„Ziarul de Iaşi” a descoperit o coincidenţă interesantă

Scandalul naţional al violatorilor din Vaslui are “rădăcini” la Iaşi

joi, 23 iulie 2015, 01:59
4 MIN
 Scandalul naţional al violatorilor din Vaslui are “rădăcini” la Iaşi

Unul dintre cei doi judecători controversaţi din dosarul violatorilor de la Vaslui activează în prezent la Curtea de Apel Iaşi. Viorel Munteanu a fost transferat la Secţia penală a instanţei ieşene exact când izbucnea scandalul naţional. Activitatea sa ca magistrat este verificată acum de CSM. Cealaltă judecătoare implicată în eliberarea scandaloasă a celor 7 derbedei a lucrat la Hârlău, şi este absolventă a Facultăţii de Drept de la o universitate privată ieşeană aflată acum în lichidare. „Ziarul de Iaşi” a descoperit şi o alta coincidenţă: soţul acestei judecătoare a câştigat în trecut 1.000 de euro chiar de la primăria comunei Văleni, epicentrul acestui scandal

Unul dintre judecătorii în mijlocul căruia se desfăşoară în prezent scandalul naţional de la Vaslui lucrează de aproximativ o lună la Iaşi. Magistratul Viorel Munteanu, fost şef de Secţie la Tribunalul Vaslui, este cel care a dispus eliberarea din arest preventiv a patru dintre cei şapte violatori, el reţinând în motivare că detenţia violatorilor nu ar mai fi „proporţională” cu gravitatea faptelor comise de aceştia. Viorel Munteanu a fost promovat la Curtea de Apel Iaşi pe 15 iunie, în urma unui concurs organizat de către Consiliului Superior al Magistraturii. Alături de el, alţi doi magistraţi, unul din Iaşi şi unul din Suceava, au fost promovaţi la instanţa ieşeană. În cadrul respectivului concurs, Viorel Munteanu a obţinut al doilea punctaj, se precizează într-un document al CSM.

În privinţa eliberării din arest preventiv a patru dintre cei şapte violatori, Munteanu a reţinut, în motivarea sa, şi faptul că aceştia nu ar avea antecedente penale. „Faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii prezintă o gravitate extrem de ridicată, însă aceasta nu poate să constituie prin ea însăşi un temei suficient pentru prelungirea pe o durată nelimitată a detenţiei provizorii, transformând această măsură preventivă într-o pedeapsă anticipată“, preciza judecătorul Munteanu.

Acesta a mai scris, în acelaşi document, şi că arestul preventiv pentru cei patru nu este “proporţional” cu gravitatea acuzaţiilor care li se aduc, invocând „lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpaţi, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe aceştia au petrecut-o în arest preventiv (circa cinci luni), ce a permis inculpaţilor să conştientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale, diminuarea odată cu trecerea timpului a tulburării sociale generate de faptele inculpaţilor.“

Legătura soţului unei judecătoare cu satul violatorilor

Judecătorul Munteanu a absolvit Institutul Naţional al Magistraturii în 2010, el fiind, iniţial, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. În 2012, a fost numit judecător în judeţul Bacău. La Tribunalul Vaslui a promovat în 2014, acolo unde a devenit în scurt timp preşedinte al Secţiei Penale. Cea de-a doua judecătoare implicată în acest scandal este Georgina Moldovan. Aceasta şi-a început cariera în justiţie ca grefier, intrând în magistratură în 2009, an în care a lucrat ca stagiar şi la Judecătoria Hârlău. Judecătoarea Moldovan şi-a absolvit studiile juridice la Facultatea de Drept a Universităţii “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, aflată acum în lichidare.

O coincidenţă stranie din scandalul de la Vaslui este reprezentată de faptul că soţul judecătoarei Moldovan, Viorel, a primit bani, în jur de 1.000 de euro, la alegerile din 2012, fiind preşedinte al Biroului electoral comunal din comuna Văleni, cea din care sunt originari atât agresorii, cât şi victima.

Reacţiile comunităţii de la Iaşi

Avocatul Ciprian Mitoşeriu este de părere că decizia Ralucăi, fata violată de la Vaslui, de a apărea la televizor nu ar trebuie să ridice probleme “sub aspect tehnic”, în desfăşurarea procesului. „Aceasta nu reprezintă un element de noutate pentru cei abilitaţi să gestioneze desfăşurarea procesului şi să pronunţe o soluţie. Pe de altă parte, este evident că nu a fost tocmai o idee înţeleaptă devoalarea acesteia, în condiţiile în care deja avem de-a face cu o presiune tot mai crescută a opiniei publice şi a mass-media asupra modului de soluţionare a cauzei. Ar fi fost de preferat ca soluţia ce urmează a se pronunţa în cauza să fie privită ca un act de justiţie, şi nu ca un rezultat al acestei presiuni”, a precizat Ciprian Mitoşeriu, care a adăugat că “problema de imagine a acesteia era, până acum, doar la nivelul comunităţii din care ea şi inculpaţii provin; odată cu apariţia în mediul audiovizual, această expunere s-a extins la nivel naţional.

Şi, din nefericire, nu acesta este contextul în care o adolescentă de 18 ani să-şi dorească să fie recunoscută pe stradă.” La rândul ei, avocata Gianina Poroşnicu este de părere că eliberarea violatorilor din arest a fost una incorectă. Este un caz în care se recunoaşte deopotrivă de către opinia publică şi de specialiştii din domeniu că judecătorii au greşit. Din punct de vedere tehnic-penal, lucrurile se pot îndrepta: poate avea loc arestarea din nou a agresorilor. Impresionantă este forţa de mediatizare a presei”, a precizat Poroşnicu.
 

 

Comentarii