.

Unul dintre cele mai mediatizate dosare de trafic de minori din Iaşi pare să fie o castană fierbintepentru justiţia ieşeană. Finalizat iniţial în 2013, cauza în care mai mulţi afacerişti din oraş sunt acuzaţi că ar fi întreţinut raporturi sexuale cu minore nu a ajuns nici acum la judecată din cauza modului în care, spun judecătorii, procurorii DIICOT au întocmit rechizitoriu. Dosarul a mai fost restituit Parchetului, pentru refacere, în 2014, fiind „corectat“ de anchetatori la începutul acestui an şi trimis încă o dată în instanţă. Judecătorii Tribunalului Iaşi au analizat alaltăieri modul în care actualul act de acuzare este realizat de către anchetatori. Şi de această dată a constatat că rechizitoriul nu este corect întocmit, oferind opţiunea procurorului de a remedia deficienţele sau de a cere ca dosarul să fie întors încă o dată la DIICOT.  

Încă un pericol: faptele s-ar putea prescrie 

„Admite excepţia nelegalităţii ordonanţelor procurorului privind punerea în mişcare a acţiunii penale din data de 05.05.2015 orele 12:00 şi cea privind schimbarea încadrării juridice din data de 05.05.2015, ca şi a declaraţiei de suspect dată de numita M. Ş., şi constată  nulitatea absolută a acestora“, au stabilit judecătorii. Concret, precizează surse juridice, acest al doilea rechizitoriu întocmit de procurori în dosarul „Minore pentru VIP-uri“ nu ar avea explicate corect şi concret infracţiunile pe care afaceriştii le-ar fi dispus. În momentul de faţă, dosarul se află în faza camerei preliminare şi, potrivit procedurii, abia după finalizarea acestei etapei poate începe judecata. Dacă dosarul se va întoarce încă o dată la Parchet, există posibilitatea prescrierii unora dintre faptele imputate. „Cu voia Domnului şi cu ajutorul procurorului se va finaliza odată şi dosarul acesta“, a comentat, ironic, Ionel Nechita, unul dintre avocaţii din dosar. 

DIICOT a finalizat pentru prima dată acest dosar în 2013, atunci când trimiteau în judecată 10 persoane: Nicuşor Coşuţă (58 ani), patronul Pizzeriei „Nico“; Cornel Hitruc (59 ani), patronul Restaurantului „Familial“; Ionel Daniel Onofriciuc (37 ani), patronul firmei DanMixt Est SRL; Dorin Cohal (46 ani), om de afaceri; Gabriel Cristian Dascălu; Ştefana Mihul (28 ani); Cezar Bolat (55 ani), fost poliţist; Mihai Chirilă (62 ani), om de afaceri; Liviu Ţigănaşu (52 ani), patron la vremea respectivă al Restaurantului „Barbarosa“; şi Marinel Mihai Badea (46 ani). În aprilie 2014, dosarul s-a reîntors la DIICOT fiind finalizat încă o dată la începutul acestui an însă cu doar patru inculpaţi trimişi în judecată: Coşuţă, Hitruc, Cohal şi Onofriciuc.

„Activitatea infracţională a constat în faptul că, în perioada anilor 2003-2007, sus-numiţii, direct sau prin intermediari, racolau persoane tinere de sex feminin, în majoritate minore, din municipiul Iaşi, pe care le ademeneau sub pretextul participării la petreceri organizate în imobilul din satul Pietrărie, comuna Bârnova, aparţinând lui Coşuţă Nicuşor, după care atât racolatorii, cât şi alte persoane de sex masculin din anturajul acestora, de regulă parteneri de afaceri, şi împreună cu tinerele fete vizionau filme pornografice, fumau ţigări din cânepa şi narghilea, după care le determinau pe acestea să întreţină raporturi sexuale normale, câteodată orale şi anale, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 şi 150 lei“, se arată în rechizitoriu. 

Comentarii