SCHEME: Bodea – „Vedeți diferențele dintre Iași și Teleorman la alocări bugetare”!

joi, 09 februarie 2017, 14:08
4 MIN

Deputatul PNL Iaşi Marius Bodea a adus în discuţie bugetul naţional şi alocările de fonduri de care beneficiază Iaşul. Redăm comunicatul său în variantă integrală și prezentăm schemele trimise de liberali:

Marius Bodea a prezentat faptul că bugetul naţional întocmit de PSD-ALDE încalcă legea responsabilităţii fiscale 69/2010.

“Potrivit datelor prezentate de guvern, cheltuielile publice cresc în 2017 cu 15% faţă de 2016, în timp ce PIB nominal este estimat să crească doar cu 7,5%. Astfel, bugetul pe 2017 încalcă articolul 6, literele d. şi e. din legea responsabilităţii fiscale”, a spus Marius Bodea.

Totodată, deputatul liberal a prezentat faptul că instituţia Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a comis o ilegalitate pentru ca PSD şi Liviu Dragnea să justifice întocmirea bugetului pe 2017.

“Comisia Naţională de Prognoză a fost obligată să-şi revizuiască prognozele în linie cu cele prezentate de PSD şi Liviu Dragnea şi să ofere o bază legală pentru întocmirea bugetului pe 2017”, a argumentat liberalul.

În privinţa alocărilor de care beneficiază Iaşul Regiunea de Nord-Est, deputatul PNL Iaşi, Marius Bodea, şi-a exprimat indignarea.

“Nu am votat acest buget pentru ca Iaşul a fost, realmente, marginalizat de guvernarea PSD-ALDE”, a spus Marius Bodea.

Acesta a oferit 3 argumente, făcând referire la situaţia drumurilor judetene, situaţia autostrăzii şi prin comparaţia finantarilor de la buget de stat a Iaşului cu judetele Teleorman şi Timiş.

“În privinţa drumurilor judeneţe, Iaşului îi va reveni o sumă de 10,26 milioane pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale. Această suma reprezinta 1% din suma alocată la nivelul întregii țări pentru drumuri județene. Mai mult, sintem pe locul 6 in Regiunea de Nord-Est, adică pe ultimul loc, ca alocare de fonduri pentru reabilitarea drumurilor judeţene si comunale, in conditiile in care Iașul are una dintre cele mai lungi rețele de drumuri din această categorie”, a spus deputatul liberal.

În privinţa autostrăzii, Marius Bodea a precizat că este important ca suma de 15,2 mil. lei care ar urma să se aloce pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate să fie utilizată pentru tronsonul de autostradă care traversează munţii.

„Noi, parlamentarii PNL Iasi, am cerut 238 mil lei pentru pentru actualizarea studiilor de fezabilitate, cat mai ales pentru proiectare si autorizare executie lucrari tronsont Tg. Mureş – Tg. Neamţ”, a precizat Marius Bodea.

Totodată, Marius Bodea a prezentat alte 2 soluţii alternative pentru autostrada Moldova – Transilvania.

”Voi încerca, alături de colegii mei, să facem o Lege a Parteneriatului Public-Privat funcţională. O altă variantă pe care o explorez în perioada următoare este constituirea unui GECT – Grupul Economic de Cooperare Teritorială, la care să adere regiuni din Ungaria, Polonia şi Slovacia”, a spus Marius Bodea.

Acesta a atras atenţia că în strategia de implementare a MasterPlanului General de Transport (MPGT), toată execuţia la autostradă a fost mutată după 2021. Singura investiţie din judeţ din MPGT a rămas calea ferată Paşcani-Iasi.

“Mai mult, în acest document, la aeroporturi, în 2017-2020 se investeşte doar in Craiova, Tulcea, Bucuresti, Timisoara si Cluj, iar la Centrele intermodale se finanţeaza in 2014-2020 doar la Bucureşti, Timisoara, Cluj, Bacau şi Oradea”, a spus Marius Bodea.

Acesta a precizat că va transmite o scrisoare către toţi parlamentarii ieşeni pentru a semna un memorandum către Guvern prin care să ceară ca execuţia pentru tronsonul de autostradă Tg. Neamţ – Tg. Mureş să fie trecut la implementare până în 2021 pentru a putea beneficia de banii gratis puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană. 

În privinţa alocărilor bugetare pentru Iaşi, Marius Bodea a subliniat că este anormal ca un singur Judeţ, Teleorman, să primească mai mulţi bani decât întreaga Regiune de Nord-Est.

“Dacă vă uitaţi pe harta naţională cu privire la alocările bugetare, judeţele de provenienţă ale miniştrilor din cabinetul Grindeanu coincid cu investiţiile în autostrăzi şi drumuri naţionale din România, prevăzute în noul buget national. Totodată, diferenţele mari dintre alocările pentru Iaşi, respectiv Teleorman, Judeţul d-lui Dragnea, şi Timiş, Judeţul d-lui Grindeanu, demonstrează că trăim într-o Românie a domniei bunului plac, a arbitrariul, nu a interesului pentru dezvoltarea unitară a ţării şi a coeziunii teritoriale”, a mai spus Marius Bodea.

Marius Bodea a spus că judeţul din care provine prim-ministrul Grindeanu beneficiază de 7% din  banii din Ministerul Transporturilor, în condiţiile în care Iaşul beneficiază de mai puţin de 2% din banii alocaţi infrastructurii în România.

Comentarii