De Sănătate

Punem punctul pe știi

Se încheie o eră: directorul de la „Spiridon“ şi-a prezentat bilanţul roz bombon

miercuri, 14 iunie 2017, 01:50
3 MIN
 Se încheie o eră: directorul de la „Spiridon“ şi-a prezentat bilanţul roz bombon

Economistul Ioan Bârliba şi-a încheiat „socotelile“ cu Spitalul „Sfântul Spiridon“. Ultimul mandat de manager al lui Bârliba s-a încheiat în luna mai, după împlinirea a trei ani de la câştigarea concursului organizat în mai 2014, si dupa 10 ani de cand se afla la conducerea unitatii..  

 

În prezent, Ioan Bârliba conduce Spitalul „Sfântul Spiridon“ în baza unui act adiţional prin care contractul de management a fost prelungit cu încă şase luni, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului. „Prin actul adi­ţional s-a prelungit perioada de management cu încă şase luni, până la organizarea unui concurs. În ultimul plan de management mi-am asumat 16 obiective care au fost îndeplinite“, a arătat ec. Ioan Bârliba. 

Realizările managerului din ultimii trei ani

Reabilitarea clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ este cel mai discutabil proiect al actualei conduceri: a fost asumat de Bârliba în timpul celui de-al doilea mandat şi nefinalizat complet nici în timpul celui de-al treilea mandat. Lucrările de reabilitare au început în urmă cu cinci ani, în 2012, s-au încheiat în 2017, dar cu toate astea, din lipsă de dotare, clinica încă funcţionează în condiţii improprii. Într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“ de Ministerul Sănătăţii, în 2016, se arată că spaţiul actual al clinicii nu respectă cel puţin şapte cerinţe şi că funcţionează în baza unei autorizaţii sanitare provizorii. Până la dotarea noului spaţiu cu aparatură modernă, clinica de chirurgie plastică funcţionează îngrămădită între clinicile BMF, ORL şi Oftalmologie. Totuşi, ma­na­gerul susţine că finalizarea clinicii de chirurgie plastică este un obiectiv pe care l-a îndeplinit, chiar dacă spaţiul nu este dat în folosinţa pacienţilor. „Obiectivul meu a fost, citez, «finalizarea lucrărilor de consolidare şi amenajare a clinicii de chi­rurgie plastică», ceea ce s-a şi întâmplat. Lucrările propriu-zise sunt terminate, instalaţia de oxigen şi climatizarea sunt, de asemenea, terminate. Clinica este gata, dar în aşteptarea dispozitivelor medicale. Dotarea ei cu aparatură corespunzătoare se va face în baza unui proiect comun în care sunt incluse trei unităţi medicale din ţară şi care a fost depus la Ministerul Sănătăţii pentru accesarea unor fonduri de la Banca Mondială. Din informaţiile pe care le am, procedura de achiziţie va fi demarată în iulie – august“, a precizat directorul.

Într-un scurt bilanţ al ultimilor trei ani la conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon“, Bârliba a mai punctat finali­zarea proiectului de reabilitare şi moder­nizare a Unităţii de Primire Urgenţe, dotarea unităţii medicale cu instalaţii pentru neutralizarea deşeurilor toxice, completarea echipei medicale cu 270 de asistenţi medicali, respectiv cu 42 de medici, achiziţionarea unui CT şi a unui RMN, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru reabilitarea ambulatoriului cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Iaşi. De asemenea, managerul este de părere că, prin construirea pasarelei care leagă UPU de clinica de cardiologie, a contribuit la limitarea transportului pacien­ţilor, pe targă, prin curte. Spitalul „Sfântul Spiridon“ a fost condus în ultimii 10 ani de economistul Ioan Bârliba. Managerul a obţinut trei mandate succesive la condu­cerea spitalului, şi nu mai poate participa la concursul care va fi organizat pentru ocuparea acestui post.

Comentarii